Θωμάς Νταβαρίνος: «Στο βουνό παλεύεις με τη φύση και τον εαυτό σου»

Θωμάς Νταβαρίνος στη Lifo: «Το όριο υπάρχει για να μπορείς να το ξεπεράσεις» Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
για τα οποία ο θυμόσοφος λαός μας λέει πως «είναι από τα άγραφα». Ο Θωμάς Νταβαρίνος τα ξέρει τα Άγραφα και τα απάτητά τους, είναι ο τόπος του.

Ο γνωστός ορειβάτης πριν από μερικές μέρες έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την 7η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο, το Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα των Ιμαλαΐων. Πανευτυχής ύψωσε εκεί τη σημαία του Ορειβατικού Συλλόγου των αγαπημένων του Αγράφων. Και φυσικά, σ' αυτή του τη μεγάλη στιγμή δεν ξέχασε τον φίλο και συνορειβάτη του, Αντώνη Συκάρη, αλλά και τους υπόλοιπους Έλληνες που νικήθηκαν από το συγκεκριμένο βουνό.

Γι' αυτήν την ξεχωριστή στιγμή και την προσωπική του επιτυχία, ο Νταβαρίνος μίλησε στη LIFO, αρνούμενος πάντως πως πρόκειται για «επίτευγμα».

Θωμάς Νταβαρίνος: Η πρώτη ανάμνηση όταν ακούει την λέξη Νταουλαγκίρι

Στο ερώτημα ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει την λέξη Νταουλαγκίρι δεν έδωσε συνηθισμένη απάντηση. «Με δυσκόλεψε σαν ορειβάτη, δεν είναι επίτευγμα, είναι ανάβαση ορειβατική, τα επιτεύγματα είναι μεγάλα πράγματα. Πρώτη ανάμνηση είναι ο σέρπα μου» τονίζει και εξηγεί: «Πολλοί σέρπα, από τη φυλή εκεί στο Νεπαλ, καλά εκπαιδευμένοι, οδηγούν ομάδες, ο δικός μου δεν ήθελε να ανέβει πάνω, ο σύντροφός μου δηλαδή δεν ήθελε να ανέβει μέχρι την κορυφή. Το κάνουν για τα χρήματα. Είναι μια προσπάθεια που μπορεί να σου κοστίσει και τη ζωή σου, ο ίδιος δεν ήθελε να διακινδυνεύσει».

Οι σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ το 1953.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος για τον Αντώνη Συκάρη

Στη συνέχεια η συζήτηση αναμενόμενο ήταν να στραφεί στις απώλειες των προηγουμένων αντίστοιχων προσπαθειών στο συγκεκριμένο βουνό. Από τις 6 συνολικά προσπάθειες που έγιναν έχουν χάσει την ζωή τους 3 άτομα. Ανάμεσά τους πέρυσι και ο φίλος και συνορειβάτης του Θωμά Νταβαρίνου, ο Αντώνης Συκάρης.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος οριοθετεί το δυστύχημα ανάμεσα σε ατυχία και ανθρώπινο λάθος.

«Ο Αντώνης έχασε την ζωή του, ίσως ήταν ατυχία, ίσως έγινε και κάποιο ανθρώπινο λάθος, όλοι κάνουμε λάθη, σε αυτόν δεν δόθηκε η ευκαιρία να το διορθώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε παράλληλα πως κατά τη διάρκεια της δικής του προσπάθειας και ιδίως στην κατάληξή της υπήρχε συναισθηματική φόρτιση, «αλλά για λίγο, μετά προσαρμόζεσαι, είναι μια προσωπική αναμέτρηση, ξεχνιούνται τα συναισθήματα και συνεχίζεις την προσπάθεια»

Οι «δαίμονες» του σώματος και του πνεύματος

Η ανάβαση διήρκεσε συνολικά 46 μέρες και ο Θωμάς δεν δίστασε να αποκαλύψει με τι «δαίμονες» –τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος– αναμετρήθηκε κατά την προσπάθειά του.

«Δεν είναι το κρύο. Παλεύεις με τη φύση, δεν έχει οξυγόνο, όσο ανεβαίνεις μειώνεται, αυτό είναι το δυσκολότερο» σημειώνει, προσθέτοντας πως η έλλειψη οξυγόνου δημιουργεί και κούραση.

«Επίσης είναι οι χιονοστιβάδες, πάγοι κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, κόβεται ένα σιράκ επειδή μπορεί να ανέβηκε εκείνη τη μέρα η θερμοκρασία. Είναι αστάθμητοι παράγοντες, έτσι χάνονται ζωές» τονίζει αποτυπώνοντας πως κάποιες λεπτομέρειες καθορίζουν τις ζωές των ορειβατών, που αποτολμούν τέτοια εγχειρήματα. «Αλλά το ξέρει ο ορειβάτης και συνεχίζει, το προσπερνάει» τονίζει. Το σιράκ είναι μια στήλη πάγου, που συχνά σχηματίζεται από διασταυρούμενες σχισμές.

«Μου πέρασε από το μυαλό να εγκαταλείψω»

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως υπήρξαν κάποιες στιγμές που πέρασε η σκέψη από το μυαλό του πως η προσπάθειά του δεν θα στεφθεί από επιτυχία.

«Μου περνούσε από το μυαλό στη μεγάλη κούραση. Εγώ κουβαλούσα ο ίδιος τα πράγματά μου, σε κάποιους τους τα κουβαλάνε άλλοι». Επισήμανε μάλιστα πως ανασταλτικός παράγοντας ήταν και οι καιρικές συνθήκες. «Κάποιες στιγμές, είχε πολύ μεγάλη κακοκαιρία, ήταν από τις χειρότερες χρονιές, μας είπαν. Ακούγοντας λοιπόν για χιονοστιβάδες, κι αυτό σου έφερνε συναισθήματα», λέει.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχει μια διαδικασία προκειμένου να φτάσει κανείς στην κορυφή. «Ανεβαίνεις και μετά κατεβαίνεις για να συνηθίσει το σώμα στις θερμοκρασίες» αναφέρει, τονίζοντας πως αυτό ήταν ιδιαίτερα κουραστικό. «Σε αυτές τις στιγμές ήταν που έλεγα "δεν βλέπω να γίνεται". Αλλά έφυγαν αυτές οι στιγμές και ήρθαν καλύτερες» επισημαίνει χαμογελώντας.

«Με το που πάτησα κορυφή είδα έναν σκελετό»

Η στιγμή που πάτησε την κορυφή του Νταουλαγκίρι δεν ήταν πάντως όπως την περίμενε. Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν απότομα όταν έφτασε στην κορυφή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απολαύσει τη θέα για το μικρό χρονικό διάστημα παραμονής του εκεί.

Αντιθέτως, το πρώτο πράγμα που αντίκρισε όταν έφτασε ήταν ένας σκελετός κάποιου που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας. «Την ώρα που ανέβαινα, ήμουν ο έκτος από τους 7, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ένας άνθρωπος πεθαμένος, τον σκελετό του δηλαδή» αναφέρει στη LiFO.

Πρόσθεσε πως επιθυμία του ήταν να βγάλει φωτογραφίες, καθιστός για να φανεί η θέα, αλλά «έκλεισε ο καιρός από τα σύννεφα, μείναμε δέκα με δώδεκα λεπτά και δεν προλάβαμε να δούμε». Είπε πάντως πως οι συνοδοί βγάζουν κάποια βίντεο αλλά γίνονται πολύ γρήγορα.

«Κάθεσαι δέκα λεπτά και νιώθεις ικανοποίηση και μετά σκέφτεσαι πως κατεβαίνεις. Δεν μπορείς να κάτσεις παραπάνω» είπε.

Η ορειβασία στην Ελλάδα

Πάντως, και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ορειβασίας και της αναρρίχησης στην Ελλάδα ο Θωμάς Νταβαρίνος δεν δήλωσε αισιόδοξος.

«Έχουμε πολλούς καλούς ορειβάτες, που έχουν προσφέρει πολλά, αλπινιστές, επαγγελματίες», τόνισε, ωστόσο επισήμανε πως γενικά το επίπεδο μας ως χώρας είναι πολύ χαμηλό.

«Δεν έχουμε ομοσπονδία. Είχαν ένα πρόεδρο που δεν ήξερε τι είναι καν το βουνό» ανέφερε και τόνισε πως το θέμα θα μπορούσε να μπει σε καλύτερο πλαίσιο. «Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι, δεν αξιοποιήθηκαν σωστά, κάτι γίνεται μέσα στην ομοσπονδία» είπε με παράπονο.  

«Έκαναν την αναρρίχηση ολυμπιακό άθλημα και πηδάνε σαν πίθηκοι σε πλαστικά. Το βουνό είναι άλλο πράγμα» ανέφερε, τονίζοντας πως η κατάσταση «ξεφεύγει, δεν πάει καλά». Υπενθυμίζεται πως η αθλητική αναρρίχηση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

«Ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος όταν ξεπερνάει το όριό του»

Πολλές φορές στη ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουμε «βουνό». Ο Θωμάς Νταβαρίνος κλείνοντας μιλάει μεταφορικά για την αντιμετώπιση παρόμοιων στιγμών και δίνει τη δική του εκτίμηση, η οποία δεν είναι κάποιου είδους «μαγική συνταγή». «Ο άνθρωπος έχει ένα όριο, όταν μπορεί και το ξεπερνάει, εκεί γίνεται καλύτερος, αντλεί δυνάμεις παραπάνω, ζει την περιπέτεια» αναφέρει.

«Η οργανωμένη προσπάθεια σε οδηγεί να ξεπεράσεις το όριό σου. Και πάντα με καλούς συντρόφους. Ένα σκαλοπατάκι, και μετά άλλο ένα σκαλοπατακι, και δυναμώνει» λέει με νόημα.

Τονίζει, δε, πως είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους με εμπειρία. «Να ανεβαίνεις με ασφάλεια και να αποκτάς αυτοπεποίθηση. Ανεβάζεις επίπεδο και ταυτόχρονα ξεπερνάς το όριό σου. Το όριο υπάρχει για να μπορείς να το ξεπεράσεις», καταλήγει.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Lifo Videos / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Δέχτηκα έντονο bullying λόγω αυτισμού, έφυγα από την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή»

Lifo Videos / «Δέχτηκα έντονο bullying λόγω αυτισμού, έφυγα από την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή»

Ο Χάρης Καρακωνσταντάκης διαγνώστηκε με αυτισμό από μικρή ηλικία. Στο σχολείο άκουγε ότι είναι «έξυπνος και περίεργος». Σήμερα εργάζεται στον τομέα του Diversity & Inclusion, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τα αυτιστικά άτομα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τα ανθισμένα λούπινα στην Ισλανδία που εξαφανίστηκαν από το Μεσσηνιακό τοπίο

Ηχητικά Άρθρα / Τα ανθισμένα λούπινα της Ισλανδίας που εξαφανίστηκαν από το μεσσηνιακό τοπίο

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας όμως γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό - είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Ζούμε, ρε! / Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Μήπως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον προσχηματικό χαρακτήρα της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τον όρο tokenism και μέσα από παραδείγματα εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να τον γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με δράσεις γύρω από την αναπηρία και τη συμπερίληψη.
THE LIFO TEAM
 «Να σταματήσει πια η πιο ανήθικη πράξη, η εγκατάλειψη σε τροχαία, να χαρακτηρίζεται πλημμέλλημα»

Radio Lifo / «Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Η Ντίνα Καράτζιου συζητάει με τον Μανώλη Σταυρουλάκη του δραστήριου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα» για τον φόρο αίματος στους δρόμους, το τραύμα της απώλειας, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, για τα οποία ο νέος ΚΟΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνει λύσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Radio Lifo / «Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Πώς ανακοινώνουμε έναν χωρισμό στα παιδιά; Υπάρχει κατάλληλη εποχή; Κατάλληλος τρόπος; Χρειάζεται από δίπλα ένας ψυχολόγος; Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον ψυχολόγο και οικογενειακό σύμβουλο Μάνθο Κατσούνα και τη Μάρθα Ιωακειμίδη, μητέρα τριών παιδιών με δυο διαζύγια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Άκου την επιστήμη / Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Οι αλγόριθμοι και ο διαδικτυακός μας εαυτός. Ο κοινωνιολόγος του Διαδικτύου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Χαράλαμπος Τσέκερης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυναικοκτόνος ντιτζέι που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Αληθινά εγκλήματα / Ο γυναικοκτόνος DJ που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Tα ίχνη αίματος στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, που είχε καρφωθεί σε κολώνα έξω από το Πολύκαστρο κινητοποίησαν τους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του τροχαίου ατυχήματος. Τι είχε συμβεί; O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το χρονικό μιας γυναικοκτονίας που συγκλόνισε την Καστοριά το 2011.
THE LIFO TEAM
Στα γραφεία του Metal Hammer

Lifo Videos / «Πάμε κόντρα στον άνεμο»: Στα γραφεία του Metal Hammer που έκλεισε τα 40

Ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Χάκος Περβανίδης και ο Βασίλης Μάζαρης, συντάκτες αλλά πρωτίστως οπαδοί του περιοδικού, διηγούνται την ιστορία του μακροβιότερου ελληνικού μουσικού εντύπου, το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς στα περίπτερα από το 1984 (!), μετρώντας 481 τεύχη.