Οι Έλληνες influencers: philolog_ina, η φιλόλογος του Instagram

Ο influencer της εβδομάδας: philolog_ina, η φιλόλογος του Instagram Facebook Twitter
«Για μένα τα λάθη είναι η κινητήριος δύναμη της γλώσσας, κάθε γλώσσας». Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

Η philolog_ina, κατά κόσμον Ελένη Δρακάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία εννιά χρόνια ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή. Σπούδασε στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και έκτοτε προσπαθεί να εμβαθύνει στο αντικείμενό της μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων μαθημάτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη γλώσσα και τη διδασκαλία της, αλλά κυρίως με την ψυχολογία του παιδιού και τις ανάγκες του μαθητή.

— Σε ποια/-ες πλατφόρμα/-ες δραστηριοποιείσαι; Πότε ξεκίνησες;
Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και πρωτοφανούς για όλους μας συνθήκης, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ανοιχτή διαδικτυακή τάξη. Καθώς, λοιπόν, μου έλειπε η άμεση και καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μικρό προφίλ στο Instagram, γνωρίζοντας ότι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αφιέρωναν πολλές ώρες της ημέρας τους σε αυτή την πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

— Τι κάνεις και πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα;
Έχω πάντα στο μυαλό μου πως ο δάσκαλος οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών και στη νέα διαδικτυακή εποχή. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω έναν χώρο μάθησης προσαρμοσμένο στις εξελίξεις και στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. 

Ήθελα να αξιοποιήσω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να εκμεταλλευτώ τον χρόνο που αφιερώνουν οι μαθητές σε αυτά και να δημιουργήσω καρτέλες με γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, εμπλουτισμού λεξιλογίου και γενικότερα φιλολογικού περιεχομένου, διατυπωμένου με όσο το δυνατό πιο απλό και κατανοητό τρόπο, χρώματα, σχέδια και ήχο ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο;
Όταν ξεκίνησα να υλοποιώ δειλά-δειλά αυτό το εγχείρημα, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ την έκταση που θα έπαιρνε. Δεν άνοιξα αυτό το προφίλ με σκοπό να αποκτήσω έναν μεγάλο αριθμό «ακολούθων». Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν μου αρέσει καθόλου ο όρος «ακόλουθος». 

Άνθρωποι που κατά κάποιον τρόπο ταιριάζει ο τρόπος σκέψης μας, τα ενδιαφέροντά μας, αγαπούν την ελληνική γλώσσα και θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου, ανταλλάζοντας απόψεις και γνώσεις, παρακολουθούν το προφίλ και εκδηλώνουν την αγάπη τους γι’ αυτό. Αυτό είναι όλο.

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;
Βασική μου έγνοια είναι πάντοτε οι μαθητές μου. Έτσι, υπάρχουν μέρες που θα αφιερώσω λίγες ώρες στη δημιουργία περιεχομένου, υπάρχουν όμως και μέρες που το επιβαρυμένο πρόγραμμα δεν θα μου επιτρέψει να ασχοληθώ καθόλου με το Ιnstagram.

— Υπάρχει κάτι από το περιεχόμενο που ανεβάζεις που δεν το κάνεις μόνη σου;
Το περιεχόμενο του προφίλ το δημιουργώ εγώ. Είναι αλήθεια ότι δεν έχω ιδιαίτερο ταλέντο στη φωτογραφία ούτε και στη δημιουργία γραφιστικών, αλλά το προσπαθώ.

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς;
Η ενδελεχής έρευνα πριν από κάθε ανάρτηση. Προσπαθώ να ερευνώ όλους τους κανόνες που συναντάμε στα γλωσσικά εγχειρίδια, παρακολουθώ τις απόψεις διακεκριμένων μελετητών της ελληνικής με σκοπό να προσεγγίσω ένα θέμα σφαιρικά, παραθέτοντας τις σχετικές πηγές ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εξακριβώσει και να διασταυρώσει κάθε πληροφορία.

— Βγάζεις χρήματα από αυτό; Έχεις κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα;
Έχω την τιμή και τη χαρά να αποτελώ μέλος μιας μεγάλης ομάδας πολύ σπουδαίων εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα. Επαγγελματικά, λοιπόν, δραστηριοποιούμαι στον τομέα της διδασκαλίας αλλά και της επιμέλειας κειμένων. Το Ιnstagram για μένα δεν αποτελεί πηγή εισοδήματος. Η δουλειά μου θα είναι πάντα αυτή που κάνω με τους μαθητές μου.

— Πώς θα μετέφραζες στα ελληνικά τον όρο «influencer»;
Αν δεν κάνω λάθος, η πιστή μετάφραση του όρου είναι  «ο επηρεάζων», δηλαδή αυτός που ασκεί επιρροή. Θα προσπαθήσω να προλάβω την επόμενη πιθανή ερώτηση και να πω πως δεν κατατάσσω τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Δε θέλω να ασκώ επιρροή, λατρεύω να ανταλλάζω ιδέες και απόψεις. Οι επισκέπτες του προφίλ μπορούν να πάρουν ό,τι πιστεύουν ότι θα τους φανεί χρήσιμο και να αφήσουν ό,τι θέλουν, αν θέλουν, μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν, να εμπνευστούν ή και να αδιαφορήσουν.

— Ποια είναι η γνώμη σου για τα λάθη στη γλώσσα; Πιστεύεις ότι όταν επαναλαμβάνονται για πολύ καιρό πρέπει να υιοθετούνται ή πρέπει να επιμένουμε στη σωστή χρήση των λέξεων;
Για μένα τα λάθη είναι η κινητήριος δύναμη της γλώσσας, κάθε γλώσσας. Αποτελούν μοχλό εξέλιξης και απόδειξη ότι η γλώσσα είναι ζωντανή. Όπως κάθε άλλη επιστήμη, έτσι και η επιστήμη της γλωσσολογίας εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων που τη μιλούν. Άλλωστε το «λάθος του σήμερα» μπορεί να αποτελέσει τον «κανόνα του αύριο».

— Αν έπρεπε να επιλέξεις μεταξύ ενός ορθογραφημένου, πολύ προσεγμένου, αλλά κάπως βαρετού κειμένου και ενός σχετικά ανορθόγραφου, λιγότερο προσεγμένου συντακτικά, αλλά αρκετά ενδιαφέροντος, ποιο θα προτιμούσες;
Σε ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα της Κικής Δημουλά υπάρχει μια έντονη ανατροπή των ορθογραφικών συμβάσεων, η ποιήτρια αντιστέκεται στην άτεγκτη ορθογραφία, θέλοντας να περάσει ποικίλα μηνύματα. Αυτές είναι οι λεγόμενες συνειδητές και καλλιτεχνικές ορθογραφίες.

Θεωρώ, λοιπόν, πως ένα κείμενο με μεγάλη λογοτεχνική αξία και ηχηρά μηνύματα μπορεί να κάνει έναν αναγνώστη όχι μόνο να μην ενοχληθεί από τις γραμματικές και συντακτικές αστοχίες αλλά ίσως και να τις θεωρήσει απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι του δημιουργήματος.  

Από την άλλη μεριά, βέβαια, σέβομαι και απολαμβάνω να διαβάζω άρτια δομημένα και λεπτομερώς προσεγμένα κείμενα.

Ακολουθήστε τη philolog_ina στο Instagram.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Melobee: Μία ξεχωριστή influencer μας ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον

Good Living / Melobee: Μία ξεχωριστή influencer μας ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον

Μια μέλισσα μιλά για τη ζωή και την καθημερινότητά της, ενημερώνοντας παράλληλα για θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τη συμβολή της στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της φύσης.
THE LIFO TEAM
Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Κακομαθημένοι ολιγάρχες / Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Ο Μασκ θέλοντας να παραστήσει τον Μπάτμαν της ελευθερίας του λόγου, κατέληξε ένας Τζόκερ, ηγέτης ενός στρατού συνωμοσιολόγων, ομοφοβικών, αντισημιτών, ακόμα και δεδηλωμένων νεοναζί.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM