ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Lockdown! Τώρα!

Lockdown! Τώρα! Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
13

Στις 28 Φεβρουαρίου, η αναλογία κρουσμάτων προς 100.000 κατοίκους στην Ιταλία ήταν ίδια με την σημερινή στη χώρα μας. Ήταν κατά σύμπτωση η μέρα που οι επιδημιολόγοι της γείτονος μίλησαν ανοιχτά για καραντίνα ολόκληρων περιοχών. Έβλεπαν προφανώς τα επιδημιολογικά μοντέλα να επιβεβαιώνονται και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να ακολουθεί επακριβώς το παράδειγμα της Γουχάν. Συνειδητοποιούσαν ότι η διάδοση του ιού στην κοινότητα εξελισσόταν ήδη σιωπηλά επί τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες.

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει τώρα στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και πολλές ακόμη χώρες. Αυτό που πιθανότατα συμβαίνει με δύο εβδομάδες καθυστέρηση στη χώρα μας.


Καταστηματάρχες, ξενοδόχοι, εστιάτορες και οικονομικοί παράγοντες πίεσαν τότε την ιταλική κυβέρνηση να μη λάβει τα αυστηρά μέτρα που εισηγούνταν γιατροί και επιδημιολόγοι. Ακυρώθηκε το καρναβάλι της Βενετίας, τι άλλο να κάνουμε; έλεγαν. Εντάξει, θα αραιώσουμε τα τραπέζια στα εστιατόρια. Σιγά, μια γρίπη είναι, θα την περάσουμε στο πόδι. Τι είναι άλλωστε 600 κρούσματα σε μια χώρα 60 εκατομμυρίων;

Και η κυβέρνηση συμφώνησε. Τα μέτρα δεν λήφθηκαν. Ο κόσμος συνέχισε να κυκλοφορεί κανονικά, να ψωνίζει, να πηγαίνει στα θέατρα και τους παιδότοπους, να βγαίνει για ποτά, φαγητά και καφέδες. Η χώρα δεν κλείνει, έλεγαν. Λέμε όχι στην τρομολαγνεία. Είμαστε χώρα αισιόδοξη.

Είναι ένα σκληρό, πρωτοφανές, άγριο μέτρο που θα έχει βαρύτατες συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο. Όλοι όμως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν γίνεται αλλιώς. Ότι είναι η μοναδική λύση για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Αλλά και ότι αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί. Και λέγοντας αργά, εννοούμε σε δέκα το πολύ 15 ημέρες.

Σήμερα, μόλις 12 ημέρες μετά, όλη η Ιταλία είναι έρημη. Όλοι (τέλος πάντων, σχεδόν όλοι, γιατί η βλακεία θριαμβεύει ακόμη και σε περιόδους κρίσης) μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, παρακολουθούν τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων να ανεβαίνει εκθετικά. Μαθαίνουν για τους φίλους τους που νοσούν βαριά από πνευμονίες, γιατί τελικά δεν είναι μια απλή γριπούλα. Πληροφορούνται τους θανάτους των γονιών τους από το τηλέφωνο, γιατί δεν επιτρέπεται να πάνε στο νοσοκομείο. Δεν μπορούν καν να τους θάψουν, γιατί απαγορεύτηκαν και οι κηδείες.

Και είμαι βέβαιος ότι σήμερα δεν θα βρεθεί ούτε ένας ή μία απ’ όλους αυτούς τους αισιόδοξους που να ισχυρίζεται ότι αυτές οι δέκα κρίσιμες μέρες στην Ιταλία, δεν θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί για να ανακοπεί το κύμα της εξάπλωσης. Ότι δεν θα θυσίαζαν αυτούς τους εσπρέσο, τις πίτσες και τα κρασιά για να ήταν σήμερα η κατάσταση κάπως πιο ελεγχόμενη.


Πλέον, δεν είναι αισιόδοξοι. Πλέον φοβούνται.

Όπως φοβούνται πολλοί από μας. Όπως φοβάμαι κι εγώ. Όχι από ένστικτο ή διαίσθηση, αλλά γιατί πέρασα τις τελευταίες τρεις μέρες μιλώντας με επιδημιολόγους και διαβάζοντας αναλύσεις δεδομένων, επιστημονικά papers και απόψεις ειδικών. Καταλήγω σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μπει η χώρα σε προληπτική καραντίνα. ΤΩΡΑ.

Είναι ένα σκληρό, πρωτοφανές, άγριο μέτρο που θα έχει βαρύτατες συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο. Όλοι όμως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν γίνεται αλλιώς. Ότι είναι η μοναδική λύση για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Αλλά και ότι αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί. Και λέγοντας αργά, εννοούμε σε δέκα το πολύ 15 ημέρες. Μέχρι όμως να εφαρμοστεί επίσημα, ας αυτοπεριοριστούμε. Όχι κλειστά σχολεία και τα μικρά παιδιά στις κούνιες και τα μεγαλύτερα στα καφέ. Όχι ηλικιωμένοι στις εκκλησίες. Όχι τριαντάρηδες στα τσιπουράδικα και σαραντάρηδες στα θέατρα.

Μακάρι να πέφτουν έξω όλοι οι ειδικοί, οι γιατροί, οι επιδημιολόγοι. Μακάρι να αποδειχθούμε τόσο πιο ώριμοι, προετοιμασμένοι και επαγγελματίες στη διαχείριση της κρίσης από τους Ιταλούς. Μακάρι να αποδειχθούν όλα αυτά τρομολαγνικά σενάρια και η ζημιά να περιοριστεί σε λίγους καφέδες που δεν ήπιαμε, σε λίγες παραστάσεις που δεν είδαμε, σε λίγες βόλτες που δεν κάναμε.


Μακάρι.

_______

Ανάρτηση του Γιάννη Γορανίτη. Αναδημοσιεύεται με την άδειά του. Ο Γ.Γ. αρθρογραφεί στο Inside Story

Στήλες
13

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Όποιος δεν τηρεί το νόμο και τις επίσημες οδηγίες, συμπεριφέρεται με δόλο. Δεν λέω να τιμωρηθεί ποινικά, αλλά αν νοσήσει να μην στερήσει καμία κλίνη σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ από κάποιον άλλο. Ο ένας λέει: "Έχουμε αντισώματα εμείς!". Ο άλλος" "Δεν θ' αλλάξω εγώ την ζωή μου γιατί τα μεγάλα συμφέροντα, το μεγάλο κεφάλαιο, οι Εβραίοι, οι Νεφελίν και οι Ελοχίν, οι Αμερικάνοι και δεν ξέρω και ποιός άλλο δρουν με σχέδιο". Ο ελληναράς: "Δεν μασάω μια εγώ. Δεν αρρωσταίνω". Τι μυαλά είναι αυτά; Γιατί τόση ηλιθιότητα; Εργάζομαι σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας ρούχων και σήμερα, Σάββατο, έρχονται να ψωνίσουν ρουχαλάκια οι καημένες οι Ελληνίδες στην Νέα Ιωνία, γιατί δεν έχουν ρούχα και κάνει κρύο. Και αλλάζει και η μόδα, και θα μείνουν χωρίς την τελευταία κολεκξιόν. Με τα παιδιά τους μαζί! Πόση αμορφωσιά! Γενικό lockdown τώρα, διότι μετά θα είναια αργά.
Ναι, ας κλειστούμε ΟΛΟΙ σπίτια μας. Πολύ σωστά! Βρήκαμε τη λύση!Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια... θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν κάποιες (λίγες...) εξαιρέσεις... Ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά. Ας γίνει μια εξαίρεση λοιπόν για αυτούς που δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ. Εμείς που θα είμαστε κλεισμένοι σπίτι, από πού θα παραγγέλνουμε τα ψώνια μας;Α... και για αυτούς που φτιάχουν το Internet και τα τηλέφωνα. Αν μας χαλάσει ποιος θα μας το φτιάξει; Πώς θα κάνουμε τηλε-εργασία; Αυτοί λοιπόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στο σπίτι τους. Α... και για τους ηλεκτρολόγους. Τι θα γίνει αν πέσει το ρεύμα στο σπίτι στο οποίο θα έχουμε κλειστεί εμείς; Αυτοί λοιπόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στο σπίτι τους.Α... και για τους φαρμακοποιούς. Αν θέλω αντιπυρετικά από πού θα πάρω; Αυτοί λοιπόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στο σπίτι τους.Α... και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αν αρρωστήσω ποιός θα με περιθάλψει, στο σπίτι ή στο νοσοκομείο; Αυτοί λοιπόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στο σπίτι τους.Α... και για τους μεταφορείς που πρέπει να μεταφέρουν πάνω από όλα φάρμακα και τρόφιμα. Αυτοί λοιπόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στο σπίτι τους.Α... και για τους ... που πρέπει ... (συμπληρώστε ελεύθερα).Αυτοί λοιπόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ στο σπίτι τους.Το μόνο θετικό είναι ότι έτσι θα ξεχωρίσουμε πότε η απουσία κάποιου από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή ΔΕΝ έχει και τόσο σημαντικό αντίκτυπο.
Πρέπει να δείτε όλοι το θετικό παράδειγμα της Κίνας όπου μπήκε σε lockdown ΟΛΗ παρότι περίπου το 90% των κρουσμάτων ήταν στο Γουχάν. Όταν αποφασίστηκε το lockdown και η απομόνωση όλων των νομών μεταξύ τους, η περιφέρεια του Χούμπεϊ (που ανήκει το Γουχάν) είχε μόλις μερικές χιλιάδες κρούσματα και οι υπόλοιπες περιοχές μερικές δεκάδες.Αναλογικά του πληθυσμού μιλάμε για ελάχιστο ποσό. Όμως το lockdown ήταν πολύ σημαντικό γιατί ακόμα και μετά την πλήρη απομόνωση τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρόνος επώασης του ιού είναι τόσο μεγάλος. Δηλαδή ήταν άτομα που είχαν κολλήσει τον ιό πριν την απομόνωση και εμφάνισαν συμπτώματα δύο εβδομάδες μετά.Βλέποντας την κατάσταση στην Ιταλία και συγκρίνοντας με την Κίνα, πιστεύω ότι το lockdown σε όλες της χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μέρες!
Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να περισώσουμε, τη ζαχαρένια μας για καμιά εβδομάδα ακόμα ή μερικές εκατοντάδες ζωές; Έβλεπα το ρεπορτάζ από τη καφετέριες στη Λάρισα απόψε, που ήταν τίγκα στον κόσμο, και τρελάθηκα! Έλεγαν, "δε φοβόμαστε, έχουμε αντισώματα εμείς...". Αν περιμένουμε από αυτούς να συνειδητοποιήσουν την ελαφρότητα τους, χαθήκαμε. Πρέπει η κυβέρνηση να τους υποχρεώσει να κάτσουν σπίτι, τώρα!
Σε έκτακτες καταστάσεις σαν κ αυτή η μισή η μία μέρα διαφορά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ενα μέτρο που φαίνεται υπερβολικό σήμερα αύριο μπορεί να είναι ασπιρίνη. Η κυβέρνηση έδειξε ανακλαστικά τώρα είναι η ώρα των εταιριών και των οργανισμών δημοσιων η ιδιωτικών για τηλεργασια τώρα. Και προφανώς ατομική υπευθυνότητα
Μπορούμε λίγο να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας;Αυτή η επιδημία μπορεί να κρατήσει 10 βδομάδες, ακόμα και παραπάνω. Ποιος θα κάτσε σπίτι του για 3 μήνες, είμαστε σοβαροί; Είναι πολύ καλύτερα αυτά τα μέτρα να παρθούν για ένα μικρό διάστημα αλλά στο σωστό τάιμινγκ ώστε να μπορέσει ο κόσμος να τα ακολουθήσει. Είναι άλλο πράμα η ανευθυνότητα, να εκθέτουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας σε κίνδυνο χωρίς λόγο, και είναι άλλο πράμα το να μην μας πιάνει ο πανικός. Όπως λέει και το γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
Καλωςηλθες στα εκθετικα - μη γραμμικα φαινομενα. Μιση μερα καθυστερηση και αυτο που χθες θα σωτηριο σημερα θα ειναι χωρις κανενα νοημα. Με 10 μη ταυτοποιημενες πηγες (που σημαινει 50 πχ συνολικα) κοιτα πως εξελισεται χωρις μετρα: 50 - 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400 - 12800 - 35600 - 71200 - 142400 - 258.000 - 516.000 - 1.032.000 με μισο τοις χιλιους fatality εχεις 1000 νεκρους. Ειμαστε ετοιμοι για αυτο;
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο ιός μεταδίδεται εκθετικά (που δεν το κάνει ακριβώς, αλλά ας μην μπούμε σε αυτή την συζήτηση) λόγω συγκεκριμένων συνηθειών μας. Αν κόψουμε αυτές τις συνήθειες τότε τα κρούσματα μειώνονται, συμφωνούμε πιστεύω σε αυτό. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν λόγοι που έχουμε αυτές τις συνήθειες, οπότε κάθε αλλαγή έχει ψυχολογικό κόστος. Και ο κίνδυνος είναι πως αν το ψυχολογικό κόστος γίνει μεγαλύτερο από το κέρδος από την μη μετάδοση του ιού τότε ο κόσμος θα αρχίσει σιγά σιγά να μην ακούει καμία οδηγία, κάτι που θα προκαλέσει χειρότερη μετάδοση. Δες τι έγινε στην Γουχάν. Ξέρεις για πόσο καιρό έχει λοκντάουν; Από τις 23 Ιανουαρίου, κοντέβουν 2 μήνες. Και οι αρχές λένε πως θα την ξανανοίξουν τον Μάιο. Ας αφήσουμε στην άκρη τα ψυχολογικά που κάνουν πάρτι στην Γουχάν αυτή την στιγμή (φυλακισμένος για 4 μήνες στο σπίτι σου ενώ ακούς κάθε μέρα πως υπάρχει ένας θανάσιμος ιός εκεί έξω, δεν είναι ότι καλύτερο) και ας προσπαθήσουμε να το φέρουμε στην Ελλάδα. Τέσσερις μήνες κλεισμένος στο σπίτι σου, θα άντεχες πιστεύεις; Κι αν εσύ θα άντεχες, θα άντεχαν και οι άλλοι γύρω σου; Πιστεύεις πως υπάρχει περίπτωση αυτό να πετύχει στην Ελλάδα;Δεύτερο ερώτημα: επειδή ο κόσμος δεν θα άντεχε, και επειδή εδώ δεν έχουμε φασισμό (και καλά κάνουμε...παρεπιπτόντως, οι Κινέζοι το χειρίστηκαν το θέμα άθλια...ακούω κόσμο να τους παινεύει και τραβάω τα μαλλιά μου), τι θα γίνει στο τέλος; Απάντηση: θα κάτσει στο σπίτι του για μια-δυο βδομάδες, σε κάθε οικογένεια που υπάρχει ένα κρούσμα θα κολλήσουν όλοι, και όταν θα αρχίσουν να σπάνε το λοκντάουν γιατί δεν την παλεύουν θα έχεις πολλαπλάσια κρούσματα να κυκλοφορούν έξω, που επιπλέον, επειδή έχουν κουραστεί από το λοκντάουν, θα είναι και δυσκολότερο να ελεγχτούν. Ποιο το αποτέλεσμα; Τα πράματα θα γίνουν χειρότερα από το να μην είχες λοκνταουν εξ αρχής.Οπότε, για την ώρα, ας πολεμήσουμε το ένστικτο του να πάμε να κρυφτούμε και ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε τώρα είναι το να κάνουμε τα προφανή. Υγιεινή, αποφυγή κλειστών χώρων με πολύ κόσμο, και κάτσε στο σπίτι αν έχεις και την παραμικρή γρίπη. Αλλά κάνε καμιά βόλτα έξω, πάνε σε κανά πάρκο αν έχει καλό καιρό, κράτα μια στοιχειώδη κοινωνική ζωή, όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί αυτή η κατάσταση θα κρατήσει καιρό και δεν πρέπει να καούμε στο ζέσταμα.Το λόκνταουν αν χρειαστεί, θα πρέπει να γίνει στοχευμένα για μικρή περίοδο και την σωστή στιγμή ώστε να μπορεί να επιβληθεί και να φέρει αποτελέσματα.Υ.Γ.Άσε την Ιταλία, στην Ιταλία το χειρίστηκαν το θέμα τόσο άσχημα που πλέον δεν τους έχει μείνει άλλη επιλογή από το να κλειδωθούν στα σπίτια τους.
Η Ελλαδα εχει τρια μεγαλα και επικινδυνα γκρουπ:- Ηλικωμένους (λογω υπογεννητικοτητας)- Καπνιστές (φαντασου να εχεις τους επιβαρυμενους πνευμονες ενος καπνιστη και να προσβληθεις και απο εναν ιό που σου γεμιζει τα πνευμονια με υγρό)- Θρησκόληπτους (που οταν λες να κλεισουν οι εκκλησιες σε λενε "αναρχο-απλυτο-αντίχριστο"!).Υπαρχουν πολλοι, παρα πολλοι, που ανηκουν και στα τρια γκρουπ ταυτοχρονα!Οποτε καλα ξεμπερδεματα...
Χωρίς να είμαι ειδικός, βλέπω όλα αυτά που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα και συμφωνώ με τον αρθρογράφο. 117 κρούσματα σήμερα, αυτή την ώρα. Αντί να κυνηγάμε τον Κορωνοιο και να μην τον φτάνουμε, καλύτερα να λάβουμε τώρα μια απόφαση που φαίνεται αναπόφευκτη για το άμεσο μέλλον. Θα κερδίσουμε λίγες μέρες και ίσως γλυτώσουμε μερικές χιλιάδες ανθρωπους από το να αρρωστήσουν.Όταν το φαινόμενο περιοριστεί κάνουμε ότι μπορούμε για να περισωσουμε ότι μπορούμε από τον χαμό που θα έχει προηγηθεί. Εύχομαι να το δει και η ηγεσία έτσι.