Mobile πάρτι, street πάρτι, neon πάρτι. Αλλά και συναυλίες και events με after parties, και φεστιβάλ. Τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Σε μερικά από τα πιο γνωστά μαγαζιά του κέντρου, αλλά ακόμη και στα πιο μικρά, σε «τρύπες», σε υπόγεια. Πάρτι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε ξεχασμένες αποθήκες, σε swinger's clubs, σε ταράτσες, σε ακάλυπτους, σε στοές, σε πεζοδρόμους, στη ρωσική ντίσκο που ξανάνοιξε φέτος, σε κάθε γωνιά του κέντρου.
Όπως φαίνεται, η αθηναϊκή ατζέντα είναι πιο γεμάτη από ποτέ και η πόλη έχει αναπτύξει μια δική της, ξεχωριστή κουλτούρα γύρω από τη νυχτερινή διασκέδαση.
Δρόμοι και στενά ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο που μετακινείται ανάλογα με το «τι παίζει» στην πόλη. Ηπίτου, Λέκκα, Κολoκοτρώνη, Αβραμιώτου και πιο κάτω, μετά το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, στο Γκάζι, στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό. Αφίσες άτσαλα κολλημένες πάνω σε άλλες αφίσες στους δρόμους σε ενημερώνουν για την αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Καταιγισμός με ονόματα δημοφιλών DJs και άλλων που αγνοούσες την ύπαρξή τους. Δεκάδες ειδοποιήσεις στο facebook από φίλους που σε προσκαλούν και άπειρα άτομα που θα «παρευρεθούν» σε καθένα από αυτά τα events.
Δηλαδή «Πάρτι επειδή λόγω πάρτι», όπως ήταν ο τίτλος της πιο εντυπωσιακής πρόσκλησης που έλαβα τελευταία μέσω facebook και νομίζω περιγράφει επακριβώς την κατάσταση. Πάρτι χωρίς συγκεκριμένο λόγο, πάρτι με κάθε αφορμή, για να γιορτάσουμε οτιδήποτε, γιατί δεν έχουμε χάσει την όρεξή μας. Και γιατί, παρά την κρίση –ή λόγω αυτής–, δημιουργούνται συνεχώς πρωτότυπες ιδέες και νέα concepts. Οι αθηναϊκές ομάδες που κάνουν τα πιο επιτυχημένα diy πάρτι αυξάνονται διαρκώς: Kormoranos, Needless, All Together Now, Deltalfalamda, Audiorama, Analogue, Blend, Street Outdoors και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Όπως μαζί τους αυξάνεται και ο κόσμος που τα παρακολουθεί. Κι αυτό γιατί τα αυτοσχέδια (diy) πάρτι αποτελούν μια καλή λύση για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά. Γίνονται σε εγκαταλελειμμένους χώρους, σε παλιά κλαμπ, σε αποθήκες και σε υπόγεια και τα ποτά κοστίζουν 3-4 ευρώ, οπότε αρκετός κόσμος τα προτιμάει. Επίσης, είναι κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό κάθε φορά, το οποίο θέλουν να παρακολουθήσουν και να μοιραστούν με τους φίλους τους (διαδικτυακούς και μη). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η πλειονότητα των πάρτι εξακολουθεί να έχει ελεύθερη είσοδο, οπότε μπορείς να δεις έναν καλλιτέχνη που σου αρέσει χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις καθόλου χρήματα.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές. Από τα πιο «ψαγμένα» και τα εναλλακτικά με ηλεκτρονική και πειραματική μουσική, μέχρι trash πάρτι με επιτυχίες των '80s, '90s ή αυτά με την Πωλίνα και τον Μπίγαλη. Θεματικά πάρτι αλλά και πάρτι για να γιορτάσουμε οτιδήποτε, τα εγκαίνια μιας έκθεσης φωτογραφίας, ζωγραφικής, την έναρξη μιας θεατρικής παράστασης ή ακόμα και μια κινηματογραφική προβολή (βλέπε Νύχτες Πρεμιέρας). Sold out συναυλίες με ονόματα που δεν πιστεύαμε ότι θα δούμε ποτέ στην Αθήνα. Εντυπωσιακά line-up στα διάφορα φεστιβάλ που συγκεντρώνουν πλήθος συγκροτημάτων και DJs στο κέντρο της πόλης. Νέοι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής αλλά και στο 24 στο Τετράγωνο στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ονόματα της ελληνικής underground DIY σκηνής στο Φεστιβάλ Ψυχεδελικής Μουσικής και στο Yuria. Και αυτή την εβδομάδα το Plisskën!
Όπως φαίνεται, η αθηναϊκή ατζέντα είναι πιο γεμάτη από ποτέ και η πόλη έχει αναπτύξει μια δική της, ξεχωριστή κουλτούρα γύρω από τη νυχτερινή διασκέδαση. Πολλές και διαφορετικές επιλογές, πρωτότυπα concepts, νέα μαγαζιά και προτάσεις. Πώς γίνεται να μην έχεις όρεξη για πάρτι, όταν παίζουν τόσα πράγματα στην πόλη;
σχόλια