1.Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Έμειναν να τους θυμίζουν οι ξεθωριασμένες ολυμπιακές λωρίδες στην Κηφισίας.
2. Μετρό. Άρχισε να λειτουργεί το 2000, αλλά οι επεκτάσεις του στη διάρκεια της δεκαετίας έδωσαν ανάσα πνοής στην Αθήνα.
3. Ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου. Μετά από εργασίες αρκετών χρόνων άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό το 2009, εξοπλισμένο με την πιο πρόσφατη τεχνολογία.
4. Πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η διαμόρφωση της οδού δεν στόχευε στη δημιουργία ενός ακόμη πεζόδρομου, αλλά στη δημιουργία ενός πόλου αναψυχής ενταγμένου στο πρόγραμμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων (ο Μεγάλος Περίπατος λειτουργεί πάντως άτυπα και ως πάρκινγκ).
5. Εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Όνειρο αρκετών χρόνων για την Αθήνα, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009 σε σχέδια του Μπερνάρ Τσουμί, που εμπλέκει τρεις αρχιτεκτονικές συλλήψεις: το φως, την κίνηση και έναν τεκτονικό προγραμματισμό.
6. Η αποπεράτωση των έργων στα Προπύλαια. Η μνημειώδης είσοδος, που το 1645 είχε καταστραφεί από έκρηξη πυρίτιδας, αποκαταστάθηκε μετά από 19 χρόνια εργασιών.
7. Η ανάπλαση της πλατείας Μοναστηρακίου. Με καθυστέρηση ετών και μετά από πολλές περιπέτειες, παραδόθηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2008. Η διαμόρφωςή της κόστισε 3,2 εκατομμύρια ευρώ και στα εγκαίνια ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι δεν θα τοποθετηθεί ούτε ένα τραπεζοκάθισμα.
8. Ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας. Η τελευταία μεταμόρφωση της ταλαιπωρημένης πλατείας ξεκίνησε επί Λαλιώτη, ο οποίος κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Πολύ λίγοι έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
9. Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η «απαγορευμένη πόλη» -που περικλείεται από την Ευριπίδου, τη Μενάνδρου, τη Σοφοκλέους, τη Γερανίου, την Ικτίνου και τη Σωκράτους- μετατράπηκε σε γκέτο. Ταραχές, ναρκωτικά, κλοπές και πορνεία.
10. Η μεταφορά του Χρηματιστηρίου από τη Σοφοκλέους στην Καβάλας οδήγησε εν μία νυκτί τη Wall Street της Αθήνας σε αστικό μαρασμό.
σχόλια