Την προηγούμενη Πέμπτη, το facebook ανακοίνωσε νέα πολιτική σχετικά με το ευαίσθητο θέμα καθορισμού του φύλου. Σύντομα οι χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν οι ίδιοι την ταυτότητα του φύλου στα προσωπικά τους στοιχεία, χωρίς να χρειάζεται να επιλέγουν από προκαθορισμένες επιλογές που διαθέτει το δίκτυο ως τώρα. Αυτή η αλλαγή λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο αφού το facebook πρόσθεσε περισσότερες από 50 νέες επιλογές φύλου.
Η προσπάθεια του σοσιαλμιντιακού κολοσσού να λύσει δια παντός το ζήτημα ταυτοποίησης του φύλου είναι αξιοθαύμαστη αλλά καταδικασμένη. Με την αρχική προσθήκη των 50 επιλογών και τώρα με τη δυνατότητα ανοιχτής συμπλήρωσης αυτού που εκφράζει τον καθένα, η εταιρεία θέλει να αποδείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ανεκτικότητα γύρω από το ζήτημα, καθώς και την ευαισθησία της προς εκείνους που νιώθουν ότι δεν χωρούν στον δυισμό του φύλου. Ωστόσο, δεν διόρθωσε την ουσία του ζητήματος που ενεργοποίησε όλο αυτό τον σαματά: το γεγονός ότι ακόμα απαιτεί τον χαρακτηρισμό του φύλου. Μέχρι, λοιπόν, το facebook να εγκαταλείψει τον διακαή του πόθο να διαχωρίζει τους χρήστες με αυτό τον τρόπο, κάποιοι από εκείνους θα εξακολουθούν να βασανίζονται από αυτή την ερώτηση.
Τελικά, το βασικό εμπόδιο σε μια αποτελεσματική πολιτική του facebook γύρω από το ζήτημα είναι πολύ συγκεκριμένο: το φύλο είναι μια εντελώς αυθαίρετη και τεχνητή κατηγοριοποίηση. Θεωρητικά, δεν υπάρχει θεμιτός λόγος για κανέναν, είτε πρόκειται για εργοδότη, για την κυβέρνηση ή κάποιο site, να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους με βάση το φύλο τουε ή να τους εξαναγκάζει να το κάνουν. Σκεφτείτε τις εργασιακές διακρίσεις, όταν οι γυναίκες και οι τρανς εργαζόμενες δηλώνουν ότι υφίστανται διακρίσεις στη δουλειά τους εξαιτίας του φύλου τους. Οι καταφανείς διακρίσεις της κοινωνίας ανάμεσα στα φύλα είναι εντελώς παράλογες και σεξιστικές, ενώ οι σχετικοί διαχωρισμοί εξυπηρετούν μόνο την ιεραρχική εξουσία που τοποθετεί τους άνδρες στην κορυφή.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθορισμός του φύλου μπορεί να είναι εμψυχωτικός για κάποιους, ειδικά για μειονότητες που βλέπουν το facebook ως όχημα για coming out. Η επιλογή αυτή όμως πρέπει να είναι εντελώς προαιρετική, όπως η ίδια η απόφαση κάποιου να δηλώνει άνδρας ή γυναίκα, μια δήλωση που είναι τόσο ανούσια όσο το ότι μπορεί να έχει πράσινα μάτια. Δεν φανερώνει, και δεν θα έπρεπε να φανερώνει, απολύτως τίποτα σε κανέναν, εκτός ίσως από κάποιον που ενδιαφέρει τον χρήστη ερωτικά. Ενώ λοιπόν το facebook δεν ενδιαφέρεται για το χρώμα των ματιών μας, εξακολουθεί να ζητά την ταυτοποίηση του φύλου μας. Γιατί;
Εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε ότι ο λόγος που το facebook επιμένει γύρω από αυτό το ζήτημα είναι για χάρη της ορθής χρήσης των κατάλληλων γενών σε διάφορες περιπτώσεις: Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης έχει γενέθλια, οι φίλοι του βλέπουν ειδοποίηση του τύπου "Είναι τα γενέθλια του Γιώργου, ευχηθείτε ΤΟΥ χρόνια πολλά". Βέβαια, και αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Πρώτον, με τη νέα πολιτική, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το γένος της προτίμησής τους, ανεξάρτητα από το φύλο τους, που μάλλον είναι το πιο τέλειο κομμάτι αυτής της πολιτικής. Δεύτερον, φαίνεται μάλλον υπερβολικό οι τόσες προσπάθειες και αλλαγές πολιτικής της εταιρείας σχετικά με το ζήτημα του φύλου να οφείλονται σε αυτό το κομμάτι, ενώ θα μπορούσαν απλά κάποιες ειδοποιήσεις να λέγονται διαφορετικά (για παράδειγμα: "Γιώργο, χρόνια πολλά!").
Για να είμαστε δίκαιοι, ας μην ξεχνάμε ότι το facebook επιτρέπει στους χρήστες να μην κοινοποιούν το φύλο τους, μια κίνηση που προστατεύει κυρίως τα τρανς παιδιά από την έκθεση σε τρανσφοβικά μέλη της οικογένειάς τους. Αφού λοιπόν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί δεν κάνει το facebook τη συμπλήρωση του φύλου εντελώς προαιρετική;
[Πηγή]
σχόλια