Παντολέων Σκάγιαννης: «Η αναδιαμόρφωση πλατειών είναι πάντα η εύκολη λύση για τους ιθύνοντες»

SYNTAGMA Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



σκαγιαννηςΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ
του χώρου της πλατείας Συνάγματος αναδιαμορφώθηκε. Για εμένα το ερώτημα δεν είναι αν είναι «καλή ή κακή» η αναδιαμόρφωση που έγινε. Είναι σίγουρα καλύτερη από την αθλιότητα της Πανεπιστημίου. Όμως το καίριο ερώτημα είναι πώς ιεραρχείται η διαμόρφωση αυτή στο πλαίσιο μιας συνολικής αναβάθμισης που χρειάζεται η Αθήνα από πλευράς ενός γενικότερου πολεοδομικού σχεδιασμού στη λογική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Για την Αθήνα και την Αττική υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί με πολύ κόπο και εκτενείς διαβουλεύσεις από τον (κακώς) καταργηθέντα (την εποχή των «μνημονίων») Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής. Υπάρχει επίσης Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που κατά την άποψή μου χρειάζεται αναθεώρηση και «συμφιλίωση» με τα νέα επίπεδα σχεδιασμού.

Για εμένα το ερώτημα δεν είναι αν είναι «καλή η κακή» η αναδιαμόρφωση που έγινε. Είναι σίγουρα καλύτερη από την αθλιότητα της Πανεπιστημίου. 

Αν η ανάπτυξη και ανάπλαση της πόλης έχει ακόμα σήμερα ένα νόημα και δεν αφήνεται έρμαιο του κεφαλαίου της εγγείου ιδιοκτησίας και άλλων συμφερόντων, τότε κάθε έργο θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό. Και ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να είναι βιώσιμος από τέσσερις απόψεις: την οικο-περιβαλλοντική, την κοινωνική, την οικονομική και τη θεσμική. 

Από την άλλη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να αφορά όλη την πόλη και όχι μόνο τα σημεία του κέντρου, και εκεί με αμφίβολα αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και ποιότητας της (δυστυχώς) επιδιωκόμενης βιτρίνας. Σήμερα ο Μεγάλος Περίπατος (περιττά τα σχόλια επί του θέματος) ζει παράλληλα με εκατοντάδες «μικρούς περιπάτους» στις γειτονιές, όπου η θερμική νησίδα που ονομάζεται Αθήνα «αναστενάζει» ανάμεσα σε σκουπίδια, λακκούβες, φτώχεια, ψηφιακό αναλφαβητισμό και μικροεγκληματικότητα (το λιγότερο), με το ένα αυτοκίνητο πάνω από το άλλο μέσα σε «αναβράζοντα» το καλοκαίρι δάση από μπετόν κ.λπ. Η αναδιαμόρφωση πλατειών είναι πάντα η εύκολη λύση για τους ιθύνοντες. Χαμηλή πολυπλοκότητα, λυμένο το ιδιοκτησιακό, το ρυμοτομικό, κ.λπ., και εύκολη εικόνα προς τα έξω. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες τι θα διάλεγε κάθε εχέφρων πολίτης να κάνει; Να φυτέψει φοίνικες ή να λύσει κανένα σοβαρό πρόβλημα;
 

Ανδρέας Γιακουμακάτος

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM
Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Θέματα / Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ελάχιστες εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βαθιάς σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Η METLEN το πετυχαίνει επενδύοντας στην κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη εμπειρία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ