Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Σπύρος Στάβερης.
0

Στο περσινό αυγουστιάτικο τεύχος της LifΟ ο Νίκος Δήμου είχε τιτλοφορήσει τη στήλη του «Το τέλος των αιώνιων ελληνικών διακοπών». Έγραφε χαρακτηριστικά: «Μαζί με την Ελλάδα έχουμε όλοι χρεοκοπήσει. Και οι χρεοκοπημένοι δεν δικαιούνται διακοπές, ούτε πολλές πολλές απολαύσεις. Ας χαρούμε, λοιπόν, τις φετινές ως τις τελευταίες διακοπές μιας χώρας που ως τώρα έμοιαζε να παραθερίζει όλο τον χρόνο». Δεν είχε και πολύ άδικο. Αν και το περσινό καλοκαίρι θεωρούνταν από πολλούς αυτό της κρίσης, στην πραγματικότητα το φετινό είναι το πρώτο αληθινό καλοκαίρι της κρίσης. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε πως είναι και το τελευταίο. Για του λόγου το αληθές, έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εγχώριο τουρισμό έδειξε πως το 29% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2010 και το 58% από αυτούς επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους.

Παρά την κρίση, ο τουρισμός φέτος δεν θα είναι πεσμένος. Για πολλούς θεωρείται και η τελευταία απόδειξη προς τους Ευρωπαίους ότι αξίζει να μας δανείσουν περισσότερα χρήματα, αφού έχουμε ένα κομμάτι της οικονομίας που πάει καλά. Και πια, η Άνγκελα Μέρκελ είναι πιο διαλλακτική από τους Ολλανδούς ακροδεξιούς, που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση αν εγκριθεί κι άλλο δάνειο προς την Ελλάδα. Παρά τη δυσοίωνη ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, οι εκτιμητές υποστηρίζουν πως φέτος θα έχουμε αύξηση του τουρισμού 10% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, επειδή πρώτον υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και δεύτερον οι ταραχές στην Βόρεια Αφρική έχουν αποτρέψει πολλούς τουρίστες να επιλέξουν προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Αλγερία. Μάλιστα, γι’ αυτόν το λόγο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μη συμβούν επεισόδια και συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές το διάστημα του καλοκαιριού, ώστε να μη φοβηθούν οι ξένοι να επισκεφθούν τη χώρα μας. Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί.

Για πολλούς, αυτός ήταν ο λόγος που έληξε χωρίς να λυθεί η υπόθεση της Κερατέας, κι έτσι η αστυνομία προσπαθεί να είναι αόρατη στις εκδηλώσεις του Συντάγματος. Μια και αναφέραμε την κυβέρνηση, πρέπει να θυμηθούμε το κλισέ με το ανεβασμένο πολιτικό θερμόμετρο. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι ό,τι πιο σημαντικό θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα τα επηρεάσει όλα. Από το αν θα γίνουν εκλογές μέχρι το αν θα παραμείνουν οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα ή όχι. Υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο: τον Ιούλιο αδειάζουν τα ταμεία του κράτους. Αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο (αποκρατικοποιήσεις, κλείσιμο ΔΕΚΟ, απολύσεις απ’ το Δημόσιο, αύξηση φορολογίας), τότε παίρνουμε την 5η δόση, δεν χρεοκοπούμε, αλλά παράλληλα δημιουργείται μια άνευ προηγουμένου κοινωνική ένταση. Αγανακτισμένοι, συμβασιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, έμποροι, μεσαία τάξη και λοιπές κοινωνικές συνιστώσες θα νιώσουν ένα μεγάλο χέρι να μπαίνει βαθιά μέσα στο πορτοφόλι τους.

Αν, αντίθετα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν σηκώσουν το χέρι υπέρ του Μεσοπρόθεσμου, η Νέα Δημοκρατία δεν συναινέσει σ’ έναν μεγάλο αριθμό άρθρων και ο ΛΑΟΣ κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες, τότε πάμε σ’ εκλογές. Αν και αναφέρθηκε και το δημοψήφισμα (το δίλημμα «ή Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπούμε»), είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί σε τόσο γρήγορο διάστημα. Οι εκλογές θα είναι άμεσες (πριν από τις 20 Ιουλίου) και κεντρικό διακύβευμα θα είναι πάλι το Μεσοπρόθεσμο. Είναι σίγουρο πως θα επιφέρουν κάποια κοινωνική εκτόνωση και πιθανότατα θα διακόψουν (προς το παρόν) το κίνημα των «Αγανακτισμένων». «Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση να τρομοκρατηθεί απ’ τα γεγονότα ο κόσμος, ν’ αποσύρει τις καταθέσεις του, να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας, κι έτσι να αναγκαστούμε να τυπώσουμε νέο νόμισμα. Τότε, το καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό», είναι ένα ακραίο σενάριο που μας αναφέρει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης. Η αλήθεια είναι πως οι διακοπές αρκετών Αθηναίων έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι πρωτόγνωρες διαδικασίες στις πλατείες είναι ένα άλλου τύπου free camping με πολιτικό background.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση η πόλη να μην κάνει για κάποιο διάστημα διακοπές. «Όλοι έχουμε κάποιο χωριό», ισχυρίζεται ο Μανδραβέλης. «Οι οικογενειακές σχέσεις είναι ακόμα δυνατές, κάνοντας ανεκτή την παρούσα οικονομική κατάσταση. Έτσι, δεν μπορεί να πει κανείς πως οι παρούσες συνθήκες θ’ ανατρέψουν τις διακοπές», συμπληρώνει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Και οι δύο συμφωνούν πως οι κινηματικές δράσεις θα ξεθυμάνουν τους επόμενους δύομ μήνες. Ευχή όλων είναι να συμβεί αυτό ειρηνικά, όπως μέχρι τώρα. Γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η εκεχειρία ανάμεσα στους διαφορετικών αποχρώσεων σχηματισμούς που ξημεροβραδιάζονται καθημερινά στις πλατείες.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ