Αναδιάρθρωση: Στίγμα vs λύτρωση!

Facebook Twitter
0

Μερικά πράγματα δεν ξεχνιούνται. 

Η απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου μας είχε βρει στο εξωτερικό και οι τηλεφωνικές κλήσεις από την Ελλάδα ήταν ενδεικτικές του κλίματος ενθουσιασμού που επικρατούσε την επομένη. 

«Καλά, εσύ πού είσαι; Εδώ λένε ότι σωθήκαμε», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση από φίλο στην Αθήνα, που είναι προβεβλημένο στέλεχος μεγάλου κόμματος, την ίδια ή την επόμενη μέρα. 

Του επισήμανα απλά ότι θα έπρεπε να περιμένουμε λίγο για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το δεύτερο πακέτο στήριξης, πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα, αλλά ήταν φανερό ότι υπήρχε ανακούφιση και ενθουσιασμός. 

Δεν δώσαμε την ίδια απάντηση σε άλλο φίλο που τηλεφώνησε για το ίδιο θέμα δύο μέρες αργότερα. 

Έχοντας πλέον καλύτερη εικόνα του σχεδίου, ήμασταν πεπεισμένοι ότι βελτίωνε μεν τη δυναμική του ελληνικού χρέους, όμως δεν ήταν αρκετό. 

«Ώστε, δηλαδή, δεν σωθήκαμε;», ήταν η απάντησή του στο σκεπτικό που του αναπτύξαμε, αλλά δεν μας πίστεψε, αν κρίνουμε από τις αναφορές του στα λεγόμενα των παραδοσιακών media. 

Η σημερινή μέρα είναι ακόμη πιο σημαντική από την 21η Ιουλίου γιατί αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις που, όσο γενικές κι αν είναι, θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στα ταμεία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα υπάρξει κούρεμα της τάξεως του 50% - 60% στα ελληνικά ομόλογα, όλοι μπορούν να κατανοήσουν ότι πρόκειται για αναδιάρθρωση χρέους μεγάλης κλίμακας, που θα αφήσει ανεξίτηλα τη στάμπα της στην Ιστορία της Ελλάδας. 

Πρόκειται για στίγμα που θα ακολουθεί τη χώρα δεκαετίες και το οποίο λογικά θα μετουσιωθείσε υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και επομένως σε υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα κληθούν να πληρώσουν κατά βάση οι μελλοντικές γενιές. 

Εκτός από στίγμα, όμως, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λυτρώσει την Ελλάδα από τομαρτύριο της σταγόνας, που βιώνει επί ενάμιση χρόνο. 

Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον θα πειστεί η αγορά ότι η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση είναι η τελευταία. 

Αν οι επενδυτές εκτιμήσουν ότι δεν είναι η τελευταία, οι αποδόσεις των νέων ομολόγων θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα στη δευτερογενή αγορά, ενώ το αντίθετο θα συμβεί αν πειστούν ότι δεν θα υπάρξει άλλη. 

Αν η αγορά θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα νέο σετ από ημίμετρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, οι οικονομικές παράπλευρες απώλειες θα είναι μεγάλες, παρατείνοντας τη διάρκεια της κρίσης. 

Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να δούμε όλα τα νούμερα πριν εξάγουμε συμπεράσματα. 

Μπορούμε όμως να κάνουμε δύο παρατηρήσεις: 

Πρώτον, η αγορά θέλει να δει σημαντική μείωση στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Δεύτερον, η μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% το 2020, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν πρόκειται να θεωρηθεί τελική λύση. 

Η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2012 ίσως να έπειθε υπό κάποιες προϋποθέσεις. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι σημερινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την αναδιάρθρωση του χρέους να αφήσουν μόνο το στίγμα και να μην οδηγήσουν στη λύτρωση από το μαρτύριο της σταγόνας. 

via http://www.euro2day.gr/

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ