Νέο ελληνικό φανζίν

Νέο ελληνικό φανζίν Facebook Twitter
Τα πιτσιρίκια με βρίσκουν μέσω Facebook. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Ένα μεγάλο ποσοστό από όσους συμμετείχαν φέτος είχαν τη δική μου παρότρυνση να το κάνουν. Αυτό που μου αρέσει στα πιτσιρίκια είναι ότι έχουν αυτοπεποίθηση, απλώς θέλουν λίγο ψήσιμο. Πλέον έχουν την τεχνολογία στα χέρια τους και είναι πολύ βασικό αυτό, επειδή δεν χρειάζεται καν να πάνε σε τυπογραφείο.
0

Η ιστορία του ελληνικού φανζίν ξεκινάει πολύ παλιά, επίσημα από τη δεκαετία του ’40, αλλά είναι τόσο πολλές οι θεματικές, με ακόμα περισσότερες κυκλοφορίες, που είναι χαοτική η καταγραφή τους. Συνέχεια κυκλοφορούσαν –και κυκλοφορούν ασταμάτητα– φανζίν που έχουν ποικίλα θέματα: από τα εικαστικά, την ποίηση, τη μουσική μέχρι τον weird κινηματογράφο και τα κόμικς. Υπάρχει ένα site αφιερωμένο σε αυτά, το www.fanzines.gr, που μαζεύει και ταξινομεί κάθε φανζίν που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα, όσοι επισκέφτηκαν το πρόσφατο Comicdom, όμως, έχουν μια αρκετά σαφή εικόνα για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση του φανζίν, κυρίως αυτού που αφορά τα κόμικς.

Νέο ελληνικό φανζίν Facebook Twitter

Τo φανζίν είναι ένα μικρό, ερασιτεχνικό, εξειδικευμένο περιοδικό που γίνεται από φαν του κάθε είδους, οι οποίοι γράφουν για μία θεματική. Συνήθως δεν είναι κανονική έκδοση. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία κυκλοφορίας. Βγαίνει σε ελάχιστα αντίτυπα και τις περισσότερες φορές φτιάχνεται με μοναδική επένδυση την αγάπη του δημιουργού του για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Νέο ελληνικό φανζίν Facebook Twitter
Το εντυπωσιακό ήταν οι ηλικίες των δημιουργών που ξεκινούσαν από 11 χρονών!

Στο φετινό Φεστιβάλ Comicdom οι αυτοεκδόσεις του τρίτου ορόφου ήταν το section με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε μια μεγάλη αίθουσα γεμάτη θρανία υπήρχαν ένα σωρό παιδιά που παρουσίαζαν τα μικρά ή μεγαλύτερα βιβλιαράκια με κόμικς και σχέδια που είχαν φτιάξει μόνοι τους και τριγύρω τους κόσμος κάθε ηλικίας που τα θαύμαζε. Συλλέκτες που αγόραζαν, έφηβοι που είχαν έρθει για συμπαράσταση στους φίλους τους, περίεργοι περαστικοί που ξεφύλλιζαν τα βιβλιαράκια. Το εντυπωσιακό ήταν οι ηλικίες των δημιουργών που ξεκινούσαν από 11 χρονών!

Νέο ελληνικό φανζίν Facebook Twitter

Οι εκδόσεις αυτές δεν έχουν άρθρα ή συνεντεύξεις αλλά πρωτότυπα έργα και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους προτιμούν να τις ονομάζουν «αυτοεκδόσεις κόμικς». «Αυτοέκδοση κόμικ είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη ανεπίσημη έκδοση, δηλαδή δεν υπάρχει από πίσω μία νόμιμα συστηθείσα εκδοτική εταιρεία» εξηγεί ένα από τα παιδιά στη συνέντευξή του, αλλά αυτό ήταν πάντα και τα φανζίν.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

Κι εδώ15 νέοι φανζινάδες μιλούν στο ΓΚΡΕΚΑ για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού φανζίν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ