Σήμερα ο άνθρωπος ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στους φυσικούς πόρους της γης, είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται και από το ήδη υπάρχον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το νερό, η φυσική ενέργεια, αλλά και η ίδια η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζονται βαθιά από αυτή την κατάσταση που αφορά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη. Οι Moth Collective δημιούργησαν το «Planet Under Pressure», ένα animation που μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από το δάσος του Αμαζονίου και καταλήγοντας στην Λίμα όπου οι πολιτικοί υπογράφουν την συμφωνία για την προστασία του Αμαζονίου ενημερωμένοι πλέον για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την αντιμετώπισή της.
—Τι είναι η Moth Collective;
Είμαστε οι Μαρί- Μαργκώ Τσακίρη Σκανάτοβιτς, ο Daniel Chester και ο David Prosser. Γνωριστήκαμε στο Royal College of Art to 2008, όπου κάναμε το μεταπτυχιακό μας. Αφού αποφοιτήσαμε το 2010, δημιουργήσαμε την κολεκτίβα ως πλατφόρμα για την δημιουργία μη εμπορικών πρότζεκτ που μας ενδιέφεραν από καλλιτεχνικής ή ιδεολογικής άποψης. Από τότε έχουμε δουλέψει σε ταινίες μικρού ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, μουσικά βίντεο, έργα για φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις – WWF, NSPCC, GCP. Από το καλοκαίρι του 2014 λειτουργούμε ως full-time animation στούντιο.
—Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο πρότζεκτ;
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ άρχισε το 2012 όταν μας προσέγγισε της με την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα animation με το οποίο να μπορούν να προωθήσουν το έργο τους. Η Global Canopy Programme είναι ένας μη κυβερνητικός φορέας με στόχο την προστασία του Αμαζονίου, που προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή χρηματοδοτικών μηχανισμών που θα αναγνωρίζουν την αξία των δασών ως μέρος του οικοσυστήματος. Χρειάζονταν ένα animation για τις παρουσιάσεις της καινούριας τους ατζέντας σε διάφορα συνέδρια, και αντί για ένα video με στατιστικά στοιχεία, ήθελαν ένα animation που θα είχε μια πιο αφηγηματική και συναισθηματική προσέγγιση. Πίστευαν πως η φύση της δουλειάς μας ήταν η κατάλληλη, και μετά από μια πολύ ωραία συνεργασία, δημιουργήσαμε για αυτούς το πρώτο έργο το 2013. Amazonia Security Agenda. Το 2014 επικοινώνησαν μαζί μας για ένα ακόμη πρότζεκτ, και έτσι προέκυψε και το Planet Under Pressure, που τελειοποιήσαμε τον Ιανουάριο του 2015.
—Ταξιδέψατε στον Αμαζόνιο;
Δυστυχώς, όχι! Δεν είχαμε ούτε τον χρόνο ούτε το budget να κάνουμε τέτοιο ταξίδι, αλλά η ζωή των animators δεν είναι και τόσο γκλάμουρους. Το πρότζεκτ εξελίχθηκε μέσα στο σκοτεινό στούντιο μας στο Λονδίνο μέσα σε οχτώ εβδομάδες, και η μόνη μας επαφή με το δάσος του Αμαζονίου και το Περού ήταν μέσω της Google. Αφού παραδώσαμε το πρότζεκτ όμως, κάναμε ένα μικρο ταξιδάκι στο παραθαλάσσιο Sussex της Αγγλίας. Κάτι είναι και αυτό.
—Θα καταφέρει ποτέ ο άνθρωπος να ζήσει «ειρηνικά» με τη φύση;
Ίσως ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να επιτευχθεί η κοινωνική ισότητα. Τότε δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για τους φυσικούς πόρους που τελειώνουν. Τα πιο αναπτυγμένα κράτη δεν θα εισέβαλαν σε φυσικά περιβάλλοντα τόσο σημαντικά για τα κράτη που το περιβάλλουν, διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ασφάλεια και υγεία αλλά και της υπόλοιπης υφηλίου.
—Ποιοι είναι οι στόχοι της Moth Collective;
Ο στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε ως στούντιο, να δουλέψουμε και σε άλλα πρότζεκτ που μας ενδιαφέρουν και που μας προσφέρουν καλλιτεχνική και ηθική ικανοποίηση. Θέλουμε επίσης να ολοκληρώσουμε το καινούριο μας animation μικρού μήκους Galapagos, το οποί ξεκινήσαμε το 2014. Μας περιμένουν περισσότερα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους αυτήν την άνοιξη καθώς και μια έκθεση τον Απρίλιο, στο Λονδίνο.
—Τα όνειρά σας;
Νιώθουμε τόσο ευγνώμονες με το γεγονός ότι γνωριστήκαμε, ότι έχουμε μία στενή φιλία και ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε και ότι ζούμε σε μία υπέροχη πόλη, κάνοντας αυτό που αγαπάμε και θα ήταν αλαζονεία αν ζητάγαμε και παραπάνω. Ίσως το μόνο που θα μπορούσα να ζητήσω είναι ένα στούντιο με περισσότερο φως ή μεγαλύτερο παράθυρο. Κατά τα άλλα ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να έχουμε πάντα καλές δουλειές.