Ρίσκο, δράμα και ψυχρός πόλεμος: Η απίστευτη ιστορία του Tetris

Ρίσκο, δράμα και ψυχρός πόλεμος: Η απίστευτη ιστορία του Tetris Facebook Twitter
Ο Αλέξέι Παζίτνοφ, δημιουργός του Tetris, το 1989 με τον γιο του.
0

Παρότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τις απίστευτες δυσκολίες που είχε να αντιπαρέλθει εκείνο τον καιρό – όταν ρίσκαρε το ίδιο του το σπίτι και ό,τι είχε, όταν έπρεπε να ανταγωνιστεί έναν κολοσσό σαν τον Ρόμπερτ Μάξγουελ, όταν εμφανίστηκε στη Σοβιετική Ένωση χωρίς κανένα εχέγγυο – ο Χενκ Ρότζερς επιμένει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. «Ακόμα με ρωτάνε πόσο αφελής ήμουν», θυμάται σήμερα. «Θα έλεγα ότι ήταν 20% αφέλεια/βλακεία και 80% αποφασιστικότητα».

Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας σε πολλές πτυχές της ζωής. Ο Ρότζερς ήταν ένας αντιπρόσωπος βιντεοπαιχνιδιών που ήξερε ότι είχε ανακαλύψει το επόμενο μεγάλο σουξέ: το Tetris, ένα παράξενα εθιστικό παζλ στο οποίο οι παίκτες έπρεπε να χτίσουν τετράδες με διαφορετικά σε σχήμα «τουβλάκια» που έπεφταν ακανόνιστα από την κορυφή της οθόνης, προκειμένου να σχηματίσουν έναν συμπαγή τοίχο.

Ο Ρότζερς ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση το 1988 για να συναντήσει τον σχεδιαστή του Tetris, Αλεξέι Παζίτνοφ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής του παιχνιδιού. Είχε όμως να αντιμετωπίσει πολλούς και πανίσχυρους αντιπάλους, μεταξύ των οποίων ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρόμπερτ Στάιν, o μεγαλοεκδότης Ρόμπερτ Μάξγουελ και ο γιος του Κέβιν, καθώς και διάφορους Ρώσους αξιωματούχους της KGB που τον παρακολουθούσαν.

Ο Ρότζερς ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση το 1988 για να συναντήσει τον σχεδιαστή του Tetris, Αλεξέι Παζίτνοφ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής του παιχνιδιού. Είχε όμως να αντιμετωπίσει πολλούς και πανίσχυρους αντιπάλους, μεταξύ των οποίων ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρόμπερτ Στάιν, o μεγαλοεκδότης Ρόμπερτ Μάξγουελ

Την δαιδαλώδη ιστορία του πώς ο ακαταμάχητα γοητευτικός Ρότζερς τους ξεγέλασε όλους, και στην πορεία δημιούργησε μια ισόβια φιλία με τον Παζίτνοφ, αφηγείται η ταινία Tetris του σκηνοθέτη με πρωταγωνιστές τους Τάρον Έγκερτον και Νικίτα Εφρέμοφ στους δύο κεντρικούς ρόλους, που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Apple TV+ από τις 31 Μαρτίου.

Ο 67χρονος Παζίτνοφ, πολίτης των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, που όμως εξακολουθεί να μιλάει με έντονη ρωσική προφορά, θυμάται στη συνέντευξη που μας παραχώρησε από κοινού με τον Ρότζερς, τα παιδικά του χρόνια στη Μόσχα: «Η ζωή στη Σοβιετική Ένωση ήταν εξαιρετικά σταθερή και μονότονη. Δεν είχαμε καμία αλλαγή για δεκαετίες. Ο ίδιος δρόμος, τα ίδια καταστήματα, οι ίδιες τιμές, τα ίδια πρόσωπα στην κυβέρνηση».

Το 1984 ο Παζίτνοφ εργαζόταν ως μηχανικός λογισμικού σε ένα κέντρο υπολογιστών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. Δοκιμάζοντας έναν νέο υπολογιστή, έγραψε ένα απλό παιχνίδι που βασιζόταν σε ένα παζλ από την παιδική του ηλικία, το οποίο περιλάμβανε την τοποθέτηση μπλοκ διαφορετικού σχήματος σε ένα πλέγμα.

Η αρχική έκδοση Tetris του Παζίτνοφ χρησιμοποιούσε επτά διαφορετικά σχήματα, τα οποία ονόμασε «τετραομίνα» και αποτελούνταν από τέσσερα τουβλάκια το καθένα. Το παιχνίδι έγινε αμέσως επιτυχία μεταξύ των συναδέλφων του και τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλους χρήστες υπολογιστών στη Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε εμμονή.

Λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στο κάδρο ο Χενκ Ρότζερς, ένας γεννημένος στην Ολλανδία και μεγαλωμένος στην Αμερική εκδότης παιχνιδιών, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε στην Ιαπωνία με την οικογένειά του. Το 1988 ανακάλυψε το Tetris στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας και σήμερα, στα 69 του πλέον, μας αφηγείται εκείνη τη γνωριμία με το παιχνίδι που ήταν σαν κεραυνοβόλος έρωτας: «Η δουλειά μου εκείνη την εποχή ήταν να βρίσκω παιχνίδια για να τα φέρνω στην Ιαπωνία, και έπρεπε να παίρνω γρήγορες αποφάσεις: θέλω αυτό το παιχνίδι ή όχι; Με το Tetris δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερο».  

Ρίσκο, δράμα και ψυχρός πόλεμος: Η απίστευτη ιστορία του Tetris Facebook Twitter
Ο Χενκ Ρότζερς και ο Αλέξέι Παζίτνοφ σήμερα με τον ηθοποιό Τάρον Έγκερτον που υποδύεται στην ταινία τον Ρότζερς, ανάμεσά τους

Η ταινία δείχνει τον Ρότζερς να διακινδυνεύει τα πάντα για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένου και του του σπιτιού του. «Ήταν ακόμα χειρότερα από αυτό», λέει. «Δεν ήταν το σπίτι μου. Ήταν όλη η περιουσία των πεθερικών μου. Το είχαν αγοράσει με τις οικονομίες μιας ζωής και εγώ το έθεσα σε άμεσο κίνδυνο». Τελικά αποφάσισε να ρισκάρει όλα και να πετάξει στη Μόσχα για να συναντήσει αξιωματούχους της σοβιετικής κυβέρνησης και της κρατικής εταιρείας λογισμικού Elorg, η οποία κατείχε τα δικαιώματα του Tetris. Ήταν η εποχή του ψυχρού πολέμου και οι ξένοι αντιμετωπίζονταν με καχυποψία.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι είχε να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από άλλους παράγοντες ομάδες που είχαν επίσης εντοπίσει τις προοπτικές του Tetris και ήθελαν να κερδίσουν για λογαριασμό τους τα δικαιώματα, με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ρόμπερτ Στάιν της Andromeda Software, ο οποίος είχε ήδη υπογράψει μια συμφωνία για τη διανομή του Tetris σε προσωπικούς υπολογιστές εκτός Ρωσίας. Στη συνέχεια έκλεισε μια άλλη συμφωνία με τη Mirrorsoft του Ρόμπερτ Μάξγουελ για την παραγωγή του παιχνιδιού στη Βρετανία. Σύντομα, όμως, αποκαλύφθηκε ότι η Elorg δεν είχε δώσει επίσημη άδεια.

Θυμάται ο Ρότζερς: «Είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Μάξγουελ με τον Γκορμπατσόφ κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αγγλία. Τότε όμως συνέβη ο σεισμός στην Αρμενία και ο Γκορμπατσόφ αναγκάστηκε να φύγει εσπευσμένα, οπότε εκείνη η συνάντηση όπου ο Μάξγουελ επρόκειτο να πει στον Γκορμπατσόφ να ακυρώσει τη συμφωνία και να τη δώσει στον γιο του Κέβιν, δεν έγινε ποτέ».

Ο Ρότζερς έφερε τον Παζίτνοφ στις ΗΠΑ, όπου οι δύο άνδρες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εργάζονται στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών. «Ο Αλεξέι ζήτησε τη βοήθειά μου. Δώσαμε τα χέρια το 1993 και αυτή η συμφωνία ισχύει ακόμη και σήμερα. Το ισχυρότερο συμβόλαιο που έχει γραφτεί ποτέ είναι η χειραψία μας».

Εξακολουθούν επίσης να κατέχουν τα δικαιώματα του Tetris, ενός από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών. Ο Ρότζερς προσθέτει: «Παραμένει ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι. Πάντα ήθελα να πιστεύω ότι αν ήταν τραγούδι, θα ήταν το Happy Birthday. Άλλα τραγούδια έρχονται και φεύγουν, όλοι όμως συνεχίζουν να τραγουδούν το Happy Birthday».

Πηγή: The Guardian

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM