LetTheSunshine*

Facebook Twitter
0

Είναι γεγονός πως μέσα στον κυκλώνα της κρίσης οι επικλήσεις σε αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών  δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανταπόκριση. 

Τα στρώματα που πλήττονται από την οικονομική δυσπραγία και την υποβάθμιση διαπιστώνουν πως τα αυτιά των πολιτικών εκπροσώπων τους, τα οποία κώφευαν όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία ευθύνονται κατεξοχήν για την επιδείνωση του προβλήματος , τώρα τελευταία έχουν ανοίξει.

Πέρα από τους συνήθεις πρόθυμους ακροδεξιούς με τη γλώσσα έξω που μέχρι τώρα τους κανάκευαν και τους αγκάλιαζαν στοργικά και "ανιδιοτελώς".

Όχι βέβαια επειδή αναγνώρισαν τα λάθη τους. Η προοπτική της επερχόμενης καταβαραθρωσής τους και η αδυναμία μοιράσματος προνομίων με τη μορφή χρημάτων και άλλων ρουσφετιών  στρέφει τους πολιτικούς στο να ικανοποιήσουν το διασαλευμένο αίσθημα ασφάλειας. Με το τρόπο που ξέρουν. Τσάτρα πάτρα για λίγα ψηφαλάκια.

Όχι με την εμπεριστατωμένη εκπόνηση κάποιου βασικού σχεδίου μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Προτιμούνται (όπως όποτε πλησιάζουν εκλογές)  τα άμεσα σχέδια-ασπιρίνες. Μπορεί με την αποχώρηση του Παπουτσή το τείχος στον Έβρο να ξεχάστηκε, αλλά ο υπερδιαβαστερός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θα έχανε την ευκαιρία να παρουσιάσει το δικό του συναρπαστικό σχέδιο σε χρόνο ρεκόρ μέχρι τη κάλπη.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, μετά βαϊων και κλάδων και συνίσταται στη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης μεταναστών (κέντρα φιλοξενίας κατά το υπουργικό newspeak) χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ τα οποία θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και θα αναζωογονήσουν τις τοπικές οικονομίες: "Υπολογίζουμε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο κύκλο εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή."


Δεν είμαι αισιόδοξος με το χρυσοχοΐδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Σχεδιασμένο στο πόδι και με μικροκομματικούς θύλακες και κοντόφθαλμες επιδιώξεις να το πιέζουνε από όλες τις μεριές είναι πλασμένο για να μην λύσει αλλά για να κουκουλώσει το πρόβλημα.

Και βέβαια το πρόσκαιρο λουστράρισμα του προβλήματος αν ευωδοθεί θα αναδείξει τον Χρυσοχοΐδη ως αποφασιστικό πολιτικό που δε φοβάται ρήξεις και "λύνει" χρονίζοντα προβλήματα.

Ενώ ουσιαστικά δε κάνει τίποτα άλλο παρά να κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι για ακόμη μια φορά.

bonustrack


Mια (ξεχασμένη) είδηση από το μακρινό 1953 όπως

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ τότε.

 

Έλληνες μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Αυστραλίας



Και ένα βίντεο για το ρατσιστικό πογκρόμ κατά των Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο το 1918. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στην πόλη κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησαν σε μια έκρηξη ρατσιστικής βίας, που για διάφορους λόγους επικεντρώθηκε στους Έλληνες μετανάστες της πόλης.



via http://erodotos.wordpress.com/

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ