ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Να γιατί το Facebook δεν έχει ‘dislike’ button

Να γιατί το Facebook δεν έχει ‘dislike’ button Facebook Twitter
"it's complicated"
21

Χιλιάδες χρήστες το ζήτησαν, εκατομμύρια υπέγραψαν online ψηφοφορίες για να ενσωματωθεί στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, όμως πιο πιθανόν είναι να δεις κάποτε το συμβολάκι με το μεσαίο δάκτυλο υψωμένο, παρά το εικονίδιο του dislike στο Facebook.

Το μυστήριο για την πλήρη άρνηση του Facebook να συμπεριλάβει το κουμπί dislike, που θα λύτρωνε πολύ κόσμο από αυτό το αγωνιώδες first world problem, έλυσε μόλις με συνέντευξή του στο σάιτ Tech Radar, ο εφευρέτης του like και πρώην τεχνικός διευθυντής του Facebook Bret Taylor, ο οποίος το απέδωσε στον αρνητικό αντίκτυπο που θα προκαλούσε και προβλέπει ότι δεν θα το δούμε ποτέ.

"Έχω την αίσθηση ότι εάν υπήρχε ποτέ το 'dislike' θα είχε έναν πολύ αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο", εξηγεί ο Taylor. "Εάν θες να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου προς κάτι, μάλλον θα πρέπει να γράψεις ένα σχόλιο γιατί μόνο με λόγια θα καταφέρεις να εκφραστείς πλήρως"

Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Taylor, ότι όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του "like" ώς ένα μέσο για να δηλώνουν οι χρήστες την αναγνώρισή και την αποδοχή τους για κάτι που ανέβασε κάποιος άλλος, χωρίς λόγια, συζητήθηκε πολύ και η πιθανή ύπαρξη ενός αντίστοιχου 'dislike' button. Όμως, οι πιθανότητες των αρνητικών συνεπειών ύπαρξης ενός τέτοιου εικονιδίου ήταν τόσες, που η ιδέα απορρίφθηκε. 

Όπως τονίζει ο Taylor η ύπαρξη του dislike button δεν θα λειτουργούσε με τον ίδιο -αφαιρετικό - τρόπο που λειτουργεί το like και θα προκαλούσε πολλά αρνητικά vibe μεταξύ χρηστών αλλά και αντιδράσεις που μπορεί να οδηγούσαν μέχρι και σε cyberbullying.

"Έχω την αίσθηση ότι εάν υπήρχε ποτέ το 'dislike' θα είχε έναν πολύ αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο", εξηγεί ο Taylor. "Εάν θες να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου προς κάτι, μάλλον θα πρέπει να γράψεις ένα σχόλιο γιατί μόνο με λόγια θα καταφέρεις να εκφραστείς πλήρως. Σίγουρα και το Like δεν είναι τέλειο, αλλά τα πράγματα συνήθως είναι πιο πολύπλοκα από το πάτημα ενός 'dislike' όταν θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας".

Και όπως επισημαίνει το άρθρο, καταλήγοντας, "η ύπαρξη ενός 'dislike' button δεν θα εξυπηρετούσε το επιχειρηματικό μοντέλο των στοχευμένων διαφημίσεων του Facebook, το ίδιο καλά με το 'Like'".

[ΠΗΓΗ]

21

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Για να τεκμηριώσω την απορία μου, βασίζεται στην ιδεολογική και ψυχολογική σημασία του 'επαίνου' μέσω του Like. Αρχικά τα Like είναι ένας 'μετρητής αξίας' που στηρίζεται στην 'ποσότητα' των φίλων/θαυμαστών και όχι στην 'ποιότητα' της ίδιας της πληροφορίας. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσουμε ως χρήστες του Προσωποβιβλίου γιατί έχει και άλλες προεκτάσεις που σχετίζονται με το ποιος τύπος ανθρώπου εποφελείται και ποιος στερείται εκφρασης από ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης που είναι στην ουσία ανοιχτό σε όλους το ίδιο. Εγώ θα ήθελα να είναι πιο 'ουδέτερο' και λιγότερο 'προσωπικό' ως εργαλείο. Καλύτερα να μην παρείχε τη δυνατότητα αρχειοθέτησης στοιχείων όπως 'σπουδές/επάγγελμα/χώρα/place visited/check in κλπ' για παραδειγμα -που δημιουργουν κατευθείαν μία ψευδή εντύπωση ταυτότητας και ενασχόλησης- και να ήταν απλά μία πλατφόρμα μοιράσματος πληροφοριών (όχι προσωπικών δεδομένων). Ενολίγοις οι χρήστες του να ήταν περισσότερο 'όμοιοι' μεταξύ τους, ως ιντερνετικές περσόνες που είναι. Δεν μου αρέσει που το Προσωποβιβλίο πλασάρεται ως 'πραγματικό' ενώ είναι 'πλασματικό'...Επίσης, θα ήθελα να είναι φτιαγμένο κάπως ωστε να μην με κρατάει τόση πολλή ώρα εκεί μέσα αν γίνεται.
Οι άνθρωποι γενικά αντιδρούν άσχημα στην απόρριψη και ένα κουμπί dislike το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι δυσάρεστα συναισθήματα, οπότε ποιο ακριβώς το πλεονέκτημα της ύπαρξης του.Βέβαια σε πλατφόρμες όπως η lifo τέτοια κουμπιά υπάρχουν, έστω και μασκαρεμένα σε "ενδιαφέρον". Όμως υπάρχουν δύο διαφορές. Η πρώτη είναι πως εδώ οι περισσότεροι γράφουν με ψευδώνυμα. Η δεύτερη και σημαντικότερη πως εδώ την άποψη σου την κρίνουν άγνωστοι. Στο fb όμως τα κουμπάκια τα πατάει ο κοινωνικός σου περίγυρος. Σκεφτείτε πχ τα συναισθήματα ενός γκέι αγοριού που θα ανεβάσει μια φωτογραφία του με τον φίλο του και θα δει 50 dislike από φίλους και γνωστούς του; Ποιο είναι το κέρδος;Προτιμάω την επίπλαστη υπερθετικότητα του "κουκλάρα είσαι φιλενάδα, πάρε 50 likes" που επικρατεί στο fb από μια ακόμα ευκαιρία να βγάλει τη χολή του κάποιος. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ήδη αρκετές.
Έχεις ένα καλό point (και 0 dislikes).Ωστόσο, αυτό ακριβώς που περιγράφεις είναι η ελληνική καραμέλα. Ο κόσμος, όπως λες κι εσύ, απλά δεν θέλει να βλέπει τα αρνητικά, παρόλο που υπάρχουν. Ενδεχομένως επειδή δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και δημιουργούνται κόμπλεξ, δεν είμαι και expert στο θέμα. (γι' αυτό και τα dislikes που θα λάβω :) )Όσο για το παράδειγμα με το γκέι ζευγάρι, προς τι ακριβώς? Δηλαδή αν ήταν ένα straight ζευγάρι με 50 dislike δεν θα είχαν άσχημα συναισθήματα? Να υπενθυμίσω ότι έχεις το δικαίωμα να περιορίσεις ποιος μπορεί να βλέπει τα comments και τις φωτογραφίες σου.Προτιμώ να είμαι πιο ευθύς με το τι μου αρέσει και τι όχι, αρκεί να είναι μέσα στην ελευθερία που μου δίνεται να το εκφράσω. Προτιμώ επίσης την ειλικρίνεια αυτών που θα μου σχολιάσουν αντίστοιχα, όπου έχουν κι αυτοί την ελευθερία φυσικά, παρά την "επίπλαστη υπερθετικότητα" που προτιμάμε (έβαλα και τον εαυτό μου μέσα).Πιο απλά και εύκολα, θα μπορούσε να υπάρχει επιλογή αν θέλεις να έχεις dislike στο προφίλ σου, όπως ακριβώς έχεις την επιλογή να γράφουν άλλοι στο wall σου, και ποιοι.
ημουν σιγουρος για ενα τετοιο σχολιο, αρα δηλαδη νομιζεις οτι δεν θα χρησιμοποιουσαν το dislike button κομπλεξικοι ανθρωποι που θα βγαλου αποθυμενα πανω σε αλλους ευαισθητους ανθρωπους..Το καπιταλιστικο συστημα φταιει για ολα, οχι οτι ειμαατε σκατανθρωποι ολοι μας..
κατι πας να πεις αλλα το χανεις...αλλο το ενα,αλλο το το αλλο,δεν αναιρει η αληθεια του ενος την αληθεια του αλλου.η απαντηση στην τελευταια παραγραφο εχει να κανει με την πεμπτουσια του μηχανισμου του φειςμπουκ.
Ακριβώς αυτό. Το dislike θα μπέρδευε τις προτιμήσεις των χρηστών και άρα την στόχευση των διαφημιστικών εταιριών. Και μόνο γι' αυτό δεν υπάρχει ακόμα το dislike. Στο μέλλον θεωρώ ότι είναι πιθανό να υπάρξει (αν με κάποιο τρόπο ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα) διότι θα δημιουργούσε ίντριγκα και θόρυβο - κάτι που κάθε επιχείρηση αυτού του είδους θα ήθελε.
Ενώ το Like, πώς ακριβώς βοηθάει?Ένα καταφατικό νεύμα είναι απλά. Σου κάνουν like επειδή τους αρέσει το post σου, επειδή τους αρέσεις εσύ ή ακόμα και για να ενισχύσουν το ηθικό σου (πωπω δεν έχει Likes αυτός, ας του κάνω εγώ μην νιώθει άσχημα). Θεωρώ το Like θετικό bullying.Χρειαζόμαστε τα Like σαν άνθρωποι για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για θετική προσοχή από τους άλλους. Όπως οι καλές κουβέντες που χρειαζόμαστε στον προφορικό λόγο. Για να ξέρουμε ότι είμαστε αποδεκτοί.Θεωρώ το Like, λοιπόν, το ίδιο κομπλεξικό με το dislike.Εννοώ όχι πως δεν κάνω like, αλλά πως θα έκανα dislike με τον ίδιο τρόπο και θα σχολίαζα και τις δυο περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο.
@ Chiroto Εύγε! ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική εξήγηση της ψυχολογίας - και της κουλτούρας από την οποία αυτή απορρέει - του Like και Dislike, αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα άπτονται της εταιρείας του Facebook που, όπως κάθε εταιρεία εξάλλου (διαφημιστική ή άλλη), ενδιαφέρεται πρωτίστως για το εμπορικό σκέλος της, τόσο σχετικά με τα Likes όσο και με τα Dislikes (τα οποία έκρινε ως αρνητικά για την εμπορικότητα και τη δημοφιλία της και γι' αυτό δεν τα ενσωμάτωσε). Τις δηλώσεις περί αρνητικού κοινωνικού αντίκτυπου τις ακούω βερεσέ - διότι πολύ απλά καταρρίπτονται με τόσα λογικά επιχειρήματα, όπως αυτό που παραθέτεις. Την ουσία την περιγράφεις συνοπτικά και ολοκληρωμένα εσύ.
Το εχω σκεφτει. Το ντισλαικ θα δημιουργουσε μονο μπελαδες. Αν καποιος γραψει μια ανοησια σημερα, ισως να μην παρει λαικ, σιγουρα ομως δεν θα παρει και ντισλαικ(αρνητικες γνωμες δηλαδη). Η μη αντιδραση δεν θα τον αποθαρρυνει να ξαναγραψει. Οι αρνητικες γνωμες ομως(ιδιως αν θα ηταν πολλες), θα μπορουσαν να τον απογοητευσουν ωστε να μην ξαναγραψει.Γι'αυτο ακριβως φαινεται "πολυπλοκο", γιατι δεν συμφερει το μεσον, το ΦΒ δηλαδη. (Ασε που και για τους χρηστες μαλλον ειναι καλυτερα ετσι...)
Τελικά επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι ξέρουμε και φοβόσαστε να παραδεχθείτε.... Ο άνθρωπος όταν ακούει καλά πράγματα για τον εαυτό του, ούτε αναρωτιέται, ούτε ρωτάει....είναι αυτονόητα αυτά....Αν ακούσει κάτι κακό τότε τρελαίνεται. Πρέπει να του πεις γιατί, πως, που, πότε....και προς θεού! Απαγορεύεται να μη σου αρέσει κάτι, να εκφράσεις δυσαρέσκεια, αντίρρηση κ.λπ......
Τι είπε ο θεός ..."Έχω την αίσθηση ότι εάν υπήρχε ποτέ το 'dislike' θα είχε έναν πολύ αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο", εξηγεί ο Taylor. "Εάν θες να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου προς κάτι, μάλλον θα πρέπει να γράψεις ένα σχόλιο γιατί μόνο με λόγια θα καταφέρεις να εκφραστείς πλήρως" Πηγή: www.lifo.gr"Η άποψή του έχει μια τρελή λογική διαφοροποίηση. Αν κάνεις like είσαι ΟΚ (είσεαι θετικός στη άποψη, κτίζεις προς αυτή) και δεν έχει σημασία για ποιο λόγο το κάνεις! Αλλά το dislike έχει θέμα, πρέπει να το εξηγήσεις. Δηλαδή...I like therefore I do not comment / I do not like therefore I have to comment. Τι καλά! I like facebook becasue it sucks!