ADVERTORIAL
Δεν ξέρω αν το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό με τις λέξεις home bbq είναι μια εικόνα ή μια μυρωδιά. Το σίγουρο είναι ότι όλοι χαμογελάμε σκεπτόμενοι τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις που γίνονται γύρω από ένα τραπέζι που γεμίζει συνέχεια με καλούδια που μόλις βγήκαν από την σχάρα. Πολλές φορές δε, τα περισσότερα από αυτά καταναλώνονται στο όρθιο, παρέα με τον ψήστη.
Φτιάχνετε κατάσταση στην αυλή ή στη βεράντα και θέλετε να συμπληρώσετε το καθιστικό ή την τραπεζαρία σας, με ένα BBQ, τότε καλό είναι να ξέρετε τι κερδίζετε από κάθε μία από τις δυο επιλογές που έχετε.
Αν επιλέξετε την old time classic επιλογή του κάρβουνου τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σας πω, είναι ότι η μπριζόλα από το κάρβουνο είναι πιο γευστική καθότι έχει καπνιστή γεύση και άρωμα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι μια ψησταριά κάρβουνου είναι πιο οικονομική στην αγορά της και πιο εύκολη στη μεταφορά. Αν είστε ψήστης, θυμηθείτε ότι έχετε πάντα τον έλεγχο του ψησίματος. Αν θέλετε να χαμηλώσετε ένταση αραιώνετε τα κάρβουνα στο σημείο που ψήνετε, αν πάλι θέλετε να αυξήσετε την ένταση, τα συγκεντρώνετε όλα στο κέντρο και φροντίστε να μην παίρνει φωτιά.
Αν επιλέξετε την πιο σύγχρονη ψησταριά υγραερίου, τότε ναι μεν θα σας στοιχίσει περισσότερο αλλά έχει χαμηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, δεν χρειάζεται προεργασία και είναι έτοιμη να ψήσει με το πάτημα ενός κουμπιού. Όσο δε για την καπνιστή γεύση που χάνει, κερδίζει στο θέμα των λιγότερων εκπομπών καπνού, γεγονός που το κάνει και πιο υγιεινό. Αν καταλήξετε σε αυτήν την επιλογή, μην ξεχνάτε δυο φορές τον χρόνο να αφαιρείτε και να πλένετε τον καυστήρα και τις σχάρες.
Ανεξάρτητα με τον τύπο της ψησταριάς που έχετε ή θέλετε να αποκτήσετε, υπάρχουν κάποιες βασικές και άκρως πρακτικέςσυμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε οι τέλειοι ψήστες και να απολαύσετε ένα άκρως γευστικό BBQ.
1.
Κρατάμε καθαρή τη σχάρα που σημαίνει ότι μόλις τελειώσετε με τα ψησίματα, αφήνετε την ψησταριά σε υψηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά για να καεί το λίπος και στη συνέχεια καθαρίζετε ότι έχει απομείνει με μια βούρτσα.
2.
Αν προτιμήσετε αυτές με καπάκι, μην είστε ανυπόμονοι και το ανοίγετε κάθε τρεις και λίγο… Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φάτε αργότερα… Το καπάκι βοηθάει στο ότι μπορείτε να κρατήσετε το φαγητό ζεστό για τους αργοπορημένους.
3.
Για να καταλάβετε αν η ψησταριά είναι έτοιμη, θα πρέπει να μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας σε απόσταση 3 εκατοστών από τη φωτιά για μόλις 2 δευτερόλεπτα! Τόσο απλά!
Και τώρα ερχόμαστε στο κυρίως θέμα. Παρακάτω 2 προτάσεις για ψήσιμο και 2 προτάσεις για την απαραίτητη σαλάτα που θα συνοδεύσει το βασικό σας μενού δίνοντας του φρέσκο χρώμα και "ζωντάνια". Ακολουθείστε τις προτάσεις ή αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει για να φτιάξετε το τέλειο μενού για εσάς!
Πρόταση για μπριζόλες
Η πρώτη είναι μια συνταγή που σας υπόσχεται τις τέλειες μπριζόλες. Ας πούμε λοιπόν ότι είστε μια παρέα τεσσάρων και ανάλογα κανονίστε τις ποσότητες. Πάτε στον κρεοπώλη σας και ζητήστε 4 μπριζόλες πάχους περίπου 2,5 εκατοστών. Για το μαρινάρισμα θα χρειαστείτε 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα worcestershire, 2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό, 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα, αντί για αλάτι προτιμήστε σάλτσα σόγιας, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ασφαλώς φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Πρόταση για καυτερά μπριζολάκια
Αυτή η συνταγή είναι για τους πιο πιπεράτους από εμάς, που την βρίσκουμε βάζοντας φωτιά στον ουρανίσκο. Προτιμήστε τα χοιρινά μπριζολάκια που είναι πιο λιπαρά. Για την μαρινάρα βάζουμε ένα τέταρτο κούπας χυμό λεμόνι, 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη, 1 (ή περισσότερες) κουταλιά της σούπας σάλτσα τσίλι και σόγια αντί για αλάτι που δίνει και έξτρα γεύση.
Σχετικά με το μαρινάρισμα γενικώς: καλό είναι να το έχουμε κάνει 12 με 24 ώρες πριν, βάζοντας τα προς βρώση σε σακούλες στο ψυγείο. Σε αυτήν την περίπτωση, που δεν μαρινάρουμε τελευταία στιγμή, τα βγάζουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν το ψήσιμο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Επίσης, για να μην κολλήσουν (αλλά και για επιπλέον γεύση) αλείφετε τις σχάρες με λάδι ελιάς.
Αφού φτιάξαμε τα κρεατικά μας, ας δούμε και δύο προτάσεις για σαλάτες.
Σαλάτα δροσερή με γλυκιά απόχρωση
Θα χρειαστούμε μαρούλι (βάλτε απλό και σγουρό), κουκουνάρι (καβουρδισμένα ακόμα καλύτερα), σταφίδες και σύκα (σε ποσότητα του γούστου σας), ένα ανάλατο τυρί (μυζήθρα, αναρή κα.) και μπόλικα τοματίνια. Για σως είτε λίγο ελαιόλαδο (για πιο ελαφρύ), είτε μια βινεγκρέτ (ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο και μέλι ή μελάσα).
Αρμένικη πρόταση
Για όσους αγαπάνε το ταμπουλέ, θα αγαπήσουν και αυτήν την αρμένικη βερσιόν του. Θα χρειαστείτε 300 γραμμάρια πλιγούρι και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα: 1 ντομάτα, 1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 ματσάκι μαϊντανό, λίγο μαρούλι, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, πάπρικα, αλάτι, και πιπέρι (καλύτερα φρεσκοτριμμένο). Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι σε ένα μπολάκι με κρύο νερό και αλάτι να βάλετε το πλιγούρι και να το σκεπάσετε για μια ώρα να μαλακώσει. Όταν ρουφήξει ότι νερό χρειαστεί και μαλακώσει (στραγγίζουμε αν χρειαστεί), ρίξτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε.
Ψησταριά σας βρήκαμε, συνταγές για ψητά και σαλάτες σας βρήκαμε, το μόνο που μένει είναι να οργανώσετε το επόμενο bbq party σας. Για επιλογές ψησταριάς και τα υπόλοιπα εργαλεία ψησίματος, δεν έχετε παρά να δείτε το νέο κατάλογο Praktiker. Ακόμα καλύτερα επισκεφτείτε ένα κατάστημα και δείτε τα όλα live. Καλή σας όρεξη! Δεχόμαστε και delivery…