Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την υποβάθμιση της Standard & Poor's

Facebook Twitter
0

Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνει η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" (από “B” προηγουμένως) από την Standard & Poor's, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες ως το 2014 ούτε λίγο-ούτε πολύ... 153 δισεκ. ευρώ! Αφενός, η υποβάθμιση εκτοξεύει το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) στα πρωτοφανή επίπεδα των 1.754 μονάδων! Αφετέρου, πυροδοτεί τον ενδημικό πανικό στην δευτερογενή αγορά όπου τα επιτόκια σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Επιπλέον δε, καταβαθρώνοντας η S&P το ελληνικό Δημόσιο στη χαμηλότερη, παγκοσμίως, πιστοληπτική διαβάθμιση, κάτω από χώρες Αργεντινή, Τζαμάικα, Γρενάδα, Εκουαντόρ Πακιστάν δημιουργεί κλίμα υπέρ των κερδοσκόπων. Υπενθυμίζεται, ότι η S&P διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές (“outlook negative”) επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε "C" και αφαιρώντας τη χώρα από το creditwatch.

Το χειρότερο όμως είναι ο εκβιασμός που απευθύνει ο οίκος σε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ πως η χώρα θα αξιολογηθεί σε επίπεδο πτώχευσης εάν υπάρξει αναδιάρθρωση: θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε "SD" -selective default- αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους ή σε κάποιου είδους επιμηκύνση, κινήσεις που συνιστούν πτώχευση με βάση τα κριτήριά της. Οι πιθανότητες να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία να ανταποκρίνεται στα κριτήριά της για τον ορισμό της πτώχευσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αναφέρει η S&P, παρεμβαίνοντας και στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, επισημαίνοντας πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ του 50% και του 70%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει μεγάλη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή αργότερα. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισεκ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014 προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.

Εναντίον μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε χθες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος, καθώς, όπως είπε, θα επιφέρει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα και θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, με αυξημένο επιτόκιο (στο 4,96%, από 4,88% στην προηγούμενη δημοπρασία) άντλησε χθες το ποσό των 1.625 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Ο δείκτης υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στις 2,58 φορές, από 3,58 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ όπως μετέδωσε το Reuters, η δημοπρασία καλύφθηκε κατά 37% από ξένους (έναντι 34,2% στην προηγούμενη δημοπρασία).

Αναφορικά με την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, από το υπουργείο Οικονομικών τονίστηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δημοσιέυτηκε στην www.avgi.gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ