Πριν από λίγες μέρες οι Anonymous κήρυξαν πόλεμο στην Κου Κλουξ Κλαν χακάροντας το Twitter της οργάνωσης και διαρρέοντας προσωπικά στοιχεία και δεδομένα των μελών της.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η online ακτιβιστική ομάδα "χτυπά" τους στόχους της με τέτοιο τρόπο, κι ούτε φυσικά πρόκειται να είναι και η τελευταία. Οι anonymous ιδρύθηκαν πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, το 2004, και κατά πολλούς ήταν αυτοί που έκαναν ευρύτερα γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο τον όρο hacktivism.
Τι γινόταν όμως πριν από αυτούς;
Οι μέθοδοι των χάκερς, οι σπασμένοι κωδικοί , και η κατάληψη λογαριασμών και σελίδων στο ίντερνετ είναι μια ιστορία παλιά όσο και η ίδια η τεχνολογία.
Για κάθε κωδικό που υπάρχει, υπάρχει πάντα και κάποιος που θέλει να τον σπάσει.
Για του λόγου του αληθές, ρίχνουμε μια ματιά στα μεγαλύτερα ή έστω πιο πετυχημένα hacks της πρόσφατης και της παλιότερης ιντερνετικής ιστορίας.
Η «ανταλλαγή» των fast food κολοσσών στο Twitter
Απ' ότι φαίνεται υπάρχουν τόσοι πολλοί φαρσέρ στο Twitter όσοι και ακτιβιστές. Πέρυσι, μια ομάδα απ' αυτούς έβαλε σκοπό να ντροπιάσει την μεγάλη fast food αλυσίδα Burger King. Πώς τα κατάφεραν; Χάκαραν τον λογαριασμό της εταιρείας στο Twitter, τον μετονόμασαν ως McDonalds, και έγραψαν ότι η εταιρεία πωλήθηκε στον μεγαλύτερό της ανταγωνιστή. Η κύρια περιγραφή στο bio του λογαριασμού έγραφε:
"Μόλις πουληθήκαμε στα McDonalds επειδή το whopper απέτυχε."
Κλέβοντας τους κωδικούς από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συμφοιτητών της
Παράλληλα με τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η Kristina Vladimirovna Svechinskaya επιδόθηκε σε μία ιδιαίτερα προσοδοφόρα εξωσχολική δραστηριότητα. Δουλεύοντας για λογαριασμό μιας συμμορίας που έκλεβε τα στοιχεία σύνδεσης των online λογαριασμών των συμφοιτητών της – χρησιμοποιώντας το λογισμικό Trojan horse- η Vladimirovna κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια εις βάρος τους.
Σύμφωνα με το FBI η απάτη της είχε φτάσει το ποσό το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι να γίνει αντιληπτή και να συλληφθεί.
O 23χρονος "πειρατής" του Ψυχρού Πολέμου
Ο Γερμανός Karl Koch είχε εμπλακεί στην πώληση απόρρητων και χακαρισμένων από τον ίδιο πληροφοριών, από τους αμερικάνικους στρατιωτικούς υπολογιστές προς την KGB.
O Κoch βρέθηκε νεκρός, λουσμένος και καμένος από βενζίνη, στις 23 Μαΐου του 1989. Επισήμως ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, δεν είναι όμως λίγοι οι συνωμοσιολόγοι που υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε για να σταματήσει τις αποκαλύψεις του για την αμερικάνικη κατασκοπεία. Η ιστορία του ενέπνευσε το γερμανικό φιλμ "23".
O άπληστος Gonzalez
O Albert Gonzalez συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ηλεκτρονικούς απατεώνες όλων των εποχών. Επί δύο χρόνια ο Gonzalez ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις συνδυασμένες κλοπές εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών, και την επακόλουθη "μεταπώληση" περισσότερων από 170 εκατομμυρίων αριθμών καρτών ATM στην μαύρη αγορά.
Καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια φυλακής, και λέγεται ότι λίγο πριν τον πιάσουν είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του σε ένα πάρτι που κόστισε 75 χιλιάδες δολάρια.
To μεγαλύτερο στρατιωτικό χακάρισμα στην ιστορία (τουλάχιστον μέχρι το 2002)
O Σκωτσέζος διαχειριστής ηλεκτρονικών συστημάτων Gary Mckinnon κατηγορήθηκε για πειρατεία σε 97 υπολογιστές του αμερικάνικου στρατού και της NASA, στα συστήματα των οποίων εισχωρούσε επί ένα χρόνο από το σπίτι της φιλενάδας αλλά και της θείας του.
Ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό χακάρισμα που είχε ποτέ συμβεί, αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι έψαχνε απλώς για αποδείξεις συγκάλυψης της ύπαρξης εξωγήινων.
"Αχρήστεψε" ένα δίκτυο δύο χιλιάδων στρατιωτικών υπολογιστών, έσβησε τα επίσημα ημερολόγια καταγραφής όπλων, και τέλος πρόσθεσε ένα μήνυμα στο site του στρατού που έλεγε:
" Η ασφάλειά σας είναι χάλια".
Η νεανική αλαζονεία του Raphael Gray, ή αλλιώς πώς ένας χάκερ "δίνει" έναν άλλον στο FBI
Από μικρή ηλικία όλοι χαρακτήριζαν τον Ουαλό Raphael Gray ως ιδιοφυία.
Σε ηλικία 19 χρονών χάκαρε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών από ολόκληρο τον κόσμο και δημοσίευσε λεπτομέρειες για περισσότερες από 6.500 πιστωτικές κάρτες, μόνο και μόνο για να αποδείξει πόσο αδύναμη είναι η ασφάλεια στα περισσότερα καταναλωτικά site.
Έπειτα, ανέβασε και ένα μήνυμα στο οποίο επαίρονταν ότι η αστυνομία δεν πρόκειται ποτέ να τον βρει, μιας που:
"Ποτέ δεν πιάνουν κανέναν. Δεν μπορούν καν να βρουν την έξοδο μέσα από μια χαρτοσακούλα", όπως χαρακτηριστικά είπε. Η αλαζονεία του τσάτισε τόσο πολύ τον πρώην χάκερ Chris Davis, που αποφάσισε να τον ... βάλει στη θέση του.
Μετά από μία μόλις ημέρα αναζήτησης ο Davis ανακάλυψε τις πληροφορίες τοποθεσίας του Gray , και τις διαβίβασε στο FBI. Game Over.
Ο Captain Crunch, o Joybubbles και τα phreaks της δεκαετίας του '70
O Captain Crunch και o Joybubbles (πραγματικά ονόματα John Draper και ο Josef Engressia) υπήρξαν οι μεγαλύτεροι phreaks της ιστορίας (από το phone και το freak), πρώιμοι χάκερς που καταπιάνονταν με τα τηλεφωνικά δίκτυα. Οι δυο τους έγιναν pop icons το 1971, μετά από ένα άρθρο του Esquire το οποίο σύστηνε στην ουσία την κουλτούρα του phreaking στο ευρύ κοινό (ένα άρθρο που λέγεται ότι ενέπνευσε και τον ίδιο τον Steve Jobs).
Ο Joybubbles γεννήθηκε τυφλός και με τέλειο τονισμό στη φωνή. Κατάφερε να καλεί αριθμούς τηλεφώνου σφυρίζοντας στον δέκτη, μιμούμενος στην ουσία, τις τηλεφωνικές συχνότητες. Ήταν μέλος μια ομάδας τυφλών phreaks η οποία "στρατολόγησε" τον Captain Crunch με τον οποίο κατάφεραν να κατασκευάσουν το περιβόητο "blue box", έναν αναλογικό μετασχηματιστή τόνων πολλαπλών συχνοτήτων με τον οποίο μπορούσαν να εισχωρήσουν στο δίκτυο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών AT & T.
Ο Draper κατασκεύαζε τους μετασχηματιστές από τις παιδικές σφυρίχτρες που υπήρχαν στα κουτιά των δημητριακών Captain Crunch, και οι οποίες εξέπεμπαν σε τόνο που έπιανε ακριβώς τα 2600 hertz
Προγραμματιστές εναντίον παιδικής πορνογραφίας – Χάκερς για καλό σκοπό
Αποδεικνύοντας ότι το ιδιαίτερο της ταλέντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό σκοπό, η χάκερ Natasha Grigori έστησε στα τέλη των 90s το antichildporn.org ξεκινώντας έναν πόλεμο εναντίον της online παιδικής πορνογραφίας.
Εγκαινιάζοντας μια διαρκής πάλη ενάντια σε ένα από τα μεγαλύτερα δεινά του διαδικτύου, το site της Grigori είναι μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες οργανωμένες προσπάθειες κατά της παιδικής πορνογραφίας. Αμέτρητοι χάκερ χρησιμοποιούν τεχνικές που έμαθαν από την ίδια βοηθώντας τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να εντοπίσουν και να διώξουν τους διανομείς παιδικής πορνογραφίας παγκοσμίως.
Ο πρώτος «χάκερ» ήταν ήρωας του Β' παγκοσμίου πολέμου
Την εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δούλευαν ακόμα με κάρτα ο René Carmille ενήργησε ως διπλός πράκτορας για τη γαλλική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Διευθύνοντας το Δημογραφικό τμήμα του Vichy, και αργότερα την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Carmille σαμπόταρε μέσα από την ίδια την υπηρεσία τη ναζιστική απογραφή της Γαλλίας, σώζοντας αμέτρητες ζωές εβραίων πολιτών. Οι Ναζί τελικά τον συνέλαβαν και τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου και πέθανε το 1945.
Δείτε την ιστορία του σε ένα όμορφο animation βίντεο
Σπάζοντας τον κωδικό ENIGMA
Πολωνοί κρυπτολόγοι "έσπασαν" πρώτοι τον αλγόριθμο Enigma - το γερμανικό σύστημα κρυπτογράφησης - το 1932, αλλά όταν ξέσπασε ο B' παγκόσμιος πόλεμος ο κώδικας άρχισε να αλλάζει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Με την εισβολή στη χώρα τους να πλησιάζει, οι Πολωνοί ζήτησαν το 1939 βοήθεια από τους Βρετανούς οι οποίοι ίδρυσαν το θρυλικό σήμερα Bletchley Park, όπου οι μαθηματικοί εργάστηκαν ακούραστα για να σπάσουν το γερμανικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους σημερινούς χάκερ φαίνονται να υποκινούνται από την απληστία και την αλαζονεία, οι πρόγονοί τους ήταν στην πραγματικότητα ήρωες πολέμου.
Μήπως τελικά οι ευγενείς αρχές του χάκινγκ έχουν πλέον χάσε την λάμψη τους στην εποχή του διαδικτύου;
Από το Dazed and Confused, απόδοση για το LIFO.gr από την Άλκηστη Γεωργίου
σχόλια