Η κυριαρχία του facebook στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Πρόσφατα μάλιστα διάβασα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις προβολές σελίδων, ξεπερνώντας ακόμη και τη google. Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι τον τελευταίο χρόνο ακούω διάφορες παρέες στο δρόμο, στο μετρό, στις στάσεις των λεωφορείων να μιλούν μόνο γι' αυτό. Μερικοί το χρησιμοποιούν για να ανακαλύψουν παλιούς φίλους και συμμαθητές, άλλοι ως ένα οικονομικό μέσο επικοινωνίας με φίλους, κανονίζουν δηλαδή τα ραντεβού τους μέσω facebook αντί να τηλεφωνήσουν, άλλοι για να διαφημίσουν και να προβάλουν τη δουλειά τους, κάποιοι επειδή δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, ενώ κάποιοι άλλοι για να βρούνε το...ταίρι τους. Τέτοιου είδους ιστοχώροι γοητεύουν και εθίζουν περισσότερο τα νέα παιδιά και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι σελίδες κοινωνικής συναναστροφής ή όπως αλλιώς αποκαλούνται 'social networking sites' και οι παγίδες που κρύβουν, είναι από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης των ημερών.
Οι πολύωροι χρήστες βγάζουν συνήθως τα προσωπικά τους στη φόρα και επιλέγουν να μοιραστούν πληροφορίες του τύπου πού πήγαν το σαββατόβραδο και με ποιόν, τι θα κάνουν την επόμενη μέρα, τι έφαγαν κλπ.. «Ανεβάζουν» τουλάχιστον 5 φωτογραφικά άλμπουμ με προσωπικές τους στιγμές, ενώ δε διστάζουν να δημοσιοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σπιτιού τους. Οι χρήστες μικρότερης ηλικίας ανταγωνίζονται για το ποιος θα προσελκύσει τους περισσότερους φίλους κυρίως του αντίθετου φύλου. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τοποθετούν προκλητικές φωτογραφίες στο προφίλ τους, ενώ αρκετοί είναι και οι άντρες που επαίρονται για τα σωματικά τους προσόντα. Με τον τρόπο αυτό οι ιστοχώροι κοινωνικής συναναστροφής λειτουργούν και σαν προσωπεία αυτοεκτίμησης.
Οι επικριτές του facebook είναι αρκετοί και κάνουν λόγο για εκμετάλλευση της προσωπικής ζωής, ''Μεγάλο Αδερφό'' επιφανειακές σχέσεις και εικονική σαχλαμάρα. Η μόνη λύση , όπως υποστηρίζουν για να απαλλαγούμε από τέτοιου είδους ολοσθίματα, είναι να θέσουμε το ίντερνετ σε αχρηστία. Μια τέτοια κίνηση είναι άραγε σωστή;;; Κατά τη γνώμη μου, καμιά απολύτως ιστοσελίδα δεν έχει τη δυνατότητα να εισβάλει στη ζωή μας αν εμείς δεν της ανοίξουμε την χαραμάδα. Όταν κάποιος ανοίγει από μόνος του την κουρτίνα της προσωπικής του ζωής, τότε φυσικό είναι κάποιοι να ρίξουν φευγαλέες ματιές. Αν επιλέγει κανείς να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του στο facebook, τότε ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με έναν '' Μεγάλο Αδερφό''. Το internet δεν είναι ούτε απειλή, ούτε καφετέρια. Είναι ο,τι ακριβώς είμαστε εμείς στη δουλειά, στη σχολή, στις παρέες μας. Όπως κάποιος δε μιλά για τα εσώψυχά του με κάποιον άγνωστο στο δρόμο, έτσι δεν τα μοιράζεται και στο διαδύκτιο με εικονικούς φίλους. Το να βγάλουμε λοιπόν τον υπολογιστή από την πρίζα είναι το ίδιο αφελές με το να εξαφανίσουμε τα μαχαίρια από τη συρταριέρα στη σκέψη ότι μπορεί να τραυματίσουμε κάποιον
σχόλια