O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η σκανδαλώδης ιστορία της Γιούνιτι Μίτφορντ με τον Χίτλερ λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός που χρησιμεύει για να αποσπάσει την προσοχή από την πολύ πιο σοβαρή πρόκληση μιας αληθινής ιστορικής καταγραφής των φιλοναζιστικών δραστηριοτήτων άλλων μελών της βρετανικής άρχουσας τάξης και της βασιλικής οικογένειας.
0


ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ 
όλες οι επίδοξες γκρούπι: τοποθετήθηκε στο οπτικό πεδίο του ινδάλματός της, ελπίζοντας ότι θα την έβλεπε και θα την προσκαλούσε στο τραπέζι του. Ήταν 21 ετών, ξανθιά, με κάποια ομοιότητα με την Τζιν Χάρλοου, μια από τις μεγάλες βαμπ του Χόλιγουντ εκείνης της εποχής, παρότι στην πραγματικότητα η ίδια ήταν Αγγλίδα γαλαζοαίματη. Ήταν Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 1935, και είχε ξαναέρθει στο μικρό ιταλικό εστιατόριο στο Μόναχο, την Osteria Bavaria, όπου εκείνος συχνά γευμάτιζε σε ένα τραπέζι οκτώ ατόμων, με λίγους εκλεκτούς που αποτελούσαν τον στενό του κύκλο. Μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να την προσέξει. Αλλά αυτή τη φορά τα κατάφερε, τα μάτια τους συναντήθηκαν και αμέσως έστειλε έναν υπασπιστή να την καλέσει να καθίσει μαζί τους. Ήταν η αρχή μιας από τις πιο απίθανες σχέσεις στην προπολεμική Ευρώπη – η σχέση μεταξύ της Γιούνιτι Μίτφορντ, κόρης ενός εκκεντρικού Βρετανού αριστοκράτη, και του Αδόλφου Χίτλερ.

Η απροκάλυπτη εμφάνιση της Μίτφορντ ως γκρούπι του Φύρερ στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατέληξε σε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, σε μια εσπευσμένη επιστροφή στην Αγγλία, σε μια κλονισμένη ψυχική υγεία και σε αυτό που ισοδυναμούσε με κατ' οίκον περιορισμό – μια μορφή καθαρτηρίου που επιφυλάσσεται για όσους ασπάζονταν πλήρως τον αντισημιτισμό του Χίτλερ, όπως τον είχε εκφράσει η ίδια σε μια συνέντευξη που είχε δώσει σε μια ναζιστική προπαγανδιστική φυλλάδα το 1935: «Ο εβραϊκός κίνδυνος βρίσκει τον σατανικό του δρόμο από χώρα σε χώρα και αποτελεί κίνδυνο για όλους τους λαούς του κόσμου».

«Ήταν πολύ ρομαντική.... Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, το βλέπαμε, το πρόσωπό της φωτιζόταν, τα μάτια της έλαμπαν όταν τον κοιτούσε. Επρόκειτο για ηρωολατρεία... ακόμη και αν δεν συνέβαινε τίποτα, εκείνος ήταν ενθουσιασμένος από την πιθανότητα μιας ερωτικής σχέσης μαζί της».

Η σχέση τους πήρε πρόσφατα νέα πνοή μετά από την πρόσφατη ανακάλυψη των χαμένων ημερολογίων της από την Daily Mail. Δεν υπάρχουν ιστορικές αποκαλύψεις σε αυτά, παρά μόνο πολλές φλύαρες και επιπόλαιες σημειώσεις για τις 139 συναντήσεις που είχε με τον Χίτλερ. Όπως έγραψε ένας κριτικός, «μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τα συγκρίνει με τις εκστασιασμένες εκρήξεις ενός έφηβου θαυμαστή της Taylor Swift». Πολύ πιο αποκαλυπτική είναι η βιογραφία της Μίτφορντ, Unity Mitford: A Quest, του David Pryce-Jones, που εκδόθηκε το 1976. Ένας λόγος για τον οποίο το βιβλίο αυτό παραμένει σημαντικό είναι ότι ο συγγραφέας του κατάφερε να προσεγγίσει τον μοναδικό τότε επιζώντα αυτόπτη μάρτυρα, τον περιβόητο Άλμπερτ Σπέερ, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Χίτλερ, ο οποίος ήταν συχνά παρών στις συναντήσεις μεταξύ της Μίτφορντ και του Φύρερ. Ο Σπέερ, «ο αρχιτέκτονας του Χίτλερ», δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Νυρεμβέργη, αλλά γλίτωσε από την εκτέλεση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 ετών το 1946.

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η Γιούνιτι Μίτφορντ στο Βερολίνο το 1933 με τον έμπιστο του Χίτλερ, Φριτζ Στέιντελμαν.

Ο Σπέερ κατέθεσε έναν απολογισμό εκείνων των συναντήσεων που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ανέμελο ύφος του ημερολογίου της Μίτφορντ: «Γύρω από τον Χίτλερ, όλοι οι άλλοι ήταν επιφυλακτικοί... αλλά εκείνη ήταν πάντα ευθεία και έλεγε πράγματα που δεν άρεσαν στον Χίτλερ. Είχε θράσος... Διαφωνούσαν, αλλά εκείνος εκτιμούσε την ειλικρίνειά της... Τα χαρακτηριστικά της ήταν μιας γυναίκας με κάποια εξυπνάδα, που σκεφτόταν με τον δικό της τρόπο, όχι του τύπου της Εύα Μπράουν (της μακροχρόνιας συντρόφου του Χίτλερ) που δεν είχε σοβαρά ενδιαφέροντα». Την ίδια στιγμή, ο Σπέερ επιβεβαίωνε το φλερτ: «Ήταν πολύ ρομαντική.... Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, το βλέπαμε, το πρόσωπό της φωτιζόταν, τα μάτια της έλαμπαν όταν τον κοιτούσε. Επρόκειτο για ηρωολατρεία... ακόμη και αν δεν συνέβαινε τίποτα, εκείνος ήταν ενθουσιασμένος από την πιθανότητα μιας ερωτικής σχέσης μαζί της. Απέναντι σε μια ελκυστική γυναίκα συμπεριφερόταν όπως θα συμπεριφερόταν ένας δεκαεφτάχρονος».

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η Γιούνιτι προερχόταν από μια οικογένεια που είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η Γιούνιτι προερχόταν από μια οικογένεια που είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ήταν μία από τις έξι κόρες του λόρδου και της λαίδης Ρέντεσντεϊλ, κάποια από τα κορίτσια όμως ακολούθησαν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές διαδρομές. Η αδελφή της Νταϊάνα παντρεύτηκε τον διαβόητο Βρετανό φασίστα Όσβαλντ Μόζλι ενώ, αργότερα, η Τζέσικα Μίτφορντ εντάχθηκε στο Αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και έδωσε αγώνες κατά των διώξεων των κομμουνιστών. Ήταν επίσης η συγγραφέας ενός βιβλίου που θεωρείται αριστούργημα λογοτεχνικής σάτιρας, το The American way of Death (Ο αμερικανικός τρόπος θανάτου).

Ωστόσο, η σκανδαλώδης ιστορία της Γιούνιτι Μίτφορντ με τον Χίτλερ λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός που χρησιμεύει για να αποσπάσει την προσοχή από την πολύ πιο σοβαρή πρόκληση μιας αληθινής ιστορικής καταγραφής των φιλοναζιστικών δραστηριοτήτων άλλων μελών της βρετανικής άρχουσας τάξης και της βασιλικής οικογένειας. Την άνοιξη του 1945, καθώς ο πόλεμος στην Ευρώπη τελείωνε, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ συμμετείχε σε μια μυστική αποστολή στη Γερμανία για να εξαφανίσει την ενδεχομένως επιβαρυντική αλληλογραφία μεταξύ ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας και των Γερμανών συγγενών τους. «Παραχάραξη μέσω της εξαφάνισης»: Έτσι έχουν χαρακτηρίσει κάποιοι ιστορικοί αυτήν την πάγια τακτική της βρετανικής μοναρχίας.

Κατά τη διαμονή της στη Γερμανία, η Γιούνιτι Μίτφορντ διατηρούσε ένα περίστροφο, ένα Walther, και συχνά εξασκούνταν στη σκοποβολή σε ένα πεδίο βολής (η ίδια είχε δηλώσει ότι το ρεβόλβερ το είχε για να αμυνθεί εναντίον των Εβραίων). Τον Αύγουστο του 1939, με την αίσθηση ότι ο πόλεμος γινόταν πλέον αναπόφευκτος, ένας επισκέπτης στο διαμέρισμά της στο Μόναχο τη βρήκε να κουνάει το περίστροφο στον αέρα και να λέει: «Όταν υποχρεωθώ να εγκαταλείψω τη Γερμανία, θα αυτοκτονήσω».

O έρωτας μιας Αγγλίδας αριστοκράτισσας για τον Χίτλερ και το φιλοναζιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας Facebook Twitter
Η Γιούνιτι (πρώτη αριστερά) με τις αδερφές της.

Την ημέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος, στις 3 Σεπτεμβρίου, πήγε στον Αγγλικό Κήπο του Μονάχου με αυτή την πρόθεση, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά της και κατέληξε στο νοσοκομείο, χωρίς τις αισθήσεις της, από ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Ανέκτησε τελικά τις αισθήσεις της, αλλά ήταν πλέον σοβαρά ανάπηρη. Με εντολή του Χίτλερ, στάλθηκε με ειδικό τρένο μέσω Ελβετίας πίσω στην Αγγλία. Το ρεπορτάζ της Daily Mail προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το πώς κρατήθηκε κρυμμένη κατά τη διάρκεια του πολέμου, όντας «φιλοξενούμενη» σε ένα δωμάτιο οικοτροφείου, όπου είχαν τοποθετηθεί κλειδαριές και κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα. Πέθανε το 1948.

Υπάρχει κάτι παραπάνω από μια δόση ειρωνείας στο γεγονός ότι τα ημερολόγια κατέληξαν στα χέρια της Mail. Η εφημερίδα έχει ιστορία στη λέσχη οπαδών του Χίτλερ. Στη δεκαετία του 1930 ο επικεφαλής της οικογένειας που είχε την εφημερίδα, ο λόρδος Ρόδερμερ, θεωρούσε τον Χίτλερ ως ουσιαστικό σύμμαχο και ανάχωμα κατά του κομμουνισμού. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, γνωρίζοντας ότι οι εφημερίδες του είχαν επτά εκατομμύρια αναγνώστες, σχεδίασε αρκετές συναντήσεις μεταξύ του ιδιοκτήτη της Mail και του Φύρερ. Η έλξη ήταν αμοιβαία. Στο ημερολόγιό του, ο Γκέμπελς ανέφερε ότι ο Ρόδερμερ τον είχε αποκαλέσει «τον μεγαλύτερο προπαγανδιστή στην ιστορια» και του είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του «για να μεταρρυθμίσει τις εφημερίδες του». Τον Οκτώβριο του 1938, ο Ρόδερμερ έστειλε στον Χίτλερ ένα τηλεγράφημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εισβολή στη Σουδητία (βόρεια Βοημία), αποκαλώντας τον «Αδόλφο τον Μεγάλο».

Με στοιχεία από Vanity Fair

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σπουδαίες προσωπικότητες» και νεο-αντίδραση   

Οπτική Γωνία / Διανοούμενοι που γοητεύτηκαν από τον ζόφο

Αν απαριθμούσαμε τους διανοούμενους που αντιτάχθηκαν στον αυταρχισμό, δεν θα μας έφτανε ένα βιβλίο μόνο για τα ονόματά τους. Όμως σήμερα όντως παρατηρείται μια στροφή των διανοουμένων όχι προς τη συντήρηση αλλά προς τη νεο-αντίδραση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM