Aπό την Μυρένα Σερβιτζόγλου
Οι φωτογραφίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup της Τρίτης μου θύμισαν ένα τσιτάτο του Κωστή Παπαγιώργη. "Το μάτι σου το βγάζει εκείνος που δεν το πιάνει το μάτι σου". Για το καλό όλων μας, είθε να είναι έτσι.
Ενα μόνο γεγονός θα μπορούσε να επισκιάσει στον διεθνή τύπο την έκβαση του δημοψηφίσματος, τα αλλεπάλληλα Eurogroup και τις έκτακτες Συνόδους Κορυφής για την ελληνική κρίση.
Η αλλαγή στυλ στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών ["Change of style to Greek finance ministry", Financial Times]. Η αποχώρηση του Έλληνα Che Guevara που κατέστρεψε την οικονομία ["Greece's Che Guevara crashed the economy", Times], του φιλελεύθερου μαρξιστή που κατάφερε να συγχύσει του πάντες ["The Marxist libertarian who managed to upset everyone" Times], Γιάνη Βαρουφάκη, και η διαδοχή του από τον μετρημένο και προσγειωμένο Ευκλείδη Τσακαλώτο, που χαίρει εκτίμησης από τους ομολόγους του για την καλλιέργεια και την ευγένειά του. Ο οπαδός της Leeds United έχει επιφορτιστεί με την διάσωση της Ευρωζώνης. ["Profile: Euclid Tsakalotos, the Leeds United fan now in charge of saving the euro" Telegraph]
Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θεωρείται ικανότατος επικοινωνιακά. Τον περασμένο Απρίλιο στο Londonderry κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Sinn Fein, το πνευματικό λίκνο του ιρλανδικού εθνικισμού, η πρώτη του κίνηση ήταν να απολογηθεί για την αψεγάδιαστα αριστοκρατική, βρετανική προφορά του. «Είμαι παντρεμένος με μία Κέλτισσα», επικαλέστηκε ως ελαφρυντικό στο εργατική τάξης και κουρασμένο από την λιτότητα κοινό του. Και συνέχισε: «Για τους περισσότερους Έλληνες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Ιρλανδοί θεωρούνται τιμητικά νότιοι». Κάπως έτσι ξεκίνησε μία ιστορία αγάπης για το Sinn Fein και τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιβεβαιώθηκε και με την έμπρακτη υποστήριξη του ιρλανδικού κόμματος κατά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα. ["Sinn Fein's alliance with Syriza shows shift in leftwing politics", Financial Times]
Εντύπωση προκαλεί στον διεθνή Τύπο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην χώρα του θεωρείται μία αμφιλεγόμενη μορφή, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον θεωρούν υποκριτή, αριστερό αριστοκράτη, μία ελληνική εκδοχή του σοσιαλιστή της σαμπάνιας.
Ο νέος Υπουργός Οικονομικών ο οποίος είχε πολλάκις παραστεί στο Eurogroup, αλλά για πρώτη φορά ως Υπουργός την περασμένη Τρίτη, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Jeroen Dijsselbloem, "who probably isn't pining for Yanis Varoufakis" [Guardian Eurozone crisis live]. Ακόμη και ο πολύς Schauble δήλωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μία λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά με τον νέο Υπουργό Οικονομικών είναι τώρα πιο εύκολο». H Guardian χαρακτήρισε την αυθορμησία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να εμφανιστεί στο Eurogroup της Τρίτης με χειρόγραφες σημειώσεις πάνω σε διαφημιστικό μπλοκ από το ξενοδοχείο διαμονής του σε κοινή θέα, οι οποίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ως «ατόπημα σχολιαρόπαιδου». Ήταν όμως η πρώτη φορά που με το πέρας της συνεδρίασης ο επικεφαλής του γραφείου του Junker ανήρτησε μία φωτογραφία με λεζάντα «Rainbows in Brussels». Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Εξερχόμενος από την επίσημη πρώτη του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άρθρωσε θετικό λόγο, κάνοντας δήλωση στον Ian Traynor της Guardian ότι «είμαι πολύ ευχαριστημένος για την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα». Ενώ δεν παρέλειψε να του υπενθυμίσει «είμαι παντρεμένος με μία Σκωτσέζα». Οι επικοινωνιακές τακτικές του σκοπεύουν στο να οικοδομήσει μία σχέση συγγένειας και εμπιστοσύνης με το ευρωπαϊκό κοινό και τους αξιωματούχους που το εκπροσωπούν. «Είμαι ένας σαν και εσάς, θρεμμένος από εσάς, σκέφτομαι και λειτουργώ όπως εσείς κατά τεκμήριο, αφού επέλεξα ως σύντροφο και μητέρα των τριών παιδιών μου μία πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας». Μία εμπιστοσύνη κρίσιμη όσο ποτέ, η οποία αν δεν αποκατασταθεί μεταξύ των 19 κρατών-μελών, δεν αποκλείεται ακόμη κι ένα Grexit ["Lack of trust threatens to scupper any Greek deal", Financial Times].
Όμως, πέρα από όποια επικοινωνιακή στρατηγική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει την αλήθεια. Πήγε στο ίδιο σχολείο με τον George Osborne, τον Βρετανό ομόλογό του, υπήρξε οπαδός της Leeds United σαν παιδί, και γνώρισε την Σκωτσέζα σύζυγό του όταν δίδασκε στο Kent University. Σε αυτήν την προνομιούχα ανατροφή του, -γεννημένος στην Ολλανδία και με σπουδές στην Οξφόρδη-, οφείλει την αριστοκρατική προφορά του. Στην αξιοπιστία του και την διαπραγματευτική του δεινότητα επαφίεται το μέλλον του ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί στον διεθνή Τύπο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην χώρα του θεωρείται μία αμφιλεγόμενη μορφή, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον θεωρούν υποκριτή, αριστερό αριστοκράτη, μία ελληνική εκδοχή του σοσιαλιστή της σαμπάνιας.
Ο Κωστής Παπαγιώργης είχε γράψει ένα άρθρο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, σπάνια εκφραζόταν προσωπικά για πολιτικό, επιχειρώντας να τον ξεχωρίσει από το πολιτικό του σινάφι. Το κείμενο έκλεινε ως εξής: «Γιατί δεν κάνουν τίποτα οι Στρατηγοί; Γιατί ήταν κάποτε ταξίαρχοι». Παραφράζοντας ελαφρά την Λούλα Αναγνωστάκη από τον «Ήχο του όπλου», η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος που εκτιμάς μοιάζει με εκείνους που τον περιβάλλουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο Old Pauline News ότι μία κατάρρευση του ευρώ θα αποτελούσε τον χειρότερο εφιάλτη της Ελλάδας, που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή του ακροδεξιού εθνικισμού, «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», μία ευθεία επιστροφή δηλαδή στην δεκαετία του 1930.
Ο Γάλλος Πρέσβης διαπιστευμένος στις ΗΠΑ, Gerard Araud, δήλωσε ότι «κάθε κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία αν αυτή την φορά δεν επιτύχουμε ακόμα έναν, αν όλες οι πλευρές επιλέξουν αυτήν την οδό». Τουλάχιστον αυτή την φορά μέχρι την Κυριακή έχουμε να ελπίζουμε σε κάποιον.
σχόλια