Οι Έλληνες influencers: philolog_ina, η φιλόλογος του Instagram

Ο influencer της εβδομάδας: philolog_ina, η φιλόλογος του Instagram Facebook Twitter
«Για μένα τα λάθη είναι η κινητήριος δύναμη της γλώσσας, κάθε γλώσσας». Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

Η philolog_ina, κατά κόσμον Ελένη Δρακάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία εννιά χρόνια ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή. Σπούδασε στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και έκτοτε προσπαθεί να εμβαθύνει στο αντικείμενό της μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων μαθημάτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη γλώσσα και τη διδασκαλία της, αλλά κυρίως με την ψυχολογία του παιδιού και τις ανάγκες του μαθητή.

— Σε ποια/-ες πλατφόρμα/-ες δραστηριοποιείσαι; Πότε ξεκίνησες;
Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και πρωτοφανούς για όλους μας συνθήκης, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ανοιχτή διαδικτυακή τάξη. Καθώς, λοιπόν, μου έλειπε η άμεση και καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μικρό προφίλ στο Instagram, γνωρίζοντας ότι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αφιέρωναν πολλές ώρες της ημέρας τους σε αυτή την πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

— Τι κάνεις και πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα;
Έχω πάντα στο μυαλό μου πως ο δάσκαλος οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών και στη νέα διαδικτυακή εποχή. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω έναν χώρο μάθησης προσαρμοσμένο στις εξελίξεις και στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. 

Ήθελα να αξιοποιήσω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να εκμεταλλευτώ τον χρόνο που αφιερώνουν οι μαθητές σε αυτά και να δημιουργήσω καρτέλες με γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, εμπλουτισμού λεξιλογίου και γενικότερα φιλολογικού περιεχομένου, διατυπωμένου με όσο το δυνατό πιο απλό και κατανοητό τρόπο, χρώματα, σχέδια και ήχο ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο;
Όταν ξεκίνησα να υλοποιώ δειλά-δειλά αυτό το εγχείρημα, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ την έκταση που θα έπαιρνε. Δεν άνοιξα αυτό το προφίλ με σκοπό να αποκτήσω έναν μεγάλο αριθμό «ακολούθων». Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν μου αρέσει καθόλου ο όρος «ακόλουθος». 

Άνθρωποι που κατά κάποιον τρόπο ταιριάζει ο τρόπος σκέψης μας, τα ενδιαφέροντά μας, αγαπούν την ελληνική γλώσσα και θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου, ανταλλάζοντας απόψεις και γνώσεις, παρακολουθούν το προφίλ και εκδηλώνουν την αγάπη τους γι’ αυτό. Αυτό είναι όλο.

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;
Βασική μου έγνοια είναι πάντοτε οι μαθητές μου. Έτσι, υπάρχουν μέρες που θα αφιερώσω λίγες ώρες στη δημιουργία περιεχομένου, υπάρχουν όμως και μέρες που το επιβαρυμένο πρόγραμμα δεν θα μου επιτρέψει να ασχοληθώ καθόλου με το Ιnstagram.

— Υπάρχει κάτι από το περιεχόμενο που ανεβάζεις που δεν το κάνεις μόνη σου;
Το περιεχόμενο του προφίλ το δημιουργώ εγώ. Είναι αλήθεια ότι δεν έχω ιδιαίτερο ταλέντο στη φωτογραφία ούτε και στη δημιουργία γραφιστικών, αλλά το προσπαθώ.

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς;
Η ενδελεχής έρευνα πριν από κάθε ανάρτηση. Προσπαθώ να ερευνώ όλους τους κανόνες που συναντάμε στα γλωσσικά εγχειρίδια, παρακολουθώ τις απόψεις διακεκριμένων μελετητών της ελληνικής με σκοπό να προσεγγίσω ένα θέμα σφαιρικά, παραθέτοντας τις σχετικές πηγές ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εξακριβώσει και να διασταυρώσει κάθε πληροφορία.

— Βγάζεις χρήματα από αυτό; Έχεις κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα;
Έχω την τιμή και τη χαρά να αποτελώ μέλος μιας μεγάλης ομάδας πολύ σπουδαίων εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα. Επαγγελματικά, λοιπόν, δραστηριοποιούμαι στον τομέα της διδασκαλίας αλλά και της επιμέλειας κειμένων. Το Ιnstagram για μένα δεν αποτελεί πηγή εισοδήματος. Η δουλειά μου θα είναι πάντα αυτή που κάνω με τους μαθητές μου.

— Πώς θα μετέφραζες στα ελληνικά τον όρο «influencer»;
Αν δεν κάνω λάθος, η πιστή μετάφραση του όρου είναι  «ο επηρεάζων», δηλαδή αυτός που ασκεί επιρροή. Θα προσπαθήσω να προλάβω την επόμενη πιθανή ερώτηση και να πω πως δεν κατατάσσω τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Δε θέλω να ασκώ επιρροή, λατρεύω να ανταλλάζω ιδέες και απόψεις. Οι επισκέπτες του προφίλ μπορούν να πάρουν ό,τι πιστεύουν ότι θα τους φανεί χρήσιμο και να αφήσουν ό,τι θέλουν, αν θέλουν, μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν, να εμπνευστούν ή και να αδιαφορήσουν.

— Ποια είναι η γνώμη σου για τα λάθη στη γλώσσα; Πιστεύεις ότι όταν επαναλαμβάνονται για πολύ καιρό πρέπει να υιοθετούνται ή πρέπει να επιμένουμε στη σωστή χρήση των λέξεων;
Για μένα τα λάθη είναι η κινητήριος δύναμη της γλώσσας, κάθε γλώσσας. Αποτελούν μοχλό εξέλιξης και απόδειξη ότι η γλώσσα είναι ζωντανή. Όπως κάθε άλλη επιστήμη, έτσι και η επιστήμη της γλωσσολογίας εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων που τη μιλούν. Άλλωστε το «λάθος του σήμερα» μπορεί να αποτελέσει τον «κανόνα του αύριο».

— Αν έπρεπε να επιλέξεις μεταξύ ενός ορθογραφημένου, πολύ προσεγμένου, αλλά κάπως βαρετού κειμένου και ενός σχετικά ανορθόγραφου, λιγότερο προσεγμένου συντακτικά, αλλά αρκετά ενδιαφέροντος, ποιο θα προτιμούσες;
Σε ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα της Κικής Δημουλά υπάρχει μια έντονη ανατροπή των ορθογραφικών συμβάσεων, η ποιήτρια αντιστέκεται στην άτεγκτη ορθογραφία, θέλοντας να περάσει ποικίλα μηνύματα. Αυτές είναι οι λεγόμενες συνειδητές και καλλιτεχνικές ορθογραφίες.

Θεωρώ, λοιπόν, πως ένα κείμενο με μεγάλη λογοτεχνική αξία και ηχηρά μηνύματα μπορεί να κάνει έναν αναγνώστη όχι μόνο να μην ενοχληθεί από τις γραμματικές και συντακτικές αστοχίες αλλά ίσως και να τις θεωρήσει απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι του δημιουργήματος.  

Από την άλλη μεριά, βέβαια, σέβομαι και απολαμβάνω να διαβάζω άρτια δομημένα και λεπτομερώς προσεγμένα κείμενα.

Ακολουθήστε τη philolog_ina στο Instagram.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Melobee: Μία ξεχωριστή influencer μας ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον

Good Living / Melobee: Μία ξεχωριστή influencer μας ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον

Μια μέλισσα μιλά για τη ζωή και την καθημερινότητά της, ενημερώνοντας παράλληλα για θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τη συμβολή της στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της φύσης.
THE LIFO TEAM
Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Κακομαθημένοι ολιγάρχες / Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Ο Μασκ θέλοντας να παραστήσει τον Μπάτμαν της ελευθερίας του λόγου, κατέληξε ένας Τζόκερ, ηγέτης ενός στρατού συνωμοσιολόγων, ομοφοβικών, αντισημιτών, ακόμα και δεδηλωμένων νεοναζί.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: «Σήμερα στην Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Άκου την επιστήμη / «Στη σημερινή Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Είναι η ελληνική γλώσσα η αρχαιότερη της Ευρώπης; Υπάρχουν χυδαίες λέξεις ή χυδαίες σκέψεις; Και γιατί το σχολείο αναπαράγει τον κακό μας εαυτό; Ο καταξιωμένος γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια υπόθεση που έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η οποία παρέμεινε για πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
THE LIFO TEAM
Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;

Ζούμε, ρε! / Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;

Πόσο προσβάσιμη είναι η ελληνική επαρχία για τα ΑμεΑ; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν το θέμα με καλεσμένους τον Κώστα Σαρρή που ζει μόνιμα στην Τρίπολη και τον Γιάννη Φωτάκο, φοιτητή στην Καλαμάτα.
THE LIFO TEAM
Νικόλας Σεβαστάκης: «Στην αριστερά υπάρχει κρίση ιδεών και προσανατολισμού»

LiFO politics / Νικόλας Σεβαστάκης: «Στην αριστερά υπάρχει κρίση ιδεών και προσανατολισμού»

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου δεξιού ριζοσπαστισμού και γιατί υποχώρησε το κίνημα της παγκοσμιοποίησης; Ο καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος της LIFO μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για τη νέα πολιτική συγκυρία και τα χαρακτηριστικά της.
THE LIFO TEAM
«Παραγγελιά ρε!»: Χάος και θάνατος για ένα ζεϊμπέκικο στη «Νεράιδα» της Κυψέλης

Αληθινά εγκλήματα / «Παραγγελιά ρε!»: Χάος και θάνατος για ένα ζεϊμπέκικο του Κοεμτζή στη «Νεράιδα» της Κυψέλης

O Νίκος Τσέφλιος αφηγείται το τριπλό έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή, του ανθρώπου που ένα Σαββατόβραδο, τον Φλεβάρη του 1973, αιματοκύλισε τη «Νεράιδα της Αθήνας» στην οδό Αγίου Μελετίου, μαχαιρώνοντας μέχρι θανάτου δύο χωροφύλακες και έναν φανοποιό.
THE LIFO TEAM