Τα κτίρια της Αθήνας αλλάζουν συχνά δέρμα

Τα κτίρια της Αθήνας αλλάζουν συχνά δέρμα Facebook Twitter
0

Ναι, μας αρέσουν όλες αυτές οι σεμνές ώχρες, τα ζωηρά λουλακί, τα έντονα πράσινα, όταν ξεπροβάλλουν ύστερα από υπομονετικούς ελαιοχρωματισμούς. Η Αθήνα, έχοντας στην καμπούρα της δύο γεμάτες δεκαετίες συστηματικών αποκαταστάσεων, κυρίως σε νεοκλασικά και κάποια λιγότερα μεταγενέστερα, έχει δημιουργήσει μια πρώτη καλή βάση καλοδιατηρημένων κτιρίων, που φυσικά δεν αρκεί. Και δεν αρκεί γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κτισμένου μας περιβάλλοντος αποτελείται από πολυκατοικίες. Επομένως, όσα νεοκλασικά κι αν βάψουμε, όσο ωραία κι αν τα κάνουμε, θα επιπλέουν σε μια θάλασσα ασχήμιας και βαρβαρότητας. Έτσι, χαιρόμαστε διπλά γιατί λίγο πριν τους Ολυμπιακούς άρχισε αυτή η ωραία ιστορία με τις μαζικές ανακαινίσεις πολυκατοικιών μέσα από το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Πρόσοψη». Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και υπολογίζεται ότι 4.500 πολυκατοικίες στο κέντρο και στις συνοικίες έχουν γίνει κυριολεκτικά αγνώριστες. Κάντε μια βόλτα στην αρχή της Κηφισίας και θα διαπιστώσετε πόσο έχει αλλάξει η εικόνα σ’ ένα από τα πιο πυκνοδομημένα κομμάτια της Αθήνας.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ