Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνει η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" (από “B” προηγουμένως) από την Standard & Poor's, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες ως το 2014 ούτε λίγο-ούτε πολύ... 153 δισεκ. ευρώ! Αφενός, η υποβάθμιση εκτοξεύει το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) στα πρωτοφανή επίπεδα των 1.754 μονάδων! Αφετέρου, πυροδοτεί τον ενδημικό πανικό στην δευτερογενή αγορά όπου τα επιτόκια σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Επιπλέον δε, καταβαθρώνοντας η S&P το ελληνικό Δημόσιο στη χαμηλότερη, παγκοσμίως, πιστοληπτική διαβάθμιση, κάτω από χώρες Αργεντινή, Τζαμάικα, Γρενάδα, Εκουαντόρ Πακιστάν δημιουργεί κλίμα υπέρ των κερδοσκόπων. Υπενθυμίζεται, ότι η S&P διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές (“outlook negative”) επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε "C" και αφαιρώντας τη χώρα από το creditwatch.
Το χειρότερο όμως είναι ο εκβιασμός που απευθύνει ο οίκος σε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ πως η χώρα θα αξιολογηθεί σε επίπεδο πτώχευσης εάν υπάρξει αναδιάρθρωση: θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε "SD" -selective default- αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους ή σε κάποιου είδους επιμηκύνση, κινήσεις που συνιστούν πτώχευση με βάση τα κριτήριά της. Οι πιθανότητες να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία να ανταποκρίνεται στα κριτήριά της για τον ορισμό της πτώχευσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αναφέρει η S&P, παρεμβαίνοντας και στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, επισημαίνοντας πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ του 50% και του 70%.
Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει μεγάλη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή αργότερα. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισεκ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014 προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.
Εναντίον μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε χθες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος, καθώς, όπως είπε, θα επιφέρει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα και θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες.
Εξάλλου, με αυξημένο επιτόκιο (στο 4,96%, από 4,88% στην προηγούμενη δημοπρασία) άντλησε χθες το ποσό των 1.625 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Ο δείκτης υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στις 2,58 φορές, από 3,58 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ όπως μετέδωσε το Reuters, η δημοπρασία καλύφθηκε κατά 37% από ξένους (έναντι 34,2% στην προηγούμενη δημοπρασία).
Αναφορικά με την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, από το υπουργείο Οικονομικών τονίστηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
σχόλια