ΚΙΝΗΣΗ

Νόμπελ και φέτος! Ποιός θα το πάρει;

 Νόμπελ και φέτος! Ποιός θα το πάρει; Facebook Twitter
0

 Νόμπελ και φέτος! Ποιός θα το πάρει; Facebook Twitter
Η προτομή του Νόμπελ μπροστά στη Σουηδική Ακαδημία

Η Στοκχόλμη χορεύει και φέτος στο ρυθμό των Νόμπελ από τις 6 Οκτωβρίου. Ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι στη Στοκχόλμη.Το πιο τιμητικό βραβείο του κόσμου στο χώρο της λογοτεχνίας το συνοδεύουν δόξα και χρήμα. Για τον ίδιο τον συγγραφέα και τον εκδότη του. Bεβαίως, αν το κερδίσεις όπως η Λέσσινγκ στα 88 σου, τόσο χρήμα δε το χρειάζεσαι. 

 Νόμπελ και φέτος! Ποιός θα το πάρει; Facebook Twitter
Αγαπημένη φωτογραφία: η Ντόρις Λέσσινγκ στα σκαλιά του σπιτιού της, μόλις της ανακοίνωσαν οι δημοσιογράφοι το βραβείο της. Έκανε δηλώσεις, εκεί, καθισμένη στα σκαλιά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

 

Στα Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν υπάρχουν υποψηφιότητες. Ούτε βραχείες λίστες, ούτε μακρές. Υπάρχουν μόνο ευχολόγια. Και λογοτέχνες, το έργο των οποίων η Σουηδική Ακαδημία μελετά επί χρόνια.To Νόμπελ δεν είναι το βραβείο του ενός βιβλίου, ούτε και υπόθεση που κρίνεται μέσα σε ένα μήνα. Είναι επιβράβευση για το σύνολο του έργου ενός δημιουργού. Τα στοιχήματα στην Αγγλία δίνουν και παίρνουν, όπως κάθε χρόνο.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος φαβορί είναι ο Μουρακάμι. Κατά την ταπεινή μου άποψη όσο δε του το δίνουν τόσο πιο λαομίσητος γίνεται. Αν του το δώσουν, θα τον ξεχάσουν όλοι και οι εχθροί του θα ησυχάσουν. Πέρσι το πήρε η σχεδόν παγκοσμίως εκτός λογοτεχνικών κύκλων άγνωστη Άλις Μονρό και οι θαυμαστές της συμπατριώτισσάς της Μάργκαρετ Άτγουντ ακόμα δε μπορούν να συνέλθουν.

 Νόμπελ και φέτος! Ποιός θα το πάρει; Facebook Twitter
Χαρούκι Μουρακάμι

Φέτος ο Μουρακάμι  είναι μάλλον ο πιό γνωστός της λίστας που ακούγεται και την οποία παραθέτω αμέσως :  Ο Μουρακάμι, ο Κενυάτης συγγραφέας, Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο, ο οποίος έχει εξάψει την περιέργεια του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται πολύ ψηλά στις αποδόσεις  του γραφείου στοιχημάτων Λάντμπρόκς, ενώ τρίτη (στα στοιχήματα πάντα) έρχεται η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, από τη Λευκορωσία, ακολουθεί ο Σύριος ποιητής  Άντονις, ο Γάλλος Πατρίκ Μοντιανό και ο Σομαλός συγγραφέας Νουρουντίν Φάραχ. Πολύ χαμηλά στη λίστα βρίσκονται ο Φίλιπ Ροθ, ο Γιον Φόσε και ο Πίτερ Χάντκε και από εκεί θα μας έρθει καμιά έκπληξη.

 

Αν το πάρει, ο Μουρακάμι θα είναι ο τρίτος Ιάπωνας που κερδίζει Νόμπελ. Εχουν προηγηθεί ο Γιασουνάρι Καβαμπάτα και ο Κενζαμπούρο Όε. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Μουρακάμι είναι φαβορί, επειδή αυτοί που στοιχηματίζουν δεν ξέρουν κανένα άλλο όνομα στις λίστες. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν άδικο. Δηλαδή πώς είναι τόσο απλό να ξέρεις τον Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο; Εύκολο δε το λες αυτό το όνομα οπότε θα μείνει μάλλον στην ιστορία ως ο Κενυάτης. Α! Πάλι στα στοιχήματα και ο Μπομπ Ντίλαν. Παρά τα ονόματα που ακούγονται, όλοι περιμένουν να βγει από μια γωνία ένα σκοτεινό αουτσάιντερ και να κερδίσει την κούρσα όπως ο προπέρσινος  νικητής, ο Κινέζος Μο Γιαν.

 

Στην ουσία με τα Νόμπελ, δε μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις, παρά μόνο να δημοσιεύσει έναν απολύτως υποθετικό κατάλογο. Το προσωπικό του ευχολόγιο. Θα μπορούσε η λίστα των υποψηφίων να είναι ατελείωτη. Με πολλά γνωστά και άγνωστα ονόματα. Με πολλούς υποψηφίους των οποίων το όνομα θα φιγουράρει για διάφορους λόγους. Για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, το σύνολο του έργου τους, για να βραβευθεί η χώρα τους, ή επειδή είναι και δημόσια πρόσωπα.

 Νόμπελ και φέτος! Ποιός θα το πάρει; Facebook Twitter
Ο Ζολά δε το πήρε ποτέ το Νόμπελ. Άδικο!

Στη δική μας χώρα κόντεψε να γίνει της κακομοίρας όταν πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ίσως, ενδεχομένως, η Σουηδική Ακαδημία μελετά το έργο της Κικής Δημουλά.Κανείς δεν ξέρει πως ξεκίνησαν αυτές οι φήμες. Προσωπικά άκουσα ότι κάποιος είδε τα βιβλία της Δημουλά στο γραφείο ενός μέλους της Ακαδημίας. Ξέσπασε ακριβώς ο καβγάς για το πάπλωμα. Φέτος δεν ακούγεται καθόλου. Επίσης κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θα δείτε κάπου να δημοσιεύεται η δημοφιλής πια λίστα με αυτούς που ΔΕΝ πήραν ποτέ Νόμπελ. Δηλαδή με τους περισσότερους συγγραφείς του κόσμου. Γιατί δεν άξιζαν το Νόμπελ ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Τολστόϊ, ο Τζέϊμς Τζόϊς; Ο Τσέχοφ, ο Προυστ, ο Ζολά; Δεν υπάρχει απάντηση.

 

 

Άλλωστε η διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, είναι σε αυτό το σημείο ασαφής: το βραβείο απονέμεται σε συγγραφέα ο οποίος «έχει προσφέρει στο πεδίο της λογοτεχνίας το εξοχότερο έργο προς μια ιδανική κατεύθυνση». Βάσει αυτού, έχουν αγνοηθεί μεγάλοι τεχνίτες και έχουν βραβευθεί αληθινά, παγκοσμίως άγνωστοι.

Επίσης είναι γνωστή σε όλους η πληροφορία ότι από τους συγγραφείς, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ και ο Μπόρις Πάστερνακ αρνήθηκαν το Νόμπελ. Ο πρώτος για λόγους αρχής, ο δεύτερος επειδή η βράβευση εξόργισε το Κομουνιστικό κόμμα. Ο Κίπλινγκ είναι ο νεότερος βραβευμένος σε ηλικία 42 ετών κι η Ντόρις Λέσσινγκ η γηραιότερη. Πήρε το Νόμπελ σε ηλικία 88 ετών. Υπάρχουν μερικά κλισέ. Τα παράπονα του Φίλιπ Ροθ. Η πρόληψη που λέει ότι οι συγγραφείς που παίρνουν Νόμπελ χάνουν την έμπνευσή τους. Πάντως, οι εκδότες διεθνώς υποστηρίζουν ότι το Νόμπελ δεν επιδρά στις πωλήσεις των βιβλίων όσο το Μπούκερ η το Γκονκούρ. Σύμφωνα με την εταιρεία Λάντμπροκς, ο Μουρακάμι σχολιάστηκε ως ο αγαπημένος των αναγνωστών, καθώς τα μυθιστορήματά του, ‘’Colorless Tsukuru Tazaki’’ και ‘’His Years of Pilgrimage’’ είχαν τρομερή επιτυχία.

Τον Φεβρουάριο, ο γενικός γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Peter Englund, ανέφερε ότι είχε λάβει 271 υποψηφιότητες για το φετινό Βραβείο Νόμπελ, οι οποίες κατέληξαν σε μία  λίστα με 210 ονόματα, εκ των οποίων τα 36 ήταν υποψήφια για πρώτη φορά. Η Ακαδημία, που αποτελείται από 18 μέλη -συγγραφείς, ποιητές, πανεπιστημιακούς - έχει ως στόχο να επιβραβεύσει τον συγγραφέα που ‘’θα παράγει στον τομέα της λογοτεχνίας το σημαντικότερο έργο σε μια ιδανική κατεύθυνση". Ανάλογο είναι και το σκεπτικό τους.

Ο Ένγκλουντ πρόσθεσε ότι  «αρχικά, κάνουν μια λίστα με περισσότερα από 20 ονόματα, από την οποία βγαίνει μία μικρότερη με πέντε ονόματα, η οποία εγκρίνεται από την Ακαδημία το Μάιο. Στη συνέχεια, τα μέλη έχουν μπροστά τους το καλοκαίρι για να ενημερωθούν για τους πέντε συγγραφείς της λίστας. Όταν συναντηθούν ξανά το Σεπτέμβρη, το βραβείο Νόμπελ είναι η κορυφαία προτεραιότητα." Τόνισε επίσης ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρουν άξιους υποψηφίους. Υπάρχουν πολλοί και ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος. Η διαδικασία της επιλογής είναι δύσκολη και το βραβείο καταλήγει στο νικητή μετά από πολλές συζητήσεις και με πλειοψηφία σε περίπτωση διαφωνιών. "Ποτέ δεν έχω βιώσει ένα βραβείο, όπου όλοι να συμφωνούν ομόφωνα. Αν γινόταν, θα ήταν πραγματικά παράξενο’’.


Η Ακαδημία ενημερώνει το νικητή κάθε χρονιάς μισή ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Πέρυσι, όμως, η νίκη της Μονρό ανακοινώθηκε από την κόρη της, ενώ το 2007 η Ντόρις Λέσσινγκ ήταν  περιτριγυρισμένη από τους δημοσιογράφους, όπως βγήκε από ένα ταξί του Λονδίνου, επιστρέφοντας από τα ψώνια της.

Εδώ το λινκ με τα στοιχήματα. Μη δώσετε καμία σημασία στο ότι ακριβώς δίπλα υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες

http://sports.ladbrokes.com/en-gb/Awards/Nobel-Literature-PrizeAwards/Nobel-Literature-Prize-t210003519

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ