Στη Σιβηρία της Θεσσαλονίκης

Facebook Twitter
0

Εστιατόριο Σιβηρία

Θα μπω για λίγο στα λημέρια της Καλοπέρασης, του Αθήναιου και του blog για τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ από τη στιγμή που γνώρισα την υπέροχη κυρία Γαλήνη και το καταπληκτικό εστιατόριο που έχει ανοίξει εδώ και έξι μήνες σε ένα στενάκι κοντά στο Μπιτ Παζάρ της Θεσσαλονίκης. 70 τετραγωνικά όλο κι όλο (μαζί με την κουζίνα), τέσσερα τραπέζια μέσα, ένα (προς το παρόν έξω-σύντομα θα έχει τέσσερα και έξω), μια βιτρίνα που παραπέμπει σε συνοικιακό σαντουϊτσάδικο και ένα μενού που μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο και περιλαμβάνει τα καλούδια της σιβηριανής (και όχι μόνο) κουζίνας. Κλασσικά πελμένι (ζυμαρικό γεμιστό με κιμά), χινκάλι (κάτι παρόμοιο με το πελμένι), βερενίκι (ζυμαρικό με γέμιση πατάτα- μια παραδοσιακή ουκρανική συνταγή, ένα ποίημα ανάλαφρης γεύσης), εκπληκτικό λουλά κεμπάπ (με μια απίστευτη σάλτσα γεωργιανής συνταγής που την φτιάχνει η κυρία Γαλήνη την στιγμή της παραγγελίας γιατί "ακόμα και μισή ώρα μετά έχει άλλη γεύση"), ένα αριστουργηματικό πιροσκί με λάχανο (κάπως σαν να τρως ένα γλυκόξινο ταυλανδέζικο πιάτο), χορτόπιτα (η κορυφή του μενού, φτιαγμένη με παντζαρόφυλλα) και ένα λαχματζούν που σου έρχεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Για αρχή δοκίμασα και μια σούπα μπορς (η παραδοσιακή παντζαρόσουπα της ανατολικής Ευρώπης για όσους δεν γνωρίζουν) η οποία ήρθε μαζί με ένα μπουκάλι παγωμένο μορς, ένα εκπληκτικό σπιτικό αναψυκτικό παρασκευασμένο από κάποιου είδους μούρα που έρχονται από την Σιβηρία. Και όλα αυτά με εξευτελιστικές τιμές (μπορείς να παραγγείλεις σχεδόν όλο τον κατάλογο και να πληρώσεις λιγότερο από 14 ευρώ το άτομο!!). Επίσης μπορείς να παραγγείλεις ρωσική βότκα, η οποία σερβίρεται σε ένα μικρό καραφάκι με συνοδευτικό έναν μεζέ με παστό ψάρι και φρέσκο κρεμμύδι πάνω σε μαύρο γερμανικό ψωμί. Ενθουσιάστηκα τόσο με αυτή την ανακάλυψη που έβαλα την κυρία Γαλήνη να μου διηγηθεί στα παρακάτω βίντεο μερικά πράγματα για το εστιατόριο της που διατηρεί στην οδό Ιουστινιανού. Προσέξτε την ζέση της στο να ανακαλύψει το καλύτερο σιτάρι που υπάρχει στην αγορά, την αγάπη της για την Ελλάδα, για τον στρατό που έκανε τον γιο της άντρα (sic) και για το σαμοβάρι, το σκεύος που έφτιαχναν τσάι οι κοζάκοι. Απλά υπέροχη!

Σιβηρία, Ιουστινιανού 12, Θεσσαλονίκη, 2313 006216
siviria.blogspot.com

Η κυρία Γαλήνη για το concept του μαγαζιού:

Η κυρία Γαλήνη μαγειρεύει πελμένι:

Η κυρία Γαλήνη και το σαμοβάρι :

Η κυρία Γαλήνη και η ιστορία της :

Η κυρία Γαλήνη και ο λογαριασμός

:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ