Θερινό σινεμά στην Τεχνόπολη!
Το τριήμερο 12-14 Ιουλίου η Τεχνόπολη μετατρέπεται σε θερινό σινεμά και φιλοξενεί προβολές σπουδαίων ταινιών με χαμηλό εισιτήριο εισόδου. Στο φετινό Open air cinema, Cool in the summer η δημιουργική ομάδα της Τεχνόπολης έχτισε ένα σύνολο ταινιών που προέρχονται από τη Σκανδιναβία κι έχουν επηρεάσει τον αμερικανικό κινηματογράφο είτε μέσω των remakes που έχουν γίνει είτε ως έμπνευση για τη δημιουργία άλλων ταινιών. Μέσα από συνολικά πέντε πρόσφατες ταινίες, που κινούνται ανάμεσα στο δράμα και το αστυνομικό θρίλερ, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού σινεμά, όπως αυτή προκύπτει από τη σχέση του σκανδιναβικού «πρωτοτύπου» και της αμερικανικής μεταφοράς. Πέρα, ωστόσο, από την όποια σύγκριση που μπορεί εύλογα να επιχειρηθεί μεταξύ των συγκεκριμένων ταινιών, πρόκειται για πέντε ολοκληρωμένες ταινίες, τις οποίες αξίζει να δει κανείς και ως μεμονωμένα έργα. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν δύο σκανδιναβικές ταινίες, των οποίων αργότερα κυκλοφόρησαν και οι αμερικανικές διασκευές. Πρόκειται για τον νορβηγικό Φόνο στην ομίχλη (Insomnia, Erik Skjoldbjζrg, 1997) και την αμερικανική μεταφορά του
Insomnia (Christopher Nolan, 2002). Βασική πλοκή και στις δύο ταινίες νουάρ άλλων εποχών, αλλά με ίση ένταση και ομορφιά στις εικόνες, η αναζήτηση δύο αστυνομικών που καταφτάνουν σε μια μικρή πόλη για να διαλευκάνουν έναν φόνο. Και στις δύο περιπτώσεις η κινητήριος δύναμη πίσω από την ταινία είναι οι πόλεις όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ, φέρνοντας τους πρωταγωνιστές των δύο ταινιών (Στέλαν Σκάρσγκαρντ στη σκανδιναβική, Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς στην αμερικανική) σε μια περίεργη ψυχολογική κατάσταση και καθιστώντας τες ακόμη πιο σκοτεινές
και μυστηριώδεις. Επίσης, για τη δανέζικη ταινία Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brψdre, Susanne Bier, 2004) και την αμερικανική μεταφορά της Brothers (Jim Sheridan, 2009), που πραγματεύονται την αλλαγή στη δυναμική μιας οικογένειας όταν ο ένας αδελφός πάει στον πόλεμο του Αφγανιστάν, αφήνοντας τον άλλον πίσω. Πρόκειται για δύο πολύ δυνατά έργα δραματικής πλοκής με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική. Το φεστιβάλ κορυφώνεται με την προβολή της σκανδιναβικής διασκευής του βιβλίου του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον, Το κορίτσι με τοτατουάζ (Mänsomhatarkvinnor, Niels Arden Oplev, 2009). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την εν λόγω ταινία, η οποία, παρόλη τη διεθνή επιτυχία της και τη βράβευσή της, μεταξύ άλλων, και από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, εξακολουθεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η αμερικανική μεταφορά που κυκλοφόρησε το 2011.
Προγραμμα Προβολων:
Πέμπτη 12/07
21:15 Φόνος στη νομίχλη(Insomnia, Erik Skjoldbjζrg, 1997) 96' / 23:30 Brothers (Jim Sheridan, 2009) 105'
Παρασκευή 13/07
21:15 Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (Brψdre, Susanne Bier, 2004) 117' / 23:30 Insomnia(Christopher Nolan, 2002) 118'
Σάββατο 14/07
21:15 Το κορίτσι με το τατουάζ(Män somhatar kvinnor, Niels Arden Oplev, 2009) 152'
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τη μουσική!
Πέντε μέρες με μουσικές του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Βραζιλιάνικα κρουστά, αργεντίνικες μελωδίες, κυπριακά παραδοσιακά, φάδος από την πορτογαλία, φλαμένκο, βαλκανική τζαζ και πολλές ακόμα μουσικές επιλογές από τη Μεσόγειο και όχι μόνο θα ομορφύνουν τα βράδια της πόλης.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και η ΕΡΤ διοργανώνουν το «Athens world music festival», το οποίο κάνει πρεμιέρα με μια πλήρη γκάμα εκπροσώπων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με σκοπό να γίνει σημείο αναφοράς στα αντίστοιχα φεστιβάλ που γίνονται στην περιοχή μας αλλά και να προσδώσει έναν γιορτινό, multi-culti τόνο στις βραδιές της
πόλης. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 25 μουσικά σχήματα, 30 δεξιοτέχνες σολίστ, πάνω από 100 μουσικοί, καθώς και η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στην έναρ- ξη και τη λήξη του φεστιβάλ. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στη ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου». Η διοργάνωση ξεφεύγει από τα σύνορα της Τεχνόπολης κι επεκτείνεται και στο κέντρο της πόλης, στον άξονα της οδού Ερμού από το Σύνταγμα έως την Τεχνόπολη, και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους.
Πολιτιστικά δρώμενα (μουσικά, κ.ά.) από το πρωί, με σημείο εκκίνησης τον σταθμό του μετρό «Σύνταγμα», και στη συνέχεια στον άξονα της οδού Ερμού, καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις στους επισκέπτες του κέντρου θα πλαισιώνουν το μουσικό φεστιβάλ.
Athens world music festival (οι συναυλίες στην Τεχνόπολη)
Δευτέρα 16/07
20:00-20:20: Ομάδα κρουστών ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση (παραδοσιακά ελληνικά κρουστά) 20:30-21:15: Μάρθα Μαυροειδή trio (βαλκανική τζαζ) / 21:30-22:15: Melios Balcana Mama (βαλκανική μουσική με επιρροές από reggea, ska...) / 22:30-00:15 Gypsy Devils & συμφωνική ορχήστρα Δ.Α.
(Οι special guests του φεστιβάλ με παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Κεντρικής Ευρώπης)
Τρίτη 17/07
18:30-20:00: West african percussion workshops - πολιτιστικό κέντρο «Anasa» - εισηγητής Μιχάλης Afolayan / 20:00-20:20: Batuca Samba school (βραζιλιάνικα κρουστά) / 20:30-21:15: Martha Moreleon & Alkis Kollias (λατινο-αμερικάνικες μελωδίες από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική) / 21:30-22:15: El duo de dos, guest Nathalia Petsalis (παραδοσιακό tango argentinο: χορεύουν οι Κώστας Νικολαΐδης και Βάσια Θανοπούλου) / 22:30-23:15: Los hermanos, guest Ζωή Τηγανούρια (Latin) / 23:30-00:15: Katia Gonzalez , guests Marios Strofalis & Alkis Kollias (Latin salsa)
Τετάρτη 18/07
19:00-20:20: West african percussion workshops - πολιτιστικό κέντρο «Αnasa» - εισηγητής Μιχάλης Afolayan / 20:30-21:15: Andre Maia (Fados – Portuguese Soul Music) / 21:30-22:15: Trio Puente (Κρήτη - Ανδαλουσία: το φλαμένκο συναντά τους κρητικούς χορούς) / 22:30-23:15: Marios Strofalis Quartet (Tango Mediteranneo, valses και άλλοι χοροί της Νότιας Ευρώπης), guest Kalliopi Vetta / 23:30-00:15: Encardia (Μουσική και τραγούδια Κάτω Ιταλίας, ελληνόφωνα και ταραντέλες)
Πέμπτη 19/07
19:00-20:20: West african percussion workshops - πολιτιστικό κέντρο «Anasa» - εισηγητής Μιχάλης Afolayan / 20:30-21:15: Κική Τουμπανάκη (Μελωδίες της Μεσογείου) / 21:30-22:15: Δώρος Δημοσθένους (Παραδοσιακά της Κύπρου και της Μεσογείου). Guest Κ. Γκουβέντας / 22:30- 23:15: Χρ.Τσιαμούλης - Κυρ.Γκουβέντας - Παν. Δημητρακόπουλος (σμυρναίικα & πολίτικα τραγούδια) / 23:30-00:15: Τακίμ (τραγούδια και μουσικές από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια)
Παρασκευή 20/07
20:30-21:00: ΟΚΙΣ (ομοσπονδία κεφαλλονίτικων και ιθακισίων συλλόγων) (Καντάδες από τα Επτάνησα) / 21:15-22:00: Tzeki Soulkouki & friends (τσιγγάνικες μελωδίες από Ευρώπη και Βαλκάνια ) / 22:30-00:15: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται σολίστες και τραγουδιστές του φεστιβάλ.
Τι γίνεται στην Τεχνόπολη!
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων Α.Ε., Κωστής Μπιτζάνης, μιλά στη LifO για τα νέα πρότζεκτ ενός από τους πιο ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης.
Το φετινό πρόγραμμα της Τεχνόπολης έχει ορισμένους βασικούς άξονες. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι αναδεικνύεται ο μουσειακός χαρακτήρας του χώρου, αποκτώντας και μια εκπαιδευτική λειτουργία που δεν είχε πριν. Επίσης, για πρώτη φορά λειτουργήσαμε τις Κυριακές μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, και στα τέλη του χρόνου προγραμματίζουμε τα εγκαίνια του πρώτου βιομηχανικού μουσείου της Αθήνας, που θα είναι το μουσείο του εργοστασίου αεριόφωτος. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην έκθεση «Από το Φως στο φως», μια έκθεση για την ιστορία της τέχνη του φωτισμού, που γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένας δεύτερος άξονας είναι ότι η Τεχνόπολη λειτουργεί ως ο χώρος όπου οι νέοι δημιουργοί συναντούν το κοινό τους, με μια σειρά από φεστιβάλ και εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των τεχνών.
Ο τρίτος άξονας είναι οι καλοκαιρινές συναυλίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Τεχνόπολη, διότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική της αυτοδυναμία. Το πρόγραμμα συναυλιών οργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά με έναν διαφορετικό τρόπο: η Τεχνόπολη έγινε συνδιοργανωτής και παρείχε στους καλλιτέχνες την υλικοτεχνική υποδομή για τις εκάστοτε συναυλίες. Θέλω, όμως, να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο παραγωγές που είναι αποκλειστικά δικές μας, στο Athens World Music Festival που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, γιατί γίνεται για πρώτη χρονιά και φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, όπως και στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής, με βασικό στόχο πρώτον να είναι ένα διεθνές φεστιβάλ και δεύτερον να συμβάλει στην άνοδο της τουριστικής επισκεψιμότητας τόσο της Αθήνας όσο και της Τεχνόπολης.
Η δεύτερη φετινή εκδήλωση είναι το Open Air Cinema, ένα φεστιβάλ θερινού σινεμά, που φέτος έχει τον τίτλο Cool In the Summer και προβάλλει πέντε ταινίες που κινούνται ανάμεσα στο δράμα και το θρίλερ κι έχουν ως κοινή θεματική την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού κινηματογράφου.
σχόλια