Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Οι άδειες επισκευής των περιουσιών παραμένουν ακόμη ζητούμενο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Φωτo αρχείου: Vaso Kaliafentaki / SOOC (2021)
0

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στην αποκατάσταση των περιουσιών τους αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου. Μερικοί μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις λογαριασμών, στους οποίους κατατέθηκε η κρατική βοήθεια για τις επισκευές και τις ανακατασκευές των σπιτιών τους. Κάποιοι άλλοι πάλι κινδυνεύουν να χάσουν τις μισογκρεμισμένες περιουσίες τους σε πλειστηριασμούς, όπως καταγγέλλεται.  

Δεν κατεδαφίζονται τα ετοιμόρροπα

Περίπου 3.500 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει στα σπίτια τους στο Αρκαλοχώρι για να ζήσουν σε άλλες περιοχές, λέει στη LiFO o Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του δήμου Μίνωα Πεδιάδας «Ελπίδα». Δεκαοκτώ μήνες μετά τον σεισμό, άλλα 700 άτομα ζουν ακόμη σε κοντέινερ. 

Οι 650 μαθητές δύο δημοτικών σχολείων και ενός γυμνασίου κάνουν μάθημα επίσης σε λυόμενους οικίσκους και κινδυνεύουν, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι που κινούνται μέσα στην κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου, από τα 1.000 περίπου ετοιμόρροπα κτίρια του σεισμού, από τα οποία έχουν κατεδαφιστεί μόνο τα 17. 

Ο ίδιος μας εξηγεί ότι οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια την περίοδο του χειμώνα «αύξησαν εκθετικά τον κίνδυνο επιπλέον καταπτώσεων και θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους διερχόμενους και τις όμορες ιδιοκτησίες». 

Τα στοιχεία των κατατεθεισών αιτήσεων δείχνουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Σε σύνολο λοιπόν 8.000 φακέλων, είχαν κατατεθεί μέχρι πριν από δέκα μέρες 1.200 φάκελοι και εγκρίθηκαν μόλις 7!

Πρόβλημα με τον αμίαντο

Από την καθυστέρηση κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων δημιουργείται ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα. Στις καπνοδόχους και στις στέγες των πληγέντων κτιρίων υπάρχει αμίαντος, κάτι που είχε επισημάνει με ανακοίνωσή του από τον περασμένο Νοέμβρη το ΤΕΕ (τμήμα Ανατολικής Κρήτης), ζητώντας να γίνει η αποψίλωση αμιάντου από εξειδικευμένα συνεργεία. Προς το παρόν όμως δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. 

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Έχουν περάσει 18 μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και η περιοχή ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

Κατασχέσεις

«Δυστυχώς, πέρα από τις πρώτες κινήσεις που είχαν γίνει, εδώ και 18 μήνες τίποτα δεν έχει προχωρήσει», λέει ο κ. Γκαντάτσιος. Αναφέρει ακόμη ότι πρόσφατα κατασχέθηκε για φορολογικές οφειλές από τους λογαριασμούς κάποιων σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου το ποσό της κρατικής αρωγής, που αφορά τη στεγαστική συνδρομή για επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων.

«Το ποσό αυτό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο βάσει του Ν.4797/21», λέει. Επίσης περίπου το 30% των δικαιούχων δεν έχει λάβει ακόμη αυτό το ποσό της κρατικής αποζημίωσης που αφορά την οικοσκευή. Πρόκειται για το επίδομα που δίνεται για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών που όλοι οι πληγέντες δικαιούνται, ανεξαρτήτως της έκτασης της ζημιάς που έχει υποστεί η κατοικία τους. 

Πλειστηριασμοί

Εκτός από τις κατασχέσεις των χρηματικών ποσών για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για όλες τις περιπτώσεις αποδέσμευση και επιστροφή χρημάτων, κάποιοι σεισμόπληκτοι πολίτες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό των σπιτιών ή της επαγγελματικής τους στέγης. 

Πρόσφατα, όπως εξηγεί ο κ. Γκαντάτσιος, ο σύλλογος που εκπροσωπεί έκανε μετά από καταγγελίες σεισμόπληκτων κατοίκων έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου: «Διαπιστώσαμε ότι έχουν καταχωρηθεί 12 κατασχέσεις ακινήτων σε κτηματικές περιφέρειες του δήμου Μινώα Πεδιάδας και του δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Δεν μπορεί να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε ακίνητα που βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, όπως συμβαίνει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο εδώ και 18 μήνες βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Δεν είπα να καλύψουμε τους μπαταχτσήδες και τους κακοπληρωτές, αλλά εδώ οι άνθρωποι δεν φταίνε που δεν έχουν να πληρώσουν. Υπάρχουν επαγγελματίες που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν τα καταστήματά τους». 

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Δεκαοκτώ μήνες μετά τον σεισμό, 700 άτομα ζουν ακόμη σε κοντέινερ. 

Απελπιστικά αργοί οι ρυθμοί των εγκρίσεων για τις επισκευές των σπιτιών

Σε οκτώ χιλιάδες ανέρχονται οι σεισμόπληκτοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν φακέλους για να λάβουν την κρατική χρηματοδότηση που αφορά την επισκευή ή την κατασκευή των ακινήτων τους, που υπέστησαν ζημιά ή ολική καταστροφή από τον ισοπεδωτικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 στην περιοχή του δήμου Μίνωα Πεδιάδας.

Τα στοιχεία των κατατεθεισών αιτήσεων δείχνουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Σε σύνολο λοιπόν 8.000 φακέλων, είχαν κατατεθεί μέχρι πριν από δέκα μέρες 1.200 φάκελοι και εγκρίθηκαν μόλις 7! Ο κύριος λόγος που η διαδικασία εξελίσσεται με τόσο απελπιστικά αργό ρυθμό οφείλεται στη γραφειοκρατία και στο κόστος της διαδικασίας –καθώς το κόστος υποβολής φακέλου ξεκινάει από τα 1.200 ευρώ– και βεβαίως στο λιγοστό προσωπικό των μηχανικών που καλούνται να κάνουν αυτοψίες και να εξετάσουν τους φακέλους.

Αρκαλοχώρι: Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι Facebook Twitter
Δεν μπορεί να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε ακίνητα που βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, όπως συμβαίνει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο εδώ και 18 μήνες βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Φωτ.: Vaso Kaliafentaki / SOOC

Χάσμα στις τιμές

Εκείνο που αποθαρρύνει επίσης τους κατοίκους είναι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τιμών της αγοράς και του τιμολογίου στεγαστικής συνδρομής. Για όσους καταφέρουν να καταθέσουν τον φάκελο, όταν και όποτε αυτός εγκριθεί, το κράτος θα χρηματοδοτήσει το 80% του ποσού που θα τους δοθεί για να ανακατασκευάσουν το ακίνητό τους και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί μέσω άτοκου δανείου.

Εδώ όμως δημιουργούνται δύο ζητήματα, όπως μας εξηγεί ο κ. Γκαντάτσιος. Το τιμολόγιο εργασιών της στεγαστικής συνδρομής έχει τιμές του 2011, όταν σήμερα το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό έχει εκτιναχτεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται άτοκο δάνειο δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι τράπεζες θα το χορηγήσουν. Διότι θα προχωρήσουν τη διαδικασία με τραπεζικούς όρους. Αν δηλαδή κάποιος χρωστάει ή έχει άλλο δάνειο, δεν θα του δώσουν το άτοκο δάνειο. Μας λέει ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των τιμών για τη στεγαστική συνδρομή, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ουσιαστικά ήταν γράμμα κενό.

«Από τις 169 εργασίες που μπήκαν στο νέο τιμολόγιο για τη στεγαστική συνδρομή, οι αυξήσεις ήταν μηδαμινές. Αύξηση 100% δόθηκε για την αναβάθμιση των WC των ξενοδοχείων. Εδώ στο Αρκαλοχώρι δεν έχουμε ούτε ένα ξενοδοχείο», λέει. 

Έχουν περάσει 18 μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι και η περιοχή ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

Οι άδειες επισκευής των περιουσιών παραμένουν ακόμη ζητούμενο, ενώ χιλιάδες κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Παράλληλα, δημιουργούνται και νέα προβλήματα, όπως οι δεσμεύσεις λογαριασμών στα χρήματα της αρωγής, οι κατασχέσεις, η πενιχρή αναπροσαρμογή του τιμολογίου εργασιών και η αργή πρόοδος των κατεδαφίσεων.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ