Ποτέ άλλοτε το σώμα δεν θα μπορούσε να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο και να έχει σημασία μέσα στην πολιτική και κοινωνική σκηνή όσο σήμερα. Το σώμα κατευθύνεται, αντιστέκεται, αντιδρά, απελευθερώνεται και συνδέεται με τις παραστατικές τέχνες. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών οργανώνει μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου την 1η Διεθνή Συνάντηση για τις Παραστατικές Τέχνες, με την παιγνιώδη ονομασία ASFA BBQ.Το φεστιβάλ ξεκινά με ένα 12ήμερο εντατικό performance art workshop υπό την καθοδήγηση της ομάδας Pocha Nostra και του Guillermo Gomez Pena.
Οι Pocha Nostra ιδρύθηκαν το 1993 από τους Guillermo Gómez-Peña, Roberto Sifuentes και Nola Mariano στην Καλιφόρνια. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η διαρκής μεταμόρφωση. Ένα δίκτυο καλλιτεχνών και επιστημόνων από άλλες ηλικίες, κλάδους και εθνοτική καταγωγή , έχουν σαν κοινό παρονομαστή την επιθυμία να καταργήσουν, να διερευνήσουν και να καταγράψουν τα επικίνδυνα όρια ανάμεσα στην τέχνη και την πολιτική, τη θεωρία και την πρακτική, τον καλλιτέχνη και τον θεατή. Τα έργα τους είναι σόλο παραστάσεις, ντουέτα, έργα μεγάλης κλίμακας, που συνδυάζονται με φωτογραφίες, βίντεο ήχο και cyber-art.
Η δουλειά τους είναι μια από τις πιο ριζοσπαστικές πράξεις της εποχής μας, performances που έχουν αφήσει ιστορία.
Οι δουλειές τους και αυτοί ταξιδεύουν σε όλα τα μέρη του κόσμου σε συνεργασίες πέρα από εθνικά σύνορα, φυλή, φύλο και γενιές, δημιουργώντας «εφήμερες κοινότητες». Ιδανικό τους είναι η σκηνή να διασχίζει τα σύνορα, να εξαλείφει τους μύθους της καθαρότητας και τα σύνορα γύρω από τον πολιτισμό, την εθνικότητα, το φύλο, τη γλώσσα. Η δουλειά τους είναι μια από τις πιο ριζοσπαστικές πράξεις της εποχής μας, performances που έχουν αφήσει ιστορία.
Πάρτε μια γεύση από τη δουλειά τους.
Από το καλλιτεχνικό αυτό και ανθρωπολογικό πείραμα θα προκύψει στο τέλος, το Σάββατο 13 Ιουνίου, η τελική παρουσίαση μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης και διαδραστικής performance με το κοινό στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Πειραιώς 256.
Παράλληλα, μέχρι την Κυριακή 7.6 η Σχολή Kαλών Τεχνών οργανώνει στο Circuits and Currents (Νοταρά 13 κ Τοσίτσα) το 1οSummer School on Economics and the Arts. Το πρόγραμμα θα ξεκινάει καθημερινά στις 1500 με το εργαστήριο Why Are Artists Poor and What Can they Do About it πάνω στην σχέση των τεχνών με την οικονομία από τον Hans Abbing, καθηγητή του Πανεπιστημιού του Αμστερνταμ, και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, διδάκτορα του Πανεπιστημιού του Ροττερνταμ, ενώ κάθε μέρα στις 1930 θα γίνονται παρουσιάσεις από εκλεκτούς προσκεκλημένους, ξεκινώντας με τον Nicola Galeazzi (CH) και τα καλλιτεχνικά κοινά, συνεχίζοντας με την Άντζελα Δημητρακάκη (GR/ UK) που θα μιλήσει για το ρόλο του καλλιτέχνη στις διαδικασίες της κοινωνικής αναπαραγωγής, θα ακολουθήσει ο Μιλτιάδης Γκουζούρης (GR) πάνω στο ζήτημα της κοστολόγησης στην καλλιτεχνική παραγωγή, ενώ ο κύκλος τον διαλέξεων θα κλείσει με μια διπλή διάλεξη από τον Hans Abbing (NL) κ Γεώργιο Παπαδόπουλο (GR) πάνω στην οικονομική θέση των καλλιτεχνών και τις δυνατότητες της τέχνης να αντιπαρατεθεί με τη λογική της αγοράς.
Επίσης, στο χώρο του project ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ που ανήκει στην ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ στη στοά του Μεγάρου Κωνσταντόπουλου, Πανεπιστημίου 44, θα λάβουν χώρα σειρά καλλιτεχνικών δράσεων και performances που οργανώνει η επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου. Έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ θα φιλοξενηθούν διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.
Το φεστιβάλ έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα performances από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν στα κεντρικά κτίρια της σχολής στην οδό Πειραιώς 256. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί προβολές ταινιών στο σινεμά της σχολής καθώς και video performance art προβολές στο φουαγέ του θεάτρου της ΑΣΚΤ. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Ιουνίου με ένα απογευματινό πάρτι στον κήπο της σχολής στην Πειραιώς.
Για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι εδώ.
Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από:
Το Θέατρο της ΑΣΚΤ
Τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΚΤ
Το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ
σχόλια