Μπορεί, οι γονείς που φωνάζουν στα παιδιά τους για τη δυνατή μουσική, να το κάνουν για την υγεία των αυτιών, αλλά και για τη διατήρηση της ηρεμίας των ίδιων, όμως σύμφωνα με τη Chicago Tribune, φαίνεται πως έχουν, ακόμα, και άθελα τους δίκιο.
Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των μουσικών συνηθειών στη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ρώτησαν,δείγμα 944 μαθητών και σπουδαστών ηλικίας 15-25, πόσο δυνατά ακούν μουσική, πόση ώρα τη μέρα και πόσο συχνά πηγαίνουν σε clubs και συναυλίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι συνήθιζαν να ακούν μουσική για περισσότερο από μια ώρα τη μέρα σε ένταση μεγαλύτερη των 89 decibel (αντίστοιχη με αυτή ενός χλοοκοπτικού μηχανήματος), ήταν πιθανότερο να επιδείξουν επικίνδυνες συμπεριφορές.
Συγκεκριμένα, αυτοί που συνήθιζαν να πηγαίνουν σε clubs και συναυλίες ήταν έξι φορές περισσότερο επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ και το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Από την άλλη πλευρά, όσοι άκουγαν δυνατή μουσική στο Mp3 τους είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση μαριχουάνας ή άλλων ουσιών.
Παρά τα ενδιαφέροντα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι η δυνατή μουσική οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές και να εντοπιστούν άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να παίζουν κάποιο ρόλο.
Μέχρι τότε καλό θα είναι να μην βάζουμε στο τέρμα τον ήχο, ώστε να μην προκληθούν άμεσα προβλήματα στην ακοή μας.