Όσοι βρέθηκαν σήμερα στο λιμάνι του Χιχόν, στη βόρεια Ισπανία αντίκρισαν ένα παράξενο κίτρινο ψάρι. Παρότι μεγάλο σε μέγεθος, δεν προκαλεί φόβο, αφού το ψάρι αυτό είναι ο νέος σύμμαχος των αρχών στη μάχη εναντίον της ρύπανσης των υδάτων.
Τα ρομποτικά ψάρια, τα οποία ανέπτυξαν επιστήμονες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την ποιότητα του νερού και θα τα στέλνουν στη στεριά ώστε, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, να αναλαμβάνουν εγκαίρως δράση οι αρμόδιοι.
Τα ψάρια έχουν μήκος 1,5 μέτρο, είναι κατασκευασμένα από ένα συνδυασμό ανθρακονημάτων και μετάλλου και προς το παρόν στοιχίζουν περίπου 25.000 ευρώ το καθένα. Σχεδιάστηκαν για να κινούνται όπως τα πραγματικά ψάρια. Κολυμπούν αυτόνομα, αλλάζουν γρήγορα κατεύθυνση ακόμη και σε ρηχά νερά, ενώ μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους, ανιχνεύοντας με τη βοήθεια αισθητήρων τυχόν ρυπογόνες ουσίες από πλοία ή αγωγούς και στέλνοντας τα δεδομένα που κατέγραψαν πίσω στη στεριά, σε απόσταση ακόμη και ενός χιλιομέτρου.
Ο Λουκ Σπέλερ, ερευνητής στο βρετανικό όμιλο BMT, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του ρομπότ», εξηγεί: «Η σκέψη μας ήταν να αντλούμε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τη ρύπανση, έτσι ώστε εάν κάποιος απορρίψει χημικά απόβλητα ή εάν υπάρχει διαρροή, να την αντιληφθούμε εγκαίρως, να δούμε τι προκαλεί το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε. Οι αισθητήρες χημικών που βρίσκονται ενσωματωμένοι στα ψάρια επιτρέπουν επί τόπου ανάλυση [της χημικής ουσίας], αντί της σημερινής μεθόδου συλλογής δειγμάτων και αποστολής τους σε εργαστήριο στη στεριά».
Τα ψάρια μπορούν επίσης να αποφύγουν τα εμπόδια, ενώ γνωρίζουν πώς να επιστρέψουν στη βάση τους μόλις η διάρκειας οκτώ ωρών μπαταρία τους τείνει να εξαντληθεί. Οι δοκιμές τους θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα και στη συνέχεια, οι ερευνητές θα αποφασίσουν τι τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει η εμπορική παραγωγή των ψαριών, τα οποία θα διατίθενται πλέον σε χαμηλότερη τιμή.
Στις έρευνες για την κατασκευή των ρομποτικών ψαριών, που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχαν τα βρετανικά πανεπιστήμια του Έσεξ και του Στράθκλαϊντ, το Εθνικό Ινστιτούτο Tyndall στην Ιρλανδία και η Thales Safare, μονάδα του αμυντικού κολοσού Thales, αρμόδια για την τεχνολογία επικοινωνιών
σχόλια