Δασικές πυρκαγιές: Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο ― Τι κάνει λάθος η Ελλάδα με τη «δασοπροστασία»

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Συνολικά μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. από τον Έβρο έως την Αττική πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Φωτ.: Alexandros Michailidis/ SOOC
0

Όσο οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και όλοι απεύχονται μία δραματική επανάληψη της μεγάλης φυσικής καταστροφής του 2007, στην άλλη άκρη της χώρας, στο εθνικό πάρκο του δάσους της Δαδιάς, οι δασολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, δεν τρέφουν πολλές ελπίδες. 

Η πρώτη αποτίμηση που γίνεται μέσα στους καπνούς και τις φλόγες από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να κάηκε ό,τι είχε γλιτώσει τον περασμένο χρόνο.

Τα αρνητικά ρεκόρ των καμένων εκτάσεων από την αρχή του καλοκαιριού σπάνε, το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα στον απολογισμό της στάχτης προστίθενται πια οι απώλειες ανθρώπινων ζωών,  με τους 26 μετανάστες που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ανάμεσα τους και δύο παιδάκια.

Στο νήμα νέου αρνητικού ρεκόρ

Η διαχείριση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα καταγράφει πολύ κακές επιδόσεις. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες στρέμματα μέσα στα τελευταία τρία 24ωρα.

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά.

Στα στοιχεία του EFFIS του ευρωπαϊκού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) που παρουσιάζει η LiFO είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο  EFFIS για την Ελλάδα, ξεπέρασε πλέον το θλιβερό ρεκόρ του 2021, για το οποίο η κυβέρνηση τότε είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.

Δασικές πυρκαγιές: Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο Facebook Twitter
Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο EFFIS για την Ελλάδα ξεπέρασε σήμερα το θλιβερό ρεκόρ του 2021, το οποίο η κυβέρνηση τότε δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα να μην επαναληφθεί. Πηγή: Copernicus

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά. Το 2021 κάηκαν σύμφωνα με τον EFFIS 1.307.440 στρέμματα και φέτος έχουν γίνει στάχτη 1.447.774 στρέμματα, μια τιμή που είναι 1 εκατ. στρέμματα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.  

Προς το παρόν, το 2023 καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά αναφορικά με το επίπεδο των καμένων εκτάσεων από το 2006 και μετά. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το 2007 στην Ηλεία που έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 2,717.150 εκ. στρέμματα. Την ίδια χρονιά κάηκαν στην  Πάρνηθα 48.744 στρέμματα, από τα οποία τα 36.338  ήταν τμήμα του εθνικού δρυμού. Το 2018 ακολούθησε η τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Ακόμη και αν οι καιρικές συνθήκες με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, οι φωτιές του τριημέρου δείχνουν ότι όποιο επιχειρησιακό σχέδιο και να είχε σχεδιάσει η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπήρξαν «δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες» από το περασμένο Σάββατο, που «έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των δασικών πυρκαγιών». 

Έμπειροι δασολόγοι εξηγούν στη LiFO ότι οι ισχυροί άνεμοι και κλιματικές συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την επιχειρησιακή αδυναμία. «Aυτό φαίνεται από το γεγονός πως όλες τις πυρκαγιές, και στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς και στην Αλεξανδρούπολη, στην παραλία της Βοιωτίας και αλλού, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά καμία από αυτές δεν τέθηκε υπό έλεγχο». 

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι της Αττικής. Φωτ.: Nephele Nomikou/ SOOC

Παράλληλα οι αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από το 2021, δίνοντας βάρος στην πρόληψη, με την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, όπως πολλές φορές έχει γράψει η LiFO τον τελευταίο καιρό, παραμένουν χωρίς προσωπικό. Ακόμη και η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη. Στα μέσα Ιουλίου, ενώ η χώρα καιγόταν, εξαγγέλθηκαν οι προσλήψεις 500 πυροσβεστών ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3500.

Συνολικά, μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Αττική, και πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η φωτιά που έκαιγε στη Φυλή επεκτάθηκε στις πλαγιές της Πάρνηθας. Νωρίτερα ενώθηκε με την πυρκαγιά που μαινόταν στον Ασπρόπυργο, η οποία παίρνοντας επίσης ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκαψε σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και μία από τις εναπομείνασες πράσινες περιοχές του Ασπροπύργου  τον λόφο Κυρίλλου και το βουνό που βρίσκεται πίσω από το λόφο αυτό.

Στην Θράκη οι πυρκαγιές για τέσσερα συνεχόμενα 24ωρα ήταν εκτός ελέγχου, ενώ η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από μία νέα εστία και συνάντησε τη φωτιά που έκαιγε στο νότιο κομμάτι του Έβρου, η οποία εκδηλώθηκε το Σάββατο.

Η Δώρα Σκαρτσή, δασολόγος, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, λέει στη LiFO ότι «είναι πολύ πιθανό να έχει καεί όλη η ζώνη Α και η μοναδική δασική έκταση που φιλοξενεί την την αποικία του μαυρογύπα. Αυτή δηλαδή την έκταση που σώσαμε πέρσι», λέει.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το εθνικό πάρκο του Δάσους της Δαδιάς «αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την προστασία των αρπακτικών πουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στα σπάνια είδη που φιλοξενεί ξεχωρίζει ο μαυρόγυπας, η επιβίωση του οποίου σε βαλκανικό επίπεδο εξαρτάται από τη διατήρηση της αποικίας του στην περιοχή».

Στην ίδια περιοχή, όπως υποστηρίζουν από την οργάνωση, φιλοξενούνται και τα τρία από τα πέντε εναπομείναντα ζευγάρια ασπροπάρη της Θράκης. Τα πέντε αυτά ζευγάρια συνιστούν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού του είδους που διεθνώς θεωρείται «Κινδυνεύον». 

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Καμένες εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς από την πυρκαγιά στις 27 Ιουλίου 2022. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Η Δώρα Σκαρτσή υποστηρίζει ότι προς το παρόν «δεν μπορούμε  να κάνουμε αποτίμηση μέχρι να σταματήσει η φωτιά, ωστόσο φαίνεται, ότι η καταστροφή πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Ανυπολόγιστη». 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο δάσος της Δαδιάς ήταν διασπασμένες και σποραδικές. Μέχρι χθες, όπως λέγεται επιχείρησαν λίγα αεροπλάνα και το βάρος της εναέριας πυρόσβεσης φαίνεται ότι δόθηκε στους ανθρώπους και τις κατοικημένες περιοχές που κινδυνεύουν να καούν.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς  προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 20 νομούς της χώρας, ανάμεσα στους οποίους είναι η Αττική που οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η διάσωση της Πάρνηθας είναι η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ωρών. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε

Ρεπορτάζ / Πώς οι φωτιές έκαναν επικίνδυνο τον αέρα που αναπνέουμε

Όσο η χώρα βρίσκεται σε μια πύρινη κόλαση τόσο μεγαλώνουν τα πυκνά σύννεφα καπνού που καλύπτουν τον ουρανό της. Η παράπλευρη απώλεια των πυρκαγιών είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δασικές πυρκαγιές: τι πηγαίνει λάθος;

Ρεπορτάζ / Δασικές πυρκαγιές: Τι πηγαίνει τόσο λάθος;

Την ώρα που οι πυροσβεστικές και οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν τιτάνιο αγώνα για να περιοριστούν και να κατασβεστούν τα μέτωπα των πυρκαγιών, η συζήτηση για το τι πηγαίνει λάθος με τις δασικές πυρκαγιές ανοίγει και πάλι. Ποιοι φταίνε; Το κεντρικό κράτος; Οι δήμοι; Η πυροσβεστική; Οι δασικές υπηρεσίες; Ο παρατεταμένος καύσωνας και η κλιματική αλλαγή;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ