10 ντοκιμαντέρ για τη μόδα, τώρα που έχεις άπλετο χρόνο

10 ντοκιμαντέρ για τη μόδα, τώρα που έχεις άπλετο χρόνο Facebook Twitter
Το «L'amour fou» διηγείται τη θαυμαστή ζωή και έργο του Yves Saint Laurent μέσα από τις ιστορίες του Pierre Bergé, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του πρώτου.
2

Τα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μόδα είναι ενδιαφέροντα γιατί σου δίνουν πρόσβαση στα παρασκήνια, απ' όπου μπορείς να παρακολουθήσεις πώς δημιουργείται κάτι που όλοι θεωρούν όμορφο, κομψό και ποθητό― σε κάνει να νιώθεις «συνεργός» και συμμέτοχος. Τα  ντοκιμαντέρ που διαλέξαμε σήμερα ξεχωρίζουν ακριβώς σε αυτό: σού δίνουν πρόσβαση στα άδυτα μερικών από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της μόδας.

Ευκαιρεία να τα παρακολουθήσετε τις ατέλειωτες ώρες της καραντίνας.

  

Bill Cunningham New York (2010)

 

Η έκφραση «street style» ανήκει σ' εκείνον που παρακολουθούσε τις γυναίκες της κοσμικής Νέας Υόρκης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ο θρυλικός φωτογράφος των «New York Times» απέδιδε για δεκαετίες το στυλ των ανθρώπων της αγαπημένης του πόλης, αναζητώντας κάτι που γι' αυτόν ήταν η μόνη σωτηρία: την ομορφιά.

L'amour fou (2010)

 

Η γεμάτη πόνο ιστορία του μεγαλύτερου ίσως σχεδιαστή που πέρασε από τη νεότερη ιστορία μέσα από τη ματιά του συντρόφου και συνεταίρου του. Το «L'amour fou» διηγείται τη θαυμαστή ζωή και έργο του Yves Saint Laurent μέσα από τις ιστορίες του Pierre Bergé, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του πρώτου. Τρυφερή και βαθιά συγκινητική, σε εισάγει στις απαρχές της σύγχρονης μόδας και στο μυαλό μιας αληθινής ιδιοφυΐας.

Dior and I (2014)

 

Είναι πολύ δύσκολο να μη βουρκώσεις βλέποντας τον Raf Simons να κοιτάζει την πρώτη του πασαρέλα για τον οίκο, αφού έχεις παρακολουθήσει από κοντά την πορεία του μέχρι εκεί. Η ιστορία ενός ρομαντικού, με απόλυτη συνέπεια και τεράστια αγάπη για την τέχνη σχεδιαστή από το Βέλγιο, που έξαφνα βρίσκεται στη θέση του καλλιτεχνική διευθυντή ενός τεράστιου οίκου.

Diana Vreeland: The eye has to travel (2011)

 

Η γυναίκα που με την τεράστια προσωπικότητα, τη γενναιοδωρία, το πνεύμα, το γούστο και το ένστικτό της έμελλε να «χτίσει» όλα τα περιοδικά μόδας αλλά και να εμπνεύσει όλες τις συντάκτριες μόδας. Η ιστορία μιας απίθανης γυναίκας που δούλεψε στο «Harper's Bazaar», αργότερα έγινε διευθύντρια της «Vogue», κατηύθυνε τη μόδα των swinging sixties και έδειξε πως το ντύσιμο μπορεί να προσδώσει πνευματική υπεροχή για οποιαδήποτε γυναίκα.

Valentino: The Last Emperor (2008)

 

Αναμφισβήτητα το πιο διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ απ' όσα είναι συγκεντρωμένα σε αυτήν τη λίστα, και αυτό χάρη στην τεράστια προσωπικότητα του ίδιου του Valentino Garavani. Λίγο καιρό πριν παραδώσει τα ηνία του οίκου του, μας επιτρέπει να τον παρακολουθήσουμε στη δουλειά του, στη διασκέδαση με τους φίλους του, στο εργαστήριο με τις μοδίστρες του. Η αμίμητη, αγαπησιάρικη και έντονη σχέση του με τον συνέταιρο και σύντροφό του Giancarlo Giammetti διέπει και συντονίζει την εκκεντρική, αλλά με κάποιον περίεργο τρόπο απόλυτα λογική καθημερινότητά τους.

Iris (2014)

 

Αν μπορούσε να έχει εναλλακτικό τίτλο, πιθανότατα θα ήταν ο εξής: «Όσα θέλατε να μάθετε για το προσωπικό στυλ, αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε». H Iris Apfel, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της κοσμικής Νέας Υόρκης και δεινή επιχειρηματίας, έζησε πραγματικά τη ζωή της με απίστευτη ενέργεια και με μοναδικό σκοπό να κάνει τα πάντα βάσει του προσωπικού της γούστου. Είναι άπειρα τα μαθήματα που μπορεί να σου δώσει για το πώς να αγαπάς τον εαυτό σου και, πάνω απ' όλα, για το πώς να τον προβάλλεις με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο.

The September Issue (2009)

 

Ίσως το πιο γνωστό ντοκιμαντέρ, που παρακολουθεί τον κύκλο ζωής του τεύχους Σεπτεμβρίου της αμερικανικής «Vogue» του 2007. Βλέποντάς το είναι αδύνατον να μην παρασυρθείς σε συνειρμούς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της βιομηχανίας και της εικόνας της μόδας, μετρώντας τις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν μέσα σε μία μόνο δεκαετία. Η στιβαρή και μεγάλη φυσιογνωμία της Anna Wintour πρωταγωνιστεί, αλλά όλη η αγάπη πάει στην τότε καλλιτεχνική διευθύντρια Grace Coddington .

Dries (2017)

 

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να γυριστεί το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τον Βέλγο σχεδιαστή Dries Van Noten στα σιωπηλά και γεμάτα χρώματα και ποίηση δημιουργικά του βήματα. Παρακολουθούμε τον τρόπο που ο Dries και η ομάδα του συνθέτουν και δημιουργούν ρούχα για τέσσερις συλλογές. Ιδανικό για όσους αναζητούν το μέλλον τους ως σχεδιαστές ή προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς γίνεται μια συλλογή.

McQueen (2018)

 

Σπαραξικάρδιο, ευφυές και μελαγχολικό. Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σχετικά πρόσφατα στις Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένα γράμμα αγάπης προς τον σχεδιαστή Alexander McQueen που αυτοκτόνησε το 2010. Περισσότερο καλλιτέχνης, αν και η δεξιότητά του στο ράψιμο των ρούχων του ήταν τουλάχιστον συναρπαστική, δημιούργησε κάτι περισσότερο από απλές συλλογές: έφτιαξε σκοτεινές εμπειρίες που σταδιακά γίνονταν τρυφερές αναμνήσεις.

Helmut Newton: Frames from the edge (1989)

 

Το παλιότερο από τα προτεινόμενα ντοκιμαντέρ, που δίνει όμως μεγάλη απόλαυση σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη δεκαετία του '80 και να δουν έναν από τους σημαντικότερους φωτογράφους μόδας στην καλύτερη ίσως φάση της καριέρας του. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε άβολα και λίγο περίεργα, και άλλες που θα καταλάβετε απόλυτα τι συμβαίνει ‒ ίσως και όχι. Όπως και να 'χει, αυτό είναι το ντοκουμέντο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Οθόνες
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Τζόναθαν Άντερσον είναι (ίσως) ο πιο φέρελπις σχεδιαστής της Ευρώπης

Μόδα & Στυλ / O Τζόναθαν Άντερσον είναι (ίσως) ο πιο φέρελπις σχεδιαστής της Ευρώπης

Πώς ο Ιρλανδός σχεδιαστής και επικεφαλής του ισπανικού οίκου Loewe καταφέρνει να παράγει έναν τεράστιο αριθμό συλλογών με τόσο μεγάλη ευκρίνεια, πίστη και σταθερότητα;
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗ
2010-2019: Αυτή ήταν η δεκαετία που τερμάτισε τη μόδα

Μόδα & Στυλ / 2010-2019: Αυτή ήταν η δεκαετία που τερμάτισε τη μόδα

Αυτή ήταν η δεκαετία που η μόδα έπαθε μια μεγάλη υπαρξιακή κρίση, όχι γιατί έφτιαξε καινούργιες «στολές» για καινούργια «έθιμα», κάτι που συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά γιατί μπήκαν στη συζήτηση πολλοί άνθρωποι και ομάδες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιτέλους, ξανά Cine Paris

Οθόνες / Επιτέλους, ξανά Cine Paris

Η ωραιότερη θερινή κινηματογραφική αίθουσα-ταράτσα της Πλάκας είναι έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας υπό τη νέα διαχείριση του Cinobo με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προβολών για όλο το καλοκαίρι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Οθόνες / Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Όταν μια μέρα συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο, ο Παπατάκης ήταν νηστικός δύο ημέρες. Ο Ζενέ έβγαλε από το πορτοφόλι του και του έδειξε, με περιφρόνηση, μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων. Ο Παπατάκης θέλησε να του ρίξει μια γροθιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Boy

Οθόνες / The Boy: «Δεν χαίρομαι όταν κυκλοφορεί μια ταινία μου, περισσότερο φοβάμαι»

Στο «Πολύδροσο» η σχέση μάνας και κόρης γίνεται ο καμβάς για μια ιστορία υπερβολικής αγάπης και τρυφερότητας, με ιμπρεσιονιστικά χρώματα και «παραμυθένια» μουσική. Παρότι μισεί τις συνεντεύξεις, μας μίλησε για τη νέα του ταινία.
M. HULOT
Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια