Κλιματική αλλαγή: Ας ακούσουμε τους νέους του κόσμου

1

Δεκάδες χιλιάδες νέοι βγαίνουν στους δρόμους με ένα σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου: δράστε τώρα για να σώσουμε τον πλανήτη μας και το μέλλον μας από τoν κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Οι μαθητές έχουν αντιληφθεί κάτι που φαίνεται να διαφεύγει από πολλούς μεγαλύτερους τους: αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και χάνουμε. Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου και η καθυστέρηση της δράσης είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνη με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Η γενιά μου απέτυχε  να ανταποκριθεί κατάλληλα στη δραματική πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό από τους νέους. Δεν είναι περίεργο που είναι θυμωμένοι.

Παρά τα χρόνια συζητήσεων, οι παγκόσμιες εκπομπές φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μας είναι η υψηλότερη εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα τέσσερα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί και οι χειμερινές θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν κατά 3°C από το 1990.

Το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν και αρχίζουμε να βλέπουμε τις απειλητικές για τη ζωή συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των καυσώνων και των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι στο πλευρό μας. Οι ταχείες κλιματικές λύσεις μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να προστατέψουν το περιβάλλον μας.

Ευτυχώς, έχουμε τη Συμφωνία των Παρισίων, ένα οραματικό, βιώσιμο, προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο που καθορίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η κλιματική απορρύθμιση και να αντιστραφεί ο αντίκτυπός της. Όμως η ίδια η συμφωνία δεν έχει νόημα χωρίς μία φιλόδοξη δράση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αργότερα φέτος καλώ τους ηγέτες του κόσμου σε μία Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση. Καλώ όλους τους ηγέτες να έρθουν στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο με σαφή και ρεαλιστικά σχέδια για την ενίσχυση των καθορισμένων εθνικών συνεισφορών τους μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 45% την επόμενη δεκαετία, και μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία των πολιτών, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι διεθνείς οργανισμούς με στόχο την ανάπτυξη φιλόδοξων λύσεων σε έξι τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώσεις εκπομπών, βιώσιμες υποδομές, βιώσιμη γεωργία και διαχείριση δασών και ωκεανών, αντίσταση στις κλιματικές επιπτώσεις και επένδυση στην πράσινη οικονομία.

Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν ότι εάν δράσουμε τώρα, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα μέσα σε 12 χρόνια και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5°. Αλλά αν συνεχίσουμε τη σημερινή μας πορεία, οι συνέπειες είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Ενώ η δράση για το κλίμα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση μίας υπαρξιακής απειλής, έχει επίσης ένα κόστος.

Επομένως, τα σχέδια δράσης δεν πρέπει να δημιουργήσουν νικητές και ηττημένους ή να αυξήσουν την οικονομική ανισότητα. Πρέπει να είναι δίκαια και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για όσους έχουν δεχτεί τις αρνητικές επιπτώσεις, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι στο πλευρό μας. Οι ταχείες κλιματικές λύσεις μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να προστατέψουν το περιβάλλον μας.

Οι νέες τεχνολογίες και οι τεχνικές λύσεις μηχανικής παράγουν ήδη ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από την οικονομία που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Ο ήλιος και ο άνεμος  είναι πλέον οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σε σχεδόν όλες τις μεγάλες οικονομίες. Πρέπει όμως να θέσουμε σε κίνηση ριζικές αλλαγές.

Αυτό σημαίνει την κατάργηση των επιχορηγήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία υψηλών εκπομπών και τη μετάβαση προς την ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις κλιματικά έξυπνες πρακτικές.

Αυτό σημαίνει την τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα που αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος των εκπομπών, από τον κλιματικό κίνδυνο έως τους κινδύνους για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση του κλεισίματος των εργοστασίων άνθρακα και την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας με πιο υγιείς εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε η μετατροπή να είναι δίκαια, χωρίς αποκλεισμούς, και κερδοφόρα.

Υπάρχει μία δυναμική που διαμορφώνεται. Οι άνθρωποι ακούνε και υπάρχει μια νέα αποφασιστικότητα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων. Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την οικοδόμηση του μέλλοντος που χρειαζόμαστε.

Θα κλείσω με ένα μήνυμα προς τις νέες γυναίκες και άνδρες που συμμετέχουν στις πορείες. Ξέρω ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και το κάνουν.

Σήμερα, πολλοί από εσάς ανησυχείτε και φοβάστε για το μέλλον και εγώ καταλαβαίνω τις ανησυχίες και την οργή σας. Αλλά ξέρω ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή για τεράστια επιτεύγματα. Οι φωνές σας μου δίνουν ελπίδα.

Όσο περισσότερο βλέπω τη δέσμευση και τον ακτιβισμό σας, τόσο πιο σίγουρος είμαι ότι θα κερδίσουμε. Μαζί, με τη βοήθειά σας και χάρη στις προσπάθειες σας, μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε αυτήν την απειλή και να δημιουργήσουμε έναν καθαρότερο, ασφαλέστερο, πιο πράσινο κόσμο για όλους.

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Ζερεφός: Ας σταματήσουμε να κάνουμε τους νταήδες απέναντι στη φύση

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Ζερεφός: Ας σταματήσουμε να κάνουμε τους νταήδες απέναντι στη φύση

Ακαδημαϊκός, φυσικός. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, ζει στο Ντράφι Αττικής. Το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετείχε ως μέλος, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM