LIVE!

O Άλεξ Τσιοτίνης μόλις κέρδισε το πρώτο βραβείο γαστρονομίας

O Άλεξ Τσιοτίνης μόλις κέρδισε το πρώτο βραβείο γαστρονομίας Facebook Twitter
Κρητική σαλάτα με παγωτό από επτάζυμο ψωμί: με αυτή την πολύχρωμη δημιουργία κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μεσογειακής Κουζίνας στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ιταλική εταιρεία San Pellegrino στο Τελ Αβίβ.
1

«Τα γλαστράκια είναι φτιαγμένα από ζελέ κρητικής γραβιέρας και ζύμη ελιάς. Η γέμισή τους είναι με χόρτα γιαχνερά, όπως τα λέμε στην Κρήτη, και ένα παγωτό από ... επτάζυμο ψωμί. Στο κέντρο του πιάτου το πλιγούρι είναι στολισμένο με έναν τηγανητό κολοκυθοανθό κι ένα τηγανητό αμπελόφυλλο. Η όρθια ντομάτα είναι μαριναρισμένη σε τσικουδιά και στολισμένη με κόκκινη ρόκα. Τριγύρω βρίσκονται τα μυρωδικά της χώρας μας, γλιστρίδα, λεβάντα, βασιλικός...».

Ο Έλληνας σεφ Άλεξ Τσιοτίνης κέρδισε με αυτή την πολύχρωμη δημιουργία το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μεσογειακής Κουζίνας στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ιταλική εταιρεία San Pellegrino στο Τελ Αβίβ για νεαρούς σεφ μέχρι τριάντα χρόνων. Ο Άλεξ Τσιοτίνης είναι μόλις είκοσι οκτώ!

Το ίδιο πιάτο θα παρουσιάσει και στον τελικό διαγωνισμό San Pellegrino - Young Chef που θα γίνει στο Μιλάνο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Milano, ελπίζοντας να ξεπεράσει τους νεαρούς σεφ που θα καταφτάσουν απ' όλο το κόσμο κι έχοντας κριτές τους πιο διάσημους σεφ παγκοσμίως.

Αθηναίος στην καταγωγή, πήρε τα πρώτα του πτυχία μαγειρικής στην Ελλάδα και στη Γαλλία, συνεχίζοντας με μαθητείες δίπλα στους απαιτητικούς σεφ Pascal Barbot, Eric Frechon, Alain Passard και Michel Bras στα ομώνυμα εστιατόριά τους και στον Arnaud Bignon στην αθηναϊκή Σπονδή. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάστηκε στο εστιατόριο Calypso του πολυτελούς ξενοδοχείου Elounda Peninsula και γνώρισε καλύτερα την κρητική κουζίνα και πανίδα, που αποτέλεσαν εξάλλου και την έμπνευσή του για το πιάτο που θα παρουσίαζε στον διαγωνισμό της San Pellegrino.

Το ίδιο πιάτο θα παρουσιάσει και στον τελικό διαγωνισμό San Pellegrino - Young Chef που θα γίνει στο Μιλάνο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Milano, ελπίζοντας να ξεπεράσει τους νεαρούς σεφ που θα καταφτάσουν απ' όλο το κόσμο κι έχοντας κριτές τους πιο διάσημους σεφ παγκοσμίως, των οποίων τα πιάτα θα διακοσμήσουν είκοσι τολμηροί νέοι designers υπό την αιγίδα της Vogue Italia.

Μέχρι το Μιλάνο, όμως, ο σεφ Άλεξ Τσιοτίνης έχει μπροστά του πολλή δουλειά. Ανοίγει το δικό του γκουρμέ εστιατόριο στο Παγκράτι (το όνομα παραμένει μυστικό!), μόλις τριάντα πέντε θέσεων, με taste menu και μικρό αλά καρτ, ένα ρεστοράν βασισμένο εξ ολοκλήρου στη δουλειά και το ταλέντο του νεαρού σεφ που ανέδειξε την Ελλάδα νικήτρια σε έναν σημαντικό διαγωνισμό, δίπλα σε σκληρούς ανταγωνιστές. Μια μικρή λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον και δείχνει τον βαθμό δυσκολίας: η συνταγή κάθε παρασκευής για το όμορφο πιάτο του ήταν... τέσσερις σελίδες και οι τέσσερις ώρες που είχε στη διάθεσή του μόλις που του έφτασαν για να ολοκληρώσει το πιάτο του σε όλη του τη λεπτομέρεια!


Εκτός του Άλεξ Τσιοτίνη, που έλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό San Pellegrino - Young Chef, τη δεύτερη θέση πήρε ακόμα ένας νεαρός σεφ, ο Νίκος Μπίλλης. Η Ελλάδα είχε στείλει τέσσερις σεφ συνολικά και όλοι διακρίθηκαν. Tα βραβεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού απονέμονται με βάση πέντε χρυσούς κανόνες: τα υλικά, τη δεξιοτεχνία του σεφ, την πρωτοτυπία, την ομορφιά και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο σεφ μέσα από το πιάτο του.


Το μήνυμα του σεφ Τσιοτίνη με δυο λέξεις;

«Η καρδιά ενός μάγειρα είναι ένας κήπος. Αυτό τον κήπο ήθελα να στολίσω με ελληνικά αρώματα και να τον αφιερώσω σε κάθε συνάδελφο που παλεύει να χτίσει αυτό που λέγεται "ελληνική γαστρονομία"».

O Άλεξ Τσιοτίνης μόλις κέρδισε το πρώτο βραβείο γαστρονομίας Facebook Twitter
1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Συγχαρητήρια στον Άλεξ! Μακάρι η πορεία του να συνεχίσει να είναι δημιουργική και να εμπνεύσει πολλούς ακόμη σεφ να ακολουθήσουν το δρόμο του! Μπορεί στη χώρα μας να έχουμε μερικά από τα καλύτερα υλικά στον κόσμο, αλλά πραγματικά η ελληνική γαστρονομία είναι ακόμη πολύ πίσω.