Το "σύγχρονο" φαγητό παχαίνει

Το "σύγχρονο" φαγητό παχαίνει Facebook Twitter
0

Μπορεί πριν από δύο αιώνες η παχυσαρκία να ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, αλλά στις μέρες μας φαίνεται πως αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα ως προς την επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας, παγκοσμίως.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα καταναλώνουμε ίδιες ποσότητες τροφής και ασκούμε το σώμα μας περίπου όπως οι γονείς και οι παππούδες μας, ωστόσο εκείνοι ήταν κατά μέσο όρο είκοσι κιλά ελαφρύτεροι από εμάς. Τι μας παχαίνει; H βιομηχανοποιημένη τροφή την οποία κατά κόρον καταναλώνουμε.   

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian στο Facebook, όλα ξεκινούν το 1970, στην Αμερική του Νίξον, όταν ο ειδικός στα γεωργικά θέματα Earl Butz, θυσιάζει την ποιότητα στο βωμό της ποσότητας μαθαίνοντας όλη την υφήλιο να καταναλώνει το φθηνό καλαμπόκι το οποίο υπερπαράγει. Οι θερμίδες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς τα τηγάνια γεμίζουν φθηνό καλαμποκέλαιο και οι προκατασκευασμένες τροφές με σιρόπι καλαμποκιού. Ακολουθούν τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών και υψηλής θερμιδικής αξίας.

Το στοίχημα της βιομηχανίας τροφίμων, κατά τη δεκαετία του 1990, είναι να χαμηλώσει θερμίδες και λιπαρά διατηρώντας τη γεύση. Η νέα γενιά τροφίμων παράγεται πλέον στα χημικά εργαστήρια.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες ερίζουν ως προς τις επιπτώσεις όλων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, συγκέντρωση λίπους και ζαχάρων σε ζωτικά όργανα είναι μόνο μερικά από τα θέματα που προκύπτουν, ενώ οι εταιρείες αρνούνται τις ευθύνες τους.

Πρόσφατα, μάλιστα, τίθεται θέμα σήμανσης επικίνδυνων τροφών, παρόμοιας με αυτή των τσιγάρων, αλλά και φορολόγηση του junk food για την αποτροπή κατανάλωσής του. Όπως αναφέρει Το Βήμα, η ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή τροφίμων - βασικό πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας - και στην υγεία των πληθυσμών είναι πολύ λεπτή και συνεχώς δοκιμάζεται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ