Εδώ και λίγες εβδομάδες στην Αθήνα –αλλά και σε όλη την Ελλάδα– έχει ξεκινήσει η «σεζόν των γάμων». Αυτό σημαίνει πως αν βρίσκεσαι σε μια κάποια ηλικία και είσαι στοιχειωδώς δημοφιλής, με έναν άλφα κύκλο φίλων, αρκετά από τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σου είναι κλεισμένα εκ των προτέρων.
Με μια πρώτη ματιά αυτό φαντάζει οξύμωρο, περίεργο, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύει η χώρα, με τα μνημόνια και την ανεργία. Ποιος έχει λεφτά πια για να παντρευτεί; Η πρακτική εμπειρία, όμως, και τα «Κοινωνικά» των εφημερίδων δείχνουν κάτι άλλο: ο κόσμος συνεχίζει να παντρεύεται!
Παρ' όλη τη μεγάλη αύξηση των πολιτικών γάμων, η πλειονότητα των μελλόνυμφων, ίσως και κάτω από την πίεση των γονέων, επιλέγει τον παραδοσιακό τρόπο, με εκκλησία και δεξίωση. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι το 2011 στην Ελλάδα έγιναν 28.000 γάμοι (ενώ προ κρίσης, το 2008, έφταναν τους 40.000) και 26.000 πολιτικοί γάμοι, ενώ μια δεκαετία πριν οι πολιτικοί γάμοι ήταν μόλις 8.000.
Ο γάμος είναι μια ολόκληρη βιομηχανία που στην Ελλάδα υπολογίζεται, ανεπισήμως, ότι κάνει τζίρο γύρω στα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Πόσο κοστίζει, λοιπόν, ένας μέσος γάμος;
Η Κωνσταντίνα Μιχοπάνου, γνωστή μακιγιέζ –που εργάζεται, μεταξύ άλλων, και στην τηλεόραση του Σκάι– μας είπε ότι ένα ολοκληρωμένο πακέτο ξεκινά από 150 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 700, συμπληρώνοντας: «Το πακέτο περιλαμβάνει το δοκιμαστικό, ένα ολοκληρωμένο make up με περιποίηση φρυδιών και ψεύτικες βλεφαρίδες. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο ή αν το νυφικό ξεφεύγει από τη συνήθη φόρμα και είναι κοντό, για ένα ομοιογενές αποτέλεσμα κάνουμε ένα ελαφρύ body make up». H Kάτια Δελατόλα, σχεδιάστρια, μας είπε ότι μια νύφη μπορεί να βρει μια «φθηνή» λύση για νυφικό με 1.400 ευρώ. Οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με τις απαιτήσεις. «Εάν πρόκειται για νυφικό ραμμένο sur mesure, με ολομέταξα υφάσματα, τότε γύρω στα 2.200 ευρώ είναι μια πολύ δίκαιη τιμή, εάν όμως έχει γαλλική δαντέλα από πάνω έως κάτω, μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ και να ανέβει κι άλλο, ανάλογα με το κόψιμο». Τα προσκλητήρια, σύμφωνα με την Τίνα από το Twenty2twins, μπορούν να φτάσουν από 1,20 ευρώ το τεμάχιο ως και 10 ευρώ. Ο Γεράσιμος Φρόνιμος, φωτογράφος με μεγάλη εμπειρία σε γάμους, μας είπε ότι μια μέση τιμή για φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση με μονή κάμερα είναι τα 1.600 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Το πακέτο συνήθως περιλαμβάνει και φωτογραφίες πριν από τον γάμο, για να διακοσμήσουν τον χώρο ή το βιβλίο ευχών. Ο κομμωτής Tom Zois μας λέει ότι ένα πακέτο hair stylist, που περιλαμβάνει και πρόβα, κινείται μεταξύ 350 και 500 ευρώ. Οι μπομπονιέρες θα κοστίσουν από 0,80 έως 2,50 ευρώ η μία, ενώ για την εκκλησία θα πρέπει να δοθούν γύρω στα 100 ευρώ, και άλλα τόσα για τις λαμπάδες και γύρω στα 100-250 ευρώ για τα στέφανα.
Οι τιμές για τον χώρο της δεξίωσης ποικίλλουν αρκετά, αλλά για την Αθήνα μια τιμή ανάμεσα στα 35 και 55 ευρώ θεωρείται λογική. Οι συμφωνίες που γίνονται, βέβαια, με τον κάθε ιδιοκτήτη, όπως είναι λογικό, διαφέρουν αρκετά. Κάποιος π.χ. μπορεί να επιμείνει να πληρωθεί ο DJ του χώρου, ακόμα και αν φέρεις τον δικό σου, ή κάποιος άλλος θα ζητήσει το ποσό να προπληρωθεί σε ποσοστό της τάξεως του 80-90% πριν από τη «μεγάλη μέρα». Η κρίση φαίνεται ότι έχει ενεργήσει ευεργετικά, πάντως. Η Ειρήνη Μουτσογιάννη του Ομίλου Παπαθεοχάρη, με υψηλής αισθητικής χώρους στον Αστέρα Γλυφάδας, μας είπε ότι οι τιμές τους ξεκινούν από τα 37 ευρώ το άτομο και διαμορφώνονται ανάλογα με τον χώρο και το μενού. Μια νέα τάση θέλει τα ζευγάρια να παντρεύονται εκτός Αθηνών, π.χ. σε κάποιο νησί, ακόμα και αν δεν κατάγονται από αυτό. Αφενός τους στοιχίζει λιγότερο η δεξίωση, αφετέρου έχουν και «επίσημη» δικαιολογία να κάνουν τον γάμο πιο κλειστό και να περιορίσουν τη λίστα των καλεσμένων.
Είναι γνωστό ότι ο γάμος έχει ξεφύγει πια από τον θρησκευτικό του ρόλο κι έχει αποκτήσει διαστάσεις οικονομικού και κοσμικού γεγονότος. Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και του Ίντερνετ που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις, τα ζευγάρια ζητούν ολοένα και περισσότερο «πρωτότυπους» γάμους, δεξιώσεις και τελετές που θα τονώσουν το κοινωνικό τους στάτους. Μια σχετικά καινούργια για τα ελληνικά δεδομένα κατηγορία που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι διοργανωτές γάμων (wedding planners). Ρωτήσαμε τον Μελέτη Παγώνη, από το melgrouplab.com, αν αποτελεί είδος πολυτελείας. «Δεν νομίζω. Μπορείς με λίγα χρήματα να κάνεις κάτι καλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επειδή πληρώνεις λιγότερα σε σχέση με τις τιμές άλλων χρόνων, θα κάνεις κάτι φτηνότερο σε ποιότητα. Ο επαγγελματίας planner θα σου προτείνει φθηνές και ευρηματικές λύσεις ανάλογα με το μπάτζετ σου. Λύσεις που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας, που μπορεί να μην έχει γούστο ή την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να υπολογίσει π.χ. τη σωστή ποσότητα ή να χρησιμοποιήσει τις τιμές χονδρικής στις οποίες έχει πρόσβαση ένας επαγγελματίας».
Ματαιοδοξία ή μη, η ελληνική οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από την έκρηξη των συναφών επαγγελμάτων, όπως π.χ. οι Tinkerbells, που εξειδικεύονται στη διοργάνωση bachelor. Ένας ανεπτυγμένος εγχώριος κλάδος επαγγελματιών γύρω από τον γάμο, με διεθνή στάνταρ, μπορεί σίγουρα να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα της παγκόσμιας βιομηχανίας γάμων, της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια, με το 24% μάλιστα να αφορά τους destination weddings. Υποδομές υπάρχουν, όπως και εκπληκτικές τοποθεσίες. Οι Κινέζοι στη Σαντορίνη μπορεί να δείχνουν τον τρόπο.
σχόλια