Είναι τα κρυμμένα μυστικά της πόλης. Όταν οι άλλοι θερίζουν Χρυσούς Σκούφους και διακρίσεις, μερικά μαγαζιά του ιστορικού τριγώνου, χωρίς να έχουν λίστα κρασιών που γεμίζουν year-end book, χωρίς να έχουν ασημένια μαχαιροπίρουνα και σερβιτόρους εκπαιδευμένους σε μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία των νησιών, σερβίρουν καλύτερο (και ανεπιτήδευτο) φαγητό από τους πολυδιαφημισμένους και δαφνοστεφανωμένους ομολόγους τους. Από την προσωπική μου αγαπημένη Μινιατούρα (Ρόμβης 21, 210 3233459), με την «υψηλής ραπτικής» κουζίνα όπου η υπέροχη κυρία Λουκία ανατρέπει το κλισέ του παραδοσιακού μαγειριού και το μετατρέπει σε ένα nouvelle greek cuisine εστιατόριο μέσα σε ένα περιβάλλον γαλλικού bistrot με τζαζ μουσική και όμορφα τραπεζομάντηλα μέχρι τα χειροποίητα φαλάφελ σε πίτα ολικής αλέσεως και φρεσκοκομμένα υλικά τουΕλληνικόν, τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας με την καυτερή (μυστική) σάλτσα του Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, τα μαγειρευτά της Ελένης (Περικλέους 30-32, 210 3237361) με τα μπιφτέκια-κόλαση και την καλύτερη φασολάδα που έχω φάει από την εποχή που ήμουνα παιδί, το κορυφαίο συκώτι στο μεζεδοπωλείο της Κατερίνας(πλατεία Καρύτση 3, 210 3214354) με συνοδεία τα uber σπιτικά λαχανικά που φέρνει από το χωριό του ο ιδιοκτήτης, τις φακές και το μπακαλιάρο πλακί (με μπόνους τους λουκουμάδες) στο Δωρίς (Πραξιτέλους 30, 2103232671), τα σνίτσελ και τα φοβερά γεμιστά στον Όλυμπο-Νάουσα (Περικλέους 30-32, 210 3216149), ακόμα και τα λιγοστά αλλά σε φάσεις υπέροχα φαγητά του Sammy's(Σταδίου 10, εντός στοάς, 210 3314779), το κέντρο είναι η καρδιά της γαστριμαργικής απλότητας. Και εμείς αισθανόμαστε τυχεροί που δουλεύουμε σε μια περιοχή με τόσα υψηλά, φθηνά και υγιεινά standards, κάπως σαν να σου μαγειρεύει η μάνα σου σε καθημερινή βάση.
σχόλια