«Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε κανείς να το αγγίξει. Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για "ιερές αγελάδες" που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού». Τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, το απόγευμα της Τρίτης έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στους ανυποψίαστους Έλληνες, που χωρίς καλά-καλά να καταλάβουν τι συνέβη, άρχισαν να αναρωτιούνται δεξιά κι αριστερά: «Δηλαδή, κλείνει η κρατική τηλεόραση;». Ναι, η ΕΡΤ, όπως τη γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες, παύει να υφίσταται. Με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της και στη θέση της θα διαμορφωθεί στο μέλλον «ένας δημόσιος, αλλά όχι κρατικός σταθμός, που θα έχει ως βάση του τα πρότυπα των επιτυχημένων δικτύων του εξωτερικού». Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσουν, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, τα πέντε τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERTworld και ERT HD), επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα την Αθήνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΚΟΣΜΟΣ, ΦΙΛΙΑ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Πέμπτο Πρόγραμμα – Φωνή της Ελλάδος), τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο), 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα διακόψουν τις εργασίες τους άλλοι φορείς που εντάσσονται στην ΕΡΤ, όπως τα Μουσικά Σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας), οι εκδόσεις (περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση»), ο διαδικτυακός τόπος www.ert.gr, το web tv και, φυσικά, το Ψηφιακό Αρχείο. Επί της ουσίας, αυτό οδηγεί 3.000 εργαζομένους στον δρόμο, με το κόστος των αποζημιώσεών τους να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο Βασίλης Παπανικολάου εργάζεται στο κρατικό ραδιόφωνο από το 1988. Όπως λέει: «Τρία ήταν τα σενάρια που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα. Το κακό, το χειρότερο και το χείριστο. Το πρώτο ήταν να κλείσουν οι περιφερειακοί σταθμοί, ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για απολύσεις 500-600 ανθρώπων. Το δεύτερο, το χειρότερο, ήταν να πάμε σε απολύσεις άνω των 1.000 εργαζομένων, με επιμέρους λουκέτα σε κάποια μέσα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε το χείριστο, κοινώς η πλήρης απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το οριστικό λουκέτο στην ΕΡΤ δεν ήταν μια ξαφνική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Κουβέλης και Βενιζέλος είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όμως δεν έθεσαν κάποιο πολιτικό βέτο, εκτιμώντας ότι, αν το έκαναν, θα εμφανίζονταν ως θιασώτες των «συντεχνιών»της κρατικής τηλεόρασης. Βέβαια, αν οι αντιδράσεις τις επόμενες μέρες κορυφωθούν, δεν αποκλείεται να πάψουν να νίπτουν τας χείρας τους και να κινηθούν πιο «επαναστατικά», σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν επικοινωνιακά οφέλη. Mιλώντας στη LifO ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδρέας Παπαδόπουλος, ξεκαθαρίζει: «Όσον αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Λέμε ναι στην εξυγίανση της ΕΡΤ, αλλά με ένα σχέδιο εξορθολογισμού».
Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την κυβερνητική απόφαση με το φιάσκο της πώλησης της ΔΕΠΑ (σε συνδυασμό με τη ΔΕΣΦΑ) στους Ρώσους, κίνηση από την οποία η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα περίπου ενός δισ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια να ελιχθεί στο επικοινωνιακό πεδίο, ακροβατώντας ανάμεσα σε Τρόικα, δανειστές και κοινωνία, πήρε μια απόφαση που κανείς δεν ξέρει πού θα την οδηγήσει τις επόμενες μέρες. Όπως λέει η καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού: «Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε καμιά χώρα ευρωπαϊκή, αλλά και παγκοσμίως, δεν έχει κλείσει η κρατική τηλεόραση με τέτοιο πανικό. Εννοείται ότι η ΕΡΤ κουβαλούσε παθογένειες ετών, εννοείται ότι απαιτείται εξορθολογισμός, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι μοναδικό. Κανένας κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν κλείνει σε ένα απόγευμα, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο».
Ο Αντώνης Τζαβάρας εργαζόταν, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, επί δέκα συναπτά έτη στην ΕΡΑ Σπορ. Το διάγγελμα Κεδίκογλου τον βρήκε στο κυλικείο του Ραδιομεγάρου, όπου, μαζί με άλλους συναδέλφους, άκουσε live για τα επερχόμενα σχέδια της κυβέρνησης. «Ήταν κάτι απίστευτο. Άλλοι έβριζαν, άλλοι υπολόγιζαν τα ένσημά τους για τη σύνταξη, άλλοι είχαν μείνει άφωνοι δίχως να μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβαινε. Ήταν πολύ έντονα τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή». Τις επόμενες ώρες το κτίριο της ΕΡΤ είχε γεμίσει κόσμο. Εργαζόμενοι, φίλοι, συγγενείς, απλός κόσμος ανηφόρισε στην Αγία Παρασκευή για να εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση. Η Κατερίνα Σερέτη, για πολλά χρόνια στην πρωινή ζώνη του ραδιοφώνου, τονίζει: «Περισσότερο μας στενοχωρεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για αδιαφάνεια στην ΕΡΤ, λες και οι πολιτικοί ήταν αμέτοχοι τόσα χρόνια και φταίνε αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Ο κόσμος εδώ είναι οργισμένος με όσα ειπώθηκαν. Η ΕΡΤ δεν είναι αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν». Άλλο στέλεχος αποκαλύπτει: «Ξέρεις ποιο είναι το πιο αστείο απ' όλα; Ότι η πρώτη δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν στην ΕΡΤ. Πώς μπήκε; Ρωτήστε τον ίδιο». Το βέβαιο είναι ένα: Aπό αύριο, στο Νο 1, στο Νο 2 και στο Νο 3 του τηλεκοντρόλ θα έχει πέσει μαύρο...
σχόλια