Μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα τα προβλήματα της Πορτογαλίας;

Μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα τα προβλήματα της Πορτογαλίας; Facebook Twitter
0

Όταν η δασκάλα σε αποβάλλει και έξω απ' την αίθουσα είναι και άλλα άτακτα παιδιά νιώθεις σίγουρα καλύτερα, γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στην Καθημερινή, στο άρθρο του με τίτλο "Η Πορτογαλία και εμείς".

Και συνεχίζει:

Ο μεγάλος πειρασμός να συγκρίνουμε τη δική μας χώρα με την Πορτογαλία διαθέτει ισχυρές βάσεις λογικής. Πληθυσμιακά συγκρίσιμες, αγροτικές οικονομίες, παραδοσιακά οι πιο φτωχές της παλιάς Δυτικής Ευρώπης, με κοινή πρόσφατη πολιτική ιστορία, Ελλάδα και Πορτογαλία δείχνουν να μοιράζονται ένα κοινό «πεπρωμένο».

Εκανα το πρώτο (και μοναδικό μέχρι σήμερα) ταξίδι μου στην όμορφη αυτή χώρα πριν από ακριβώς 18 χρόνια, τριτοετής φοιτητής. Τελώντας σε καθεστώς μεγαλειώδους άγνοιας κατέφθασα με τουπέ χιλίων καρδιναλίων. Γνώριζα ότι η Πορτογαλία είχε κάνει βήματα προόδου από το 1986, που είχε γίνει κανονικό μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας», αλλά δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένος για τα όσα αντίκρισα τις επόμενες ημέρες. Η Πορτογαλία, παρά τα προβλήματά της, ήταν αδιαπραγμάτευτα μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης, βεβαιότητα που δεν εξέπεμπε εκείνα τα χρόνια η δική μου χώρα, πόσω μάλλον σήμερα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, όταν η Ελλάδα ύφαινε το δικό της αναπτυξιακό παραμύθι (απανωτά προ-ολυμπιακά «τεσσάρια» στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ), οι Πορτογάλοι έγιναν περίπου δακτυλοδεικτούμενοι ως η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη (ετήσιος ρυθμός 1,1% από 2001 έως το 2007). Από την άλλη, οι Πορτογάλοι δεν έδωσαν ποτέ ψεύτικα στοιχεία στις Βρυξέλλες, ούτε ρημάζει το κέντρο της Λισσαβώνας κάθε φορά που βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας.

Είμαστε διαφορετικοί λαοί, Ελληνες και Πορτογάλοι. Και ζούμε σε δύο κατά βάθος πολύ διαφορετικές χώρες. Ηρθαν έτσι τα πράγματα και τώρα παλεύουμε στις ίδιες φουρτουνιασμένες θάλασσες. Ο χρόνος θα δείξει πού υπάρχει πραγματικός καπετάνιος και ποια χώρα έχει τη δύναμη να βγει από τα αφρισμένα κύματα πιο δυνατή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ