Σε όλο τον κόσμο επιχειρηματίες και επιστήμονες αναζητούν μια διέξοδο από την εργοστασιακή κτηνοτροφία. Και όχι μόνο λόγω του ηθικού ζητήματος που προκύπτει ως προς την ευημερία των ζώων αλλά και λόγω των οικολογικών επιπτώσεών της. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 15% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απαιτεί επίσης τεράστιες ποσότητες γης και νερού και θεωρείται ότι συμβάλλει στην αύξηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά στον άνθρωπο.
Στην Καλιφόρνια, ο Joshua Tetrick εργάζεται πάνω σε μια μέθοδο καλλιέργειας κρέατος σε βιοαντιδραστήρα. Πολλαπλασιάζει τα μυϊκά κύτταρα των κοτόπουλων σε τεράστιες δεξαμενές και τα καλλιεργεί με φυτικά θρεπτικά συστατικά. Ο κυτταρικός πολτός που προκύπτει διαμορφώνεται σε ινώδες κρέας με τη βοήθεια ενός φυτικού ικριώματος. Ένα κιλό εξακολουθεί να κοστίζει πολλές εκατοντάδες δολάρια. Όμως ο Joshua Tetrick ελπίζει ότι η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, το «Good Meat» ήταν μία από τις δύο πρώτες εταιρείες στις ΗΠΑ που έλαβαν άδεια για καλλιέργεια τεχνητού κρέατος.
Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Alison Van Eenennaam προσπαθεί να κάνει την παραγωγή κρέατος πιο αποδοτική. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, έχει τροποποιήσει τη γενετική σύνθεση μιας αγελάδας, ώστε οι απόγονοί της να είναι αποκλειστικά αρσενικοί. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς τα αρσενικά μοσχάρια μεγαλώνουν ταχύτερα και καταναλώνουν λιγότερους πόρους από τα θηλυκά μοσχάρια για να παράγουν την ίδια ποσότητα κρέατος, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα της κτηνοτροφίας.
Πηγή: DW Documentary