Café society - Coffee crash test

Café society - Coffee crash test Facebook Twitter
0

Espresso

Τι; Το γνωστό χαρμάνι που «καταπιέζουμε» στην εσπρεσιέρα είναι η βάση για τους περισσότερους καφέδες που πίνουμε. Ο εσπρέσο έχει πάνω από τριάντα παραλλαγές. Από στρέτο μέχρι και corretto (με γκράπα ή μπράντι). Η καταγωγή της λέξης (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί) θυμίζει αρκετά το αγγλικό «express». Κάτι δηλαδή προσωπικό και γρήγορο.

Πώς; Ναι μεν υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά στη χώρα μας, όταν λέμε espresso, εννοούμε τον μονό, τον διπλό και τον φρέντο (ο τρόπος που φτιάχνεται είναι ελληνική πατέντα).

Ποιοι; Οι μπίζνεσμαν (και -γούμαν) που κάνουν ένα διάλειμμα. Όλοι αυτοί που βιάζονται.

Πόσους; Όχι πολλούς. Θα παίξουν τα νεύρα σας. Δύο-τρεις την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα.

Διάρκεια: Όσο κρατάνε δύο γουλιές. Στον στρέτο μια γουλιά και στον λούνγκο 3 γουλιές. 30 λεπτά (το πολύ) ο φρέντο.

Γιατί; Είναι ο πιο «καθαρός» καφές και από τους πιο στυλάτους. Σου δίνει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεσαι και είναι από τα καλύτερα χωνευτικά της πιάτσας.

Barista's quote: «Πίνεις μόνο την ουσία του καφέ. Τελευταία το έχουν καταλάβει οι Έλληνες και τον προτιμούν από τους άλλους».


Cappuccino

Τι; Η βάση είναι ο εσπρέσο, αλλά η δημοτικότητά του τον έχει οδηγήσει στην αυτονομία. Βοήθησε σε αυτό το γάλα, βλέπετε. Το όνομά του προέρχεται από τους καπουτσίνους, καθολικούς καλόγερους που είχαν ξυρισμένη την κορφή του κεφαλιού τους.

Πώς; Παραδοσιακά σερβίρεται σε πορσελάνινο σερβίτσιο. Οι περισσότεροι το προτιμούν με το επίσης παραδοσιακό αφρόγαλο, παρά με τη σαντιγί. Ταιριάζει πολύ η κανέλλα ή η τρούφα. Η κρύα μορφή του είναι ο μόνος σοβαρός αντίπαλος του φραπέ.

Ποιοι; Μεγαλύτερη γκάμα από τους άλλους. Τα κορίτσια... και τα στομάχια που δεν αντέχουν τον σκέτο εσπρέσο. Αυτοί που θέλουν να χαλαρώσουν.

Διάρκεια: 30 λεπτά ο ζεστός. Στον ίδιο χρόνο και ο κρύος. Όχι παραπάνω. Κόβει το γάλα. Οι Έλληνες τον πίνουν στη μία ώρα και ένα τέταρτο. Καταστροφικό.

Γιατί; Είναι ο χορταστικός καφές. Είναι η γκουρμεδιά της καφεΐνης. Δεν είναι η υποχρέωση της ημέρας, αλλά η απόλαυσή της.

Barista's quote: « Όσο πιο πολλή ποικιλία arabica έχει το μείγμα, τόσο πιο καλός είναι ο καφές. Χίλιες φορές αφρόγαλα στον καφέ. Το con pana που λένε οι Ιταλοί έχει βγει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να φτιάξουν το σωστό αφρόγαλα. Η σαντιγί είναι κρύα και κάνει τον καφέ πιο χλιαρό, ενώ το αφρόγαλα βγαίνει κατευθείαν από τη μηχανή. Το σωστό αφρόγαλα εξαρτάται από τον μπαρίστα. Οι Ιταλοί το αποκαλούν "Το χέρι του μπαρίστα". Θέλει σωστή ταχύτητα σκασίματος του ατμού στο γάλα και σωστό φούσκωμα. Να γίνει μια ομογενοποιημένη κρέμα».

Ελληνικός

Τι; Ο τούρκικος με άλλα λόγια. Ο καφές της ανατολικής Μεσογείου. Ο καφές με τις περισσότερες πατρίδες (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Αρμενία, Αραβία).

Πώς; Στο μπρίκι. Ελαφρύς, μέτριος, πολλά βαρύς, πολλά βαρύς και όχι, γλυκύς βραστός και πάει λέγοντας, ανάλογα πού θέλουμε να «τοποθετηθεί» το καϊμάκι. Αυτοί που ξέρουν βάζουν το μπρίκι στη χόβολη, όπως οι βεδουίνοι. Οι άλλοι χρησιμοποιούν το γκαζάκι. Αν ξέρεις να ανεβοκατεβάζεις σωστά το μπρίκι, θα πετύχεις το σωστό καϊμάκι και στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιοι; Οι μερακλήδες. Οι μπερμπάντηδες. Οι φοιτητές που την ψάχνουν. Αυτοί που έχουν ακόμα στη γειτονιά τους καφενέ.

Πόσους; Έναν τα χαράματα, έναν το μεσημεράκι πριν από τον ύπνο και έναν το απογευματάκι. Αυτοί που ξέρουν βουτάνε και πτι μπερ μέσα.

Διάρκεια: Άμα κρυώσει χάνει από γεύση, αλλά όχι από συστατικά.

Γιατί; Γιατί σου αρέσει που κρατσανίζουν οι κόκκοι στο τέλος. Γιατί η παράδοση είναι μέσα σου. Γιατί ξέρεις να λες το φλιτζάνι.

Barista's quote: «Θέλει χόβολη ή γκαζάκι. Η μηχανή δεν "σπάει" τον καφέ και δεν βγαίνει καλός. Οπότε ελληνικό μόνο στο καφενείο».

Γαλλικός

Τι; Ο φίλτρου, που λένε και οι ξένοι. Οι Αμερικάνοι τον λένε αμερικάνικο, οι Σουηδοί σουηδικό και οι Γερμανοί... γερμανικό. Εμείς τον λέμε γαλλικό γιατί οι καφετέριές μας θύμιζαν παλιά τα παρισινά bistrot. Τώρα κοιτάνε περισσότερο προς Ιταλία μεριά.

Πώς; Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 80 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να σερβίρεται αμέσως.

Ποιοι; Οι γιατροί, οι δουλεύω καθημερινά πάνω από οχτώ ώρες, οι σπιτόγατοι, οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί. Τα παιδιά που τους αρέσουν οι γεύσεις του (αμύγδαλο, σοκολάτα, βανίλια).

Πόσους; Όσους θες! Όσους αντέχεις!

Διάρκεια: Στην καφετιέρα όσο μένει ζεστός είναι μια χαρά. Ποτέ δεν τον ξαναζεσταίνουμε.

Γιατί; Γιατί θέλεις να πίνεις συνέχεια καφέ χωρίς να σε πειράζει.

Barista's quote: «Έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των γεύσεων. Το ζητάει ο κόσμος. Ειδικά αυτοί που τους πειράζει η καφεΐνη».


Φραπέ (Νες)

Τι; Τι τι; Πήραμε το Νες Καφέ και τον κάναμε ελληνική πατέντα. Γνωστή η ιστορία περί Βακόνδιου και Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο απόλυτος στιγμιαίος καφές. Το «φραπόγαλο» που μας μεγάλωσε.

Πώς; Δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ξεθυμαίνει ο καφές.

Ποιοι; Αυτοί που θέλουν να περάσουν πολύ ώρα στον καφέ. Και τα λαϊκά παιδιά, φυσικά. Δεν θα διαλύσουν οι «φρέντοι» τα στερεότυπα...

Πόσους: Ένας... Νεράκι όταν πικρίζει.

Διάρκεια: Αιώνια! Δεν αλλοιώνεται ποτέ.

Γιατί; Πίνουμε καφέ και δεν κοροϊδεύουμε!

Barista's quote: «Πέφτει συνεχώς. Χάνει επειδή δεν φιλτράρεται. Αν τον θέλετε δυνατό, πρέπει να τον κάνετε "βαπορίσιο" ή "κουταλάτο". Ένα φακελάκι σε ένα ποτήρι νερό και λίγο ανακάτεμα».

...τσίνο

Τι; Κατάληξη -τσίνο. Φραπουτσίνο, φρεντοτσίνο, μοκατσίνο, αλ πατσίνο κ.λπ.

Πώς; Μείγμα με καφέ, σκόνη και γλυκαντικά συστατικά. Ένα νερωμένο μιλκσέικ.

Ποιοι; Πιτσιρικαρία.

Πόσους: Μέχρι να γίνεις ζαχαρωτό!

Διάρκεια: Στο μισάωρο αρχίζει και νερώνει.

Γιατί; Έχει γίνει μόδα. Έχει λιγότερες θερμίδες από ένα μιλκσέικ εσπρέσο και μπορείς να πιεις παραπάνω αποφεύγοντας το υπερβολικό τσίτωμα.

Barista's quote: «Είναι "καλοκαιρινό προϊόν". Ξεκίνησε από τα Starbucks και εξαπλώθηκε. Από τη στιγμή που βγήκαν οι γρανιτομηχανές κάποιοι σκέφτηκαν να βάλουν αντί για φρούτα καφέ. Άρεσε πολύ και αμέσως όλες οι μεγάλες εταιρείες το έβαλαν στον κατάλογό τους».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ