Μαρία Δέδα: «Μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΔΕΔΑΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
αποτελεί συστατικό τμήμα της ζωής στην πόλη, γι’ αυτό η διαχείριση και ο σχεδιασμός του οφείλουν να δρουν υπέρ των χρηστών του. Η ανάπλαση στο δυτικό τμήμα της πλατείας Συντάγματος αποτελεί μια παρέμβαση που επενεργεί με θετικό πρόσημο στον αστικό ιστό της κεντρικής Αθήνας. Η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου αυτού συνιστούν αδιαμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την τοπική αγορά σε μικρότερη κλίμακα αλλά και για το ιστορικό κέντρο συνολικότερα.

Η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. 

Ένα εκ των θετικών αποτελεσμάτων της πρόσφατα ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι η μείωση της επιφάνειας που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στους πεζούς, με παράλληλη ενίσχυση και προστασία της κινητικότητας. Το γεγονός αυτό απαντά στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών που χρησιμοποιούν αυτό το κομβικό σημείο για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η τοποθέτηση στεγάστρων και νέας φύτευσης συμβάλλει επίσης στην καλύτερη περιβαλλοντική απόκριση της πλατείας, ενώ και ο νέος αστικός εξοπλισμός δρα θετικά στην εικόνα της πόλης. 

Ωστόσο, η δαπεδόστρωση της πλατείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερο υδατοδιαπερατά υλικά που θα φιλτράρουν τα όμβρια ύδατα και θα είναι λιγότερο ανακλαστικά. Είναι γνωστή η ανάγκη της πυκνοδομημένης Αθήνας για ενίσχυση της φύτευσης και περισσότερο πράσινο, γι’ αυτό τα νέα δέντρα που προστέθηκαν στην πλατεία θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να είναι αποτελεσματικά, ενώ σίγουρα μπορούν να αυξηθούν βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το μικροκλίμα. Στην κλίμακα της πόλης οφείλουμε να προασπίζουμε τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση φύσης, κτιρίων και δημόσιου χώρου με γνώμονα πάντα τη σωστή διαχείριση των πόρων.

Κωνσταντίνος Σερράος

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Θέματα / Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ελάχιστες εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βαθιάς σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Η METLEN το πετυχαίνει επενδύοντας στην κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη εμπειρία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ