Κάποτε το λέγανε Μεγίστη, είχε 14.000 κατοίκους και στο λιμάνι του πηγαινοέρχονταν υδροπλάνα της Air France, φέρνοντας πλούσιους γοητευμένους εραστές της ομορφιάς και της αγνότητας του νησιού. Ο πόλεμος του '40 έφερε τα πάνω κάτω, οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι έφυγαν για Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Αυστραλία κι έμειναν μόλις 430 σήμερα. Η φωτιά ήρθε αμέσως μετά, έπειτα από ατύχημα στην αποθήκη καυσίμων του κατοχικού στρατοπέδου και η πυκνή δόμηση βοήθησε να γίνει το νησί αποκαΐδια. Το Καστελόριζο, μόλις 2 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, επεκτείνει τα σύνορα της χώρας μας κατά 72 ν.μ. όση και η απόστασή του από τη Ρόδο. Είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα 14 μικρών νησιών, με πιο διάσημο τη Ρω. Το όνομα «Καστελόριζο» είναι δυτικής προέλευσης και σημαίνει κόκκινο φρούριο. Ο μοναδικός οικισμός με τα παλιά αρχοντικά γύρω από το λιμάνι αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Τα σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τη θάλασσα, έχουν μία αξιοθαύμαστη ομοιομορφία: είναι όλα τους από ντόπια πέτρα, σιδεριές και κεραμίδια από Αττάλεια και Μασσαλία και ξύλο από τα παράλια της Μικρασίας.
Αυτό που κάνει το νησί να ξεχωρίζει είναι η απουσία δρόμων. Οι ντόπιοι περπατάνε μέσα από τα «χαλατά». Παλιά ήταν πλακοστρωμένοι με ντόπια πέτρα, σήμερα κατεστραμμένοι και αύριο ίσως τσιμεντωθούν όλοι ως λύση ανάγκης...
Τι να δω
Με εκδρομικά σκαφάκια:
• Τη «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη». Ναι ζουν φώκιες στη σπηλιά και καλά κάνουν γιατί διάλεξαν για σπίτι το μεγαλύτερο και ίσως ωραιότερο ενάλιο σπήλαιο του Αιγαίου!
• Το νησάκι Ρω, όπου η λεοντόκαρδη «κυρά της Ρω» Δέσποινα Αχλαδιώτη επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στο νησί. Είχε εγκατασταθεί εκεί το 1927 με τον άντρα της Κώστα και, όταν για πρώτη φορά απουσίασε απ' το νησί το 1975, τρεις Τούρκοι έβαλαν την τουρκική σημαία στο νησί, την οποία αποκαθήλωσαν αμέσως κάτοικοι του Καστελόριζου. Πέθανε το 1982 στη Ρόδο και τάφηκε στο αγαπημένο της νησάκι.
• Τη νησίδα Στρογγύλη με το ναυτικό φάρο.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος: 22460 49269
Λιμεναρχείο: 22460 49270
σχόλια