ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένα ευχάριστο θέμα συζήτησης της αθηναϊκής καθημερινότητας: οι διαρρήξεις και οι κλοπές έχουν αυξηθεί πλέον κατά 69%, ενώ οι ληστείες κατά 136% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ιστορίες τρόμου δίνουν και παίρνουν για όλους μας - άλλους μας κλέψανε στον δρόμο, σε άλλους άνοιξαν το σπίτι, άλλοι ξύπνησαν ένα πρωί και τους έλειπαν το κομπιούτερ και τα κοσμήματα της γιαγιάς τους. Τουλάχιστον, δίνουμε ο ένας στον άλλον κουράγιο.
NTINOΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΠΟΥ ΛΟΣ
Η Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2011 αποφάσισε να απονείμει το μεγάλο βραβείο στον 81χρονο ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο.
Ωστόσο, ο ίδιος χρόνια τώρα λέει όχι στα βραβεία. «Τι να τους πω τώρα; Γιατί με βραβεύσατε; Δεν το ξέρατε ότι δεν θα δεχόμουν; Το ήξεραν, αλλά κάναν την παλαβή. Σκέφτηκαν ότι μπορεί και να δεχόμουν», σχολίασε ο Χριστιανόπουλος μετά τη βράβευσή του, ενώ πολλές συζητήσεις προκάλεσαν οι δυο ζωντανές αθυρόστομες εμφανίσεις του στις εκπομπές της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ και των Οικονομέα-Καμπουράκη στο MEGA.
ΜΕΙ ΩΣΕΙΣ/ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Με το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Αθήνα να έχει φτάσει το 19,2%, τις συνεχείς απολύσεις και μειώσεις μισθών (μέχρι να γίνουμε Βαλκάνια ή, σύμφωνα με το μνημόνιο, «ανταγωνιστικοί»), παραμένουν το πρώτο θέμα συζήτησης. Με τον αριθμό του μη ενεργού πληθυσμού να έχει αγγίξει τα 4.382.000, περίπου ένας στους δύο Έλληνες κάθεται.
Πρόκειται για μια σουρεαλιστική, παράλληλη πραγματικότητα, όπου όλοι μιλάνε με τον λογιστή τους, τον δικηγόρο τους (ναι, αποκτήσαμε όλοι από έναν), το ταμείο τους και την επιθεώρηση εργασίας και προσπαθούν να καταλάβουν τι ισχύει σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο.
Η ΜΕΓΑΛΗ EΠΙΣ ΤΡΟΦΗ
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες οι Αθηναίοι επιστρέφουν στην επαρχία. Πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν διανοούνταν κάτι τέτοιο. Η ανεργία στην Αθήνα έχει πλησιάσει το 20%, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Ιόνια Νησιά και το Νότιο Αιγαίο (όχι παντού, βέβαια), κινείται γύρω στο 9%. Πώς να μη γυρίσεις στην επαρχία, έστω και για ν’ ασχοληθείς με τα χωράφια που έχεις εκεί; Οι μόνες δύο βιομηχανίες που θα έχουν πέραση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα είναι η γεωργία και ο τουρισμός.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ
Ένας γνωστός θεατρικός ηθοποιός βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο των μέσων και της επικαιρότητας, χάρη σε μια διαφήμιση που έκλεψε τις εντυπώσεις. Ο «ομορφάντρας» έγινε εξώφυλλο και συνέντευξη, ατάκα που λένε ακόμα και στις πίστες στα μπουζούκια. Σύντομα, βέβαια, θα επέλθει ο κορεσμός και δεν θ’ αντέχουμε να βλέπουμε άλλο αυτήν τη διαφήμιση.
PSI
Μαζί με τα spreads μάθαμε και το PSI, το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Από τότε, ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ;
Αυτή ήταν η ερώτηση στα χείλη των Αθηναίων όλη αυτή την εβδομάδα, όταν το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε μια μαύρη λίστα με ονόματα 4.151 φορολογουμένων με χρέη 14,877 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Μόνο ο άγνωστος κ. Νίκος Κασιμάτης -οικονομολόγος για κάποιους, λογιστής για κάποιους άλλους- χρωστάει 952 εκατ. ευρώ, λόγω κυκλώματος με εικονικά τιμολόγια, και βρίσκεται στη φυλακή. Δύο ήταν τα εξοργιστικά στοιχεία για τους περισσότερους. Στη λίστα υπήρχαν διάφοροι συνήθεις ύποπτοι (από τον Γιώργο Κοσκωτά μέχρι τον Παύλο Ψωμιάδη) που τόσα χρόνια συνεχίζουν να χρωστάνε, χωρίς φυσικά να έχει γίνει οτιδήποτε για την εξόφληση του χρέους τους. Συν τοις άλλοις, μερικά ονόματα ήταν παντελώς άγνωστα. Τι δουλειά κάνει ο Ευάγγελος Σιέμπος που χρωστάει 320 εκατ. ευρώ και η Ελένη
Καρυδοπούλου που χρωστάει 239 εκατ.; Πώς φτάσανε αυτοί οι άνθρωποι να χρωστάνε τόσα λεφτά, τη στιγμή που όλοι εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ γιατί χρωστάμε τη ΔΕΗ;
ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο διασημότερος Έλληνας κινηματογραφικός σκηνοθέτης πέθανε σ’ ένα τραγικό δυστύχημα σε ηλικία 77 ετών. Πολλοί μίλησαν για το ταλέντο του, θυμήθηκαν τις ταινίες του (ευτυχώς, αυτή την ταινία που γύριζε τώρα, με την οποία ήταν μάλιστα πολύ ευχαριστημένος, θα την τελειώσει η κόρη του Ελένη). Πολύς ντόρος -για όλους τους λάθος λόγους- έγινε και με το κομμάτι του Δημήτρη Δανίκα στα «Νέα», 24 ώρες μόνο μετά τον θάνατο του σκηνοθέτη, στο οποίο τον χαρακτήριζε μεγαλομανή και τσιγκούνη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 99;
Ακόμα κι αν δεν ξέραμε το άρθρο 99, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι όλοι μας μάθαμε αναλυτικά πλέον τι είναι. Το άρθρο 99, λοιπόν, που αντικατέστησε το περίφημο άρθρο 44, έχει πια γίνει το Ιερό Δισκοπότηρο όλων όσοι θέλουν να κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ενώ ο συγκεκριμένος νόμος κανονικά λειτουργεί ως «μια δεύτερη ευκαιρία» για να ορθοποδήσει η επιχείρηση, στην Ελλάδα το άρθρο 99 έχει φτάσει να παρέχει ασυλία στους επιχειρηματίες. Ακριβώς επειδή ισχύει για 4 χρόνια, όταν ένας επιχειρηματίας καταφέρει να υπαχθεί σε αυτό, συνήθως κοιτάζει να σώσει τον εαυτό του, παγώνει τη δραστηριότητά του και καταλήγει να μην πληρώνει εργαζομένους και πιστωτές
ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ
Το μεγαλύτερο κύκλωμα τοκογλυφίας ξεσκεπάστηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε μια ομάδα 53 ατόμων που είχαν βγάλει κέρδη άνω των 53 εκατ. ευρώ. Στην ομάδα των τοκογλύφων περιλαμβάνονταν από δικηγόροι, για-
τροί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, μέχρι στελέχη του ΣΔΟΕ, αθλητές και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, ενώ πολύ συζητήθηκαν οι συνομιλίες ενός εκ των τοκογλύφων με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος ζητούσε δανεικά για να διοργανώσει μια συναυλία (πιθανότατα αυτή των Bon Jovi) το περασμένο καλοκαίρι.
ΕΝ ΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Όλοι ξεκινάνε και μια δεύτερη εναλλακτική δουλειά ή αναγκάζονται να προσανατολιστούν σε κάτι καινούργιο που δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα έκαναν. Δουλειές στο ίντερνετ, χειροτεχνίες, δουλειά από το σπίτι, φροντίδα ξεχασμένων χωραφιών στην επαρχία. Όλοι συζητάμε από μία τουλάχιστον εναλλακτική καριέρα.
ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο», δήλωσε ο
υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και φούρνοι γκρεμίστηκαν ανά την επικράτεια. Την ώρα που γκρεμίζεται το ΠΑΣΟΚ, όλοι προσπαθούν να σωθούν. Θα τα καταφέρουν, άραγε;
ΦΤΗΝΑ ΠΟΤΑ
Μετά την αναζήτηση του φτηνότερου ενοικίου, μας απασχολεί ιδιαίτερα και η αναζήτηση του φτηνότερου ποτού. (Υπάρχει και ολόκληρο site πια, το ftinapota. gr). Μέχρι τώρα το πιο φτηνό ποτό που έχουμε βρει κάνει 3,20 ευρώ και το βρίσκει κανείς στον Κόκκινο Λωτό στα Εξάρχεια, ενώ αρκετά είναι πια τα μπαρ που έχουν ρίξει το ποτό κάτω από το ψυχολογικό όριο των έξι ευρώ.
ΦΤΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Ποτέ δεν έχουμε συζητήσει περισσότερο τις τιμές των ενοικίων ή ζητήσει με τόση επιμονή μείωση ενοικίου. Οι τιμές έχουν έτσι κι αλλιώς πέσει κατακόρυφα, ποικιλία υπάρχει μπόλικη γιατί οι περισσότεροι επιστρέφουν στο πατρικό τους και όλο και περισσότεροι διαλέγουν τη συγκατοίκηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νοίκια στην Αθήνα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Από τις 26 Οκτωβρίου που συνελήφθη η ιδιοκτήτρια των θεσσαλονικιώτικων καταστημάτων Fena, Φάννυ Κάτσου, όλη η Ελλάδα βουίζει από επώνυμες και λιγότερο επώνυμες συλλήψεις λόγω αστρονομικών χρεών στο Δημόσιο. Μέχρι
τώρα έχουν συλληφθεί περί τα 155 άτομα που χρωστάνε όλα μαζί 250 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, μάλιστα, συνελήφθη 35χρονη με χρέη 48 εκατ. ευρώ. (Η συγκεκριμένη επιχειρηματίας κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το χρέος μέσα σε 4 μόνο χρόνια), ενώ η λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου μοιάζει ατελείωτη. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι από αυτούς ελάχιστοι τιμωρούνται - συλλαμβάνονται, δίνουν κάποια εγγύηση και φεύγουν. Προς τι, λοιπόν, όλο αυτό το θέατρο; Ενδεικτικό είναι ότι ο μόνος που έχει συλληφθεί 3 φορές και βρίσκεται στον Κορυδαλλό (μέχρι να βγει το τεύχος πιθανόν να έχει ξαναβγεί) είναι ο άκρως προκλητικός Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος, παρά τις συλλήψεις, συνέχιζε να εμφανίζεται στην τηλεόραση και να πηγαίνει στα μπουζούκια, δημιουργώντας αντιδράσεις.
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Έφτασε μια παλιά φωτογραφία με αστέγους να κοιμούνται στην πλατεία Κουμουνδούρου που αναδημοσιεύτηκε σε ένα site και μετά έκανε τον γύρο του ίντερνετ και όλων των κοινωνικών δικτύων για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Αθήνα έχει γεμίσει αστέγους. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και περιοριζόμαστε στο να αναρτούμε στα κοινωνικά δίκτυα ένα τηλέφωνο αριθμού βοηθείας του δήμου για τις κρύες μέρες. Έχει τηλεφωνήσει κανείς στο 1960;
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Θυμάται κανείς πλέον πότε ξεκίνησε η απεργία της ΕΡΤ; Μήπως έχουμε καταλάβει αν έχει σταματήσει; Πρώτα λυπηθήκαμε γιατί η ΕT1 πήγαινε για κλείσιμο. Μετά αποκαλύφθηκε από το «Έθνος» ότι πολλοί υπάλληλοι της ΕΡΤ απεργούσαν και πληρωνόντουσαν κανονικά. Για μήνες ολόκληρους βλέπαμε από ντοκιμαντέρ για τη ζωή της φάλαινας μέχρι ελληνικές ταινίες με τον Μίμη Φωτόπουλο στις πιο αλλόκοτες ώρες. Και τώρα, βέβαια, που έχει πάψει (προσωρινά) η απεργία, μόνο ως χάος μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας: από τη Χριστουγεννιάτικη Χορωδία της Βιέννης έναν μήνα μετά τα Χριστούγεννα, μέχρι ταινία που δεν έχει βγει καν στους κινηματογράφους και προβλήθηκε απόσπασμά της κατά λάθος (σ.σ. ο Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη). Και τελικά ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα ότι δεν θα κλείσει η ΕΤ1, ούτε οι περιφερειακοί σταθμοί, ούτε καν η «Ραδιοτηλεόραση» (ναι, υπάρχει ακόμα), ενώ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, με γενική τροπολογία, εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς από το ενιαίο μισθολόγιο. Αλίμονο!
σχόλια