Η ιστορία του ελληνικού φανζίν ξεκινάει πολύ παλιά, επίσημα από τη δεκαετία του ’40, αλλά είναι τόσο πολλές οι θεματικές, με ακόμα περισσότερες κυκλοφορίες, που είναι χαοτική η καταγραφή τους. Συνέχεια κυκλοφορούσαν –και κυκλοφορούν ασταμάτητα– φανζίν που έχουν ποικίλα θέματα: από τα εικαστικά, την ποίηση, τη μουσική μέχρι τον weird κινηματογράφο και τα κόμικς. Υπάρχει ένα site αφιερωμένο σε αυτά, το www.fanzines.gr, που μαζεύει και ταξινομεί κάθε φανζίν που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα, όσοι επισκέφτηκαν το πρόσφατο Comicdom, όμως, έχουν μια αρκετά σαφή εικόνα για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση του φανζίν, κυρίως αυτού που αφορά τα κόμικς.
Τo φανζίν είναι ένα μικρό, ερασιτεχνικό, εξειδικευμένο περιοδικό που γίνεται από φαν του κάθε είδους, οι οποίοι γράφουν για μία θεματική. Συνήθως δεν είναι κανονική έκδοση. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία κυκλοφορίας. Βγαίνει σε ελάχιστα αντίτυπα και τις περισσότερες φορές φτιάχνεται με μοναδική επένδυση την αγάπη του δημιουργού του για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Στο φετινό Φεστιβάλ Comicdom οι αυτοεκδόσεις του τρίτου ορόφου ήταν το section με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε μια μεγάλη αίθουσα γεμάτη θρανία υπήρχαν ένα σωρό παιδιά που παρουσίαζαν τα μικρά ή μεγαλύτερα βιβλιαράκια με κόμικς και σχέδια που είχαν φτιάξει μόνοι τους και τριγύρω τους κόσμος κάθε ηλικίας που τα θαύμαζε. Συλλέκτες που αγόραζαν, έφηβοι που είχαν έρθει για συμπαράσταση στους φίλους τους, περίεργοι περαστικοί που ξεφύλλιζαν τα βιβλιαράκια. Το εντυπωσιακό ήταν οι ηλικίες των δημιουργών που ξεκινούσαν από 11 χρονών!
Οι εκδόσεις αυτές δεν έχουν άρθρα ή συνεντεύξεις αλλά πρωτότυπα έργα και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους προτιμούν να τις ονομάζουν «αυτοεκδόσεις κόμικς». «Αυτοέκδοση κόμικ είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη ανεπίσημη έκδοση, δηλαδή δεν υπάρχει από πίσω μία νόμιμα συστηθείσα εκδοτική εταιρεία» εξηγεί ένα από τα παιδιά στη συνέντευξή του, αλλά αυτό ήταν πάντα και τα φανζίν.
Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη στο site του ΓΚΡΕΚΑ.
Κι εδώ15 νέοι φανζινάδες μιλούν στο ΓΚΡΕΚΑ για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού φανζίν.
σχόλια