H Google ιδρύθηκε από τους συμφοιτητές Larry Page και Seergey Brin, το 1998, επάνω σε δύο βασικούς άξονες: "Να μην γίνεις ποτέ κακός" και "κάνε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος".
16 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο ένας εκ των επικεφαλής της Google, ο 41 ετών μηχανικός υπολογιστών κι επιχειρηματίας, Larry Page, παραχώρησε μια συνέντευξη στους Financial Times προκειμένου να δώσει το παρόν στίγμα της εταιρείας, ένός από τα πλεόν αναγνωρίσιμα brands του πλανήτη, αλλά και μια κλεφτή ματιά προς το μέλλον της.
Σε λίγο διάστημα οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να μας υποκαθιστούν σε ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα. Πράγμα που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε την έννοια της εργασίας στο σύνολό της
Αν και η εταιρεία πλέει, γιγαντωμένη, σε 'αχαρτογράφητα νέρά', ο συν-ιδρυτής της Larry Page εμμένει στις αλτρουιστικές αρχές πάνω στις οποίες έχτισε μαζί με τον Segey Brin τη Google, με οικουμενικούς στόχους να "οργανώσει τον όγκο της παγκόσμιας πληροφορίας και να την κάνει προσβάσιμη και χρήσιμη προς όλους".
"Προσπαθούμε να βρούμε μια άκρη σε σχέση με όλη αυτή τη συγκέντρωση πόρων και μέσων που έχει επιτύχει η Google και πώς θα τα μετουσιώσουμε ώστε να έχουν θετική επίδραση στον κόσμο".
Ερωτηθείς σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ο Page δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα μέσα για να πάει την τεχνολογία και την αγορά ένα βήμα προς το αύριο. Στην ατζέντα του βρίσκονται ήδη concept όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η υγεία, η καταπολέμηση των ασθενειών και η επιμήκυνση του πρσδόκιμου ζωής καθώς και η βιοτεχνολογία. Τις προοπτικές και τις εφαρμογές των παραπάνω και την μετατροπή τους σε προϊόντα, έχει αναλάβει να διερευνήσει το μυστικό εργαστηρίο "Google Χ labs" του οποίου ηγείται ο Brin. Μέρος απ' όπου προέκυψαν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι "έξυπνοι" φακοί επαφής, το φορετό Google Glass, και το χάπι που θα εντοπίζει τον καρκίνο.
Η εξήγηση που δίνει ο Page, σε σχέση με τα πολλαπλά 'ανοίγματα' της εταιρείας του, είναι ότι οι υπολογιστές είναι πλέον σε θέση να αναλάβουν να φέρνουν εις πέρας επαγγέλματα που γίνονταν παραδοσιακά από ανθρώπους.
"Πρόκειται να αποκτήσουμε ορισμένες εκπληκτικές δυνατότητες όσον αφορά στην οικονομία. Σε λίγο διάστημα οι υπολογιστές θα είναι σε θέση να μας υποκαθιστούν σε ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα. Πράγμα που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε την έννοια της εργασίας στο σύνολό της. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα και δεν μπορεί κανείς να το αποτρέψει, με το να το απεύχεται", δήλωσε μεταξύ άλλων ο συν-ιδρυτής της Google, o οποίος όμως προέτρεψε τον κόσμο "να μη φοβηθεί ότι οι υπολογιστές θα του πάρουν τις δουλειές".
"Διαθέτουμε όλα αυτά τα δισεκατομμύρια τα οποία θα έπρεπε να τα επενδύουμε για να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες", καταλήγει ο Page στη συνέντευξή του στους Financial Times, στρεφόμενος στην έλλειψη τόλμης όσων επενδύουν στη Silicon Valley. "Εάν απλώς κάνουμε τα ίδια πράγματα από την αρχή, και δεν στραφούμε προς κάτι καινοτόμο, το θεωρώ έγκλημα".
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Larry Page σε αυτό το σύνδεσμο.
σχόλια