«Το ταλέντο του αθλητή μπορεί να είναι και η "κατάρα" του»

Ιστιοπλοΐα Facebook Twitter
Η Αριάδνη και ο Οδυσσέας Σπανάκης με τον προπονητή τους Ανδρέα Παπαδόπουλο. Φωτ.: Ιστιοπλοΐκός Όμιλος Πειραιά
0

Η Αριάδνη και ο Οδυσσέας Σπανάκης εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο άθλημα της ιστιοπλοΐας στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Τα δύο αδέλφια επέστρεψαν στην Ελλάδα με την 12η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ αυτή ήταν η δεύτερη Ολυμπιάδα για την Αριάδνη, αλλά η πρώτη για τον Οδυσσέα που είχε την τύχη να αγωνίζεται μαζί με την αδελφή του. Η εντατική προετοιμασία τους ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν, με πολλές ώρες προπόνησης εντός και εκτός του σκάφους.

Οι δυο τους, καθώς και ο προπονητής τους, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μίλησαν στη LiFO για την εμπειρία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πώς είναι να μοιράζεσαι αυτή την εμπειρία με την οικογένειά σου αλλά και τη φετινή διοργάνωση στο Παρίσι.

— Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την ιστιοπλοΐα; Τι ήταν αυτό που σας κέρδισε στο άθλημα αυτό; Και ποιες ήταν οι θυσίες που χρειάστηκε να κάνετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας;
Αριάδνη: Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την κολύμβηση καθώς οι γονείς μας είχαν πάρει δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης. Ωστόσο, εμείς θέλαμε να δοκιμάσουμε ένα άλλο άθλημα γιατί δεν μας άρεσε τόσο η κολύμβηση, και έτσι γίναμε μέλη στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς. Η ιστιοπλοΐα μας κέρδισε αμέσως. Η επαφή με τη θάλασσα, το ότι ήμασταν μόνοι στο σκάφος και είχαμε τον έλεγχό του ήταν οι λόγοι που τη λατρέψαμε. Επειδή ήμασταν αρκετά παιδιά μέλη του Ομίλου κάναμε γρήγορα παρέες και συνδυάσαμε το άθλημα με κάτι το διασκεδαστικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το επέτρεπε ο καιρός. 

Στη συνέχεια είδαμε πως μπορούμε να το εξελίξουμε και πήγαμε για πρωταθλητισμό. Κάναμε αρκετές ημέρες την εβδομάδα προπόνηση αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Η ιστιοπλοΐα απαιτεί πολύ χρόνο∙ ξεκινούσαμε από το πρωί και μέχρι να μαζέψουμε και το σκάφος μάς έπαιρνε το απόγευμα. Έτσι, τα πρώτα που θυσιάσαμε ήταν οι έξοδοι και ο ελεύθερος χρόνος. Έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, κάναμε έξι μέρες την εβδομάδα προπόνηση, ενώ το τελευταίο εξάμηνο λείπαμε συνεχώς σε αγώνες και προετοιμασία στο εξωτερικό και γυρνούσαμε Αθήνα μόλις για μία εβδομάδα τον μήνα. Όμως και οι δυο μας έχουμε πειθαρχία και στοχοπροσήλωση, οπότε ξέραμε πως αυτό έπρεπε να γίνει προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή να πάμε στην Ολυμπιάδα.

Ο αθλητής χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα και προετοιμασία σε όλες τις συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Η προσαρμοστικότητα, συναισθηματική και σωματική, είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του αθλήματος. Όμως, αυτό είναι και η μαγεία της ιστιοπλοΐας.

— Ήταν η πρώτη Ολυμπιάδα σας μαζί. Πώς ήταν η εμπειρία;
Οδυσσέας: Αυτή ήταν η δεύτερη Ολυμπιάδα της Αριάδνης και η πρώτη που πήγαμε μαζί. Το ότι τη ζήσαμε παρέα έκανε την εμπειρία μοναδική, και σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο το γεγονός πως μοιραστήκαμε κάτι τόσο σημαντικό και μεγάλο.

— Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα όταν μάθατε πως θα πάτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Οδ.: Ήταν αρκετά και «σκάσανε» όλα μαζί. Όμως, σίγουρα υπερίσχυσε η χαρά που για πρώτη φορά θα πήγαινα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που οι τόσες ώρες προπόνησης και ο προσωπικός χρόνος που αφιερώσαμε κατάφεραν να μας στείλουν με την ελληνική αποστολή να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας. Παράλληλα, ένιωσα και μία μεγάλη υποχρέωση να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να μην απογοητεύσω κανέναν και να εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορώ την Ελλάδα. 

— Το ότι είστε αδέλφια και αγωνίζεστε μαζί, πιστεύετε ότι σας βοηθά σε δύσκολες στιγμές; 
Αρ.: Μας βοήθησε πολύ γιατί υπήρχε αυτή η οικειότητα που έχεις με την οικογένειά σου να εκφράσεις σκέψεις και προβληματισμούς. Επίσης, οι εντάσεις που φέρνει μία τέτοια συνθήκη, «έσβηναν» γρήγορα, ακριβώς επειδή έχουμε μία πολύ καλή σχέση και ζήσαμε μαζί μία τόσο μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο, προσπαθούμε μέσα στο σκάφος να μην φέρνουμε την προσωπική μας σχέση και να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με απόλυτο σεβασμό «ξεχνώντας» την οικειότητα που έχουμε ως αδέλφια. Αλλά σίγουρα τη χαρά τη νιώθεις πολύ περισσότερο όταν είσαι με έναν τόσο δικό σου άνθρωπο, ενώ  παράλληλα ξεπερνάς τις λύπες πιο εύκολα. Γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον, τα «κουμπιά» μας αλλά και το πώς μπορούμε να βοηθηθούμε ψυχολογικά. 

— Τι προετοιμασία χρειάστηκε να κάνετε και για πόσο καιρό;
Οδ.: Εμάς ήταν κάπως διαφορετική η προετοιμασία μας, γιατί ξεκινήσαμε λίγο μετά την περασμένη Ολυμπιάδα, όμως διακόψαμε για λίγο καιρό λόγω κάποιων θεμάτων που προέκυψαν. Η εντατική προετοιμασία μας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν πάρουμε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Ιστιοπλοΐα Facebook Twitter
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού μου θύμισε ξανά το πόσο μεγάλη γιορτή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Φωτ.: Αριάδνη Σπανάκη

Σημαντικός συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι τους ήταν ο προπονητής τους, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Από το 2012 συνεργάζεται με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά και έχει καταφέρει να φέρει πολλές διακρίσεις στην κατηγορία 420. Ως αθλητής είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και ως προπονητής συμμετείχε στην Ολυμπιάδα του Τόκυο αλλά και τώρα, του Παρισιού.

— Αυτή είναι η τρίτη Ολυμπιάδα που εκπροσωπείς τη χώρα μας. Η πρώτη ήταν ως αθλητής και οι επόμενες δύο ως προπονητής. Τι ξεχωριστό είχε αυτή σε σχέση με τις άλλες δύο;
Μετά την Ολυμπιάδα του Τόκυο που έγινε εν μέσω πανδημίας, αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ζήσαμε ξανά αυτή τη γιορτή που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι πολύ σπουδαίο γεγονός το να εκπροσωπείς τη χώρα σου και το ταξίδι που οδηγεί ως εκεί. Η πρώτη μου Ολυμπιάδα ήταν στο Πεκίνο και σίγουρα έχει μοναδική θέση στην καρδιά μου, όμως η φετινή είναι αρκετά ξεχωριστή. Μετά το Τόκυο που δεν είχαμε τελετή έναρξης, ούτε κοινό και γενικά υπήρχαν πάρα πολλοί περιορισμοί λόγω κορωνοϊου, η Ολυμπιάδα του Παρισιού μου θύμισε ξανά το πόσο μεγάλη γιορτή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από αυτή την εμπειρία κρατάω την προετοιμασία, τις δυσκολίες, τον πόνο, αλλά και τη διαδρομή από τη Μασσαλία όπου μέναμε μέχρι το Παρίσι, τη λαμπερή τελετή έναρξης, τη γνωριμία μας με μεγάλους αθλητές, το ταξίδι συνολικά. 

— Έχεις χαρίσει πολλές διακρίσεις στη χώρα μας ως προπονητής. Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις αν ένα παιδί έχει ταλέντο στην ιστιοπλοΐα;
Τις περισσότερες φορές είναι κάπως εύκολο. Μπορεί να είναι από μία μικρή κίνηση μέσα στο σκάφος, μέχρι ένα βλέμμα. Όμως, η κλίση που μπορεί να έχει κάποιος στο άθλημα δεν είναι το κύριο στοιχείο προκειμένου να διαπρέψει σε αυτό. Μάλιστα, μπορεί να είναι και η «κατάρα» του αθλητή το ταλέντο γιατί ίσως δεν έχει μάθει να προσπαθεί τόσο πολύ, να κοπιάζει, να πειθαρχεί. Ο πρωταθλητισμός θέλει πολλές ώρες προσπάθειας, επιμονής, υπομονής, απαιτεί θέληση, να δουλεύεις συνεχώς και καθημερινά για τον στόχο σου. Έτσι, το να έχεις μία κλίση σε αυτό, δεν μπορεί να σε κάνει πρωταθλητή.

Ιστιοπλοΐα Facebook Twitter
Η εντατική προετοιμασία μας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν πάρουμε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Παρισιού.

— Πόσο απαιτητικό είναι το άθλημα; Τι ικανότητες χρειάζεται;
Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολυσύνθετο άθλημα. Γίνεται σε εξωτερικό χώρο με τα στοιχεία της φύσης να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε φορά η προπόνηση γίνεται σε διαφορετικό περιβάλλον καθώς καμία ημέρα δεν έχει ακριβώς τις ίδιες καιρικές συνθήκες με την προηγούμενη. Ο αθλητής πρέπει να προσαρμόζεται καθημερινά και αυτό είναι που κάνει την προπόνηση τόσο απαιτητική. Ο αθλητής χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα και προετοιμασία σε όλες τις συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Η προσαρμοστικότητα, συναισθηματική και σωματική, είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του αθλήματος. Όμως, αυτή είναι και η μαγεία της ιστιοπλοΐας.

— Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα;
Από 6-8 χρονών είναι ιδανικό να ξεκινήσει ένα παιδί, αρκεί να γνωρίζει καλά κολύμπι.

—  Η διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων σχολιάστηκε πολύ. Εσύ όμως την έζησες από κοντά, ποια είναι η γνώμη σου;
Είναι μία μεγάλη διοργάνωση, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Εμείς μέναμε στη Μασσαλία, στο Ολυμπιακό Χωριό που είχε στηθεί εκεί και ήταν άψογο και πολύ καλά οργανωμένο. Όταν πηγαίναμε στο Παρίσι, είδαμε τις δυσκολίες που υπήρχαν. Πολλά λέγονται, όμως σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχει, πάντα θα υπάρχουν και τα αρνητικά. Εμείς, κρατάμε τα θετικά της διοργάνωσης που ήταν μία λαμπερή τελετή έναρξης και το πιο βασικό, η συμμετοχή του κόσμου. Τα γήπεδα ήταν γεμάτα και παντού υπήρχε ένα γιορτινό κλίμα το οποίο έφτανε μέχρι εμάς που ήμασταν εκεί για να αγωνιστούμε.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ