Go Greek for a Week

Facebook Twitter
0

Στο ψητό,

 

Η πρώτη μου σκέψη βλέποντας το τρέιλερ ήταν «Γιατί δεν μας λένε τα μυστικά της δικής τους καλπάζουσας (χο χο χο) οικονομίας, να λύσουμε τα προβλήματα μας;”.

 

Βλέποντας όμως την εκπομπή δεν εντόπισα κάτι εξοργιστικό πέραν του ότι όσα αναφέρει είναι αληθινά. Αν εξαιρέσουμε την ελαφρώς (κατά τη γνώμη μου αποδεκτή) κανιβαλιστική υπεροψία, η εκπομπή προσέγγιζε αντικειμενικότατα την ελληνική πραγματικότητα της οποίας έδειχνε να έχει πιο ολοκληρωμένη γνώση από ότι η ελληνική τηλεόραση.

 

Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι γεμάτη με συνταξιοδοτημένες κομμώτριες και πλούσιους οδηγούς λεωφορείων (όπως άλλωστε αναφέρθηκε και στην εκπομπή) αλλά είναι θλιβερό ότι αντί να κοιτάμε τα χάλια μας πιπιλάμε την καραμέλα σύμφωνα με την οποία τα 600 βαρέα και ανθυγιεινά, οι ούτε καν καταγεγραμμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα 2/3 των γιατρών είναι μια «μικρή μειοψηφία».

 

Και αν όντως οι πολιτικοί είναι οι κύριοι υπαίτιοι, όπως επιτάσσει η άλλη καραμέλα, ποιος θα ψηφίσει όποιον δεσμευτεί να καταργήσει έστω αυτό το δείγμα παραλογισμών που επέλεξε να προβάλλει η εκπομπή; Η ελληνική νοοτροπία θυμίζει αυτή του χρυσόψαρου που τρώει όση τροφή πέσει στη γυάλα του μέχρι να σκάσει (εγώ το σκάρωσα). Και επειδή η νοοτροπία δεν φαίνεται να αλλάζει, μάλλον θα έχουμε εξίσου δυσάρεστο τέλος.

 

Θεωρώ πιο ντροπιαστικό από το Go Greek for a Week, το τουιτοpage του που πλημμύρισε από εξοργισμένα σχόλια Ελλήνων που ένιωσαν προσβεβλημένοι πριν δουν την εκπομπή (προχωρημένος λαός). Οι ίδιοι Έλληνες που αντιμετωπίζουν το «Αλβανέ» ως βρισιά, θεώρησαν ότι θίγει την εθνική τους ταυτότητα μια εκπομπή που πολύ απλά δείχνει πόσο σκατά τα κάναμε. Αποκορύφωμα ήταν το σχόλιο κάποιου που έλεγε ότι κατήγγηλε την εκπομπή στην Ofcom (η βρετανική πιο φασιστική ενεργή εκδοχή του ΕΣΡ), προφανώς θεωρώντας ότι με τον λαικό αγώνα που ξεκίνησε θα περισώσει την τιμή (ποιά;) της πατρίδας που «έκανε εξορύξεις μαρμάρου στην Πεντέλη όταν οι υπόλοιποι σκαρφάλωναν σε δέντρα».

 

Η Πεντέλη όμως είναι πλέον εκτός από σκαμμένη και καμμένη μιας και ζούμε στην μοντέρνα, σύγχρονη Ελλάδα του 2011 που τα τελευταία χρόνια δεν έχει προσφέρει τίποτα σχεδόν στον παγκόσμιο πολιτισμό (ένας Κυνόδοντας δεν φέρνει την Άνοιξη) με αποτέλεσμα να αγναντεύουμε τις πλάτες αυτών που σκαρφάλωναν στα δέντρα και να αναπολούμε τα περασμένα μεγαλεία όσο ο Λαζόπουλος μας χαιδεύει τα αυτία.

 

Αυτό που διαβάσατε (σας ευχαριστώ και τους δύο) δεν είναι το μεταφρασμένο κείμενο ενός Ελβετού. Δεν μου είναι καθόλου εύκολο το ότι σπουδάζω με την προοπτική σε δύο χρόνια να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε δουλειά γιατί «οι εποχές είναι δύσκολες». Αλλά, sorry guys (που θα ‘λεγε και η Τζο), φταίμε!

 

Και τώρα κάτι λάιτ για να χαλαρώσουμε: Βρείτε το Λάθος!

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ