Τα ψέματα κάνουν κακό στην υγεία

Τα ψέματα κάνουν κακό στην υγεία Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, δεν είναι μας κάνουν κακό μόνο τα σοβαρά ψέματα, αλλά και τα μικρά «αθώα», που οι περισσότεροι άνθρωποι λέμε.

Σύμφωνα με την μελέτη όμως, όταν το άτομο καταφέρνει να ελέγχει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, απολαμβάνει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου «Notre Dame», με επικεφαλής την Δρ Ανίτα Κέλι μελέτησαν επί δέκα εβδομάδες 110 άτομα, ηλικίας 18-71 ετών.

Από τους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να σταματήσουν να λένε ψέματα για όσο θα διαρκούσε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψέματα (ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα).

Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους.

Από το παραπάνω πείραμα προέκυψε η διαπίστωση πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας.

Αναλυτικότερα όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν περίπου τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα, όπως ένταση και αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα όπως πονοκέφαλος κ.α.

Στο τέλος του πειράματος, όσοι συστηματικά έλεγαν λιγότερα ψέματα, δήλωναν πως είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ