ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Το άσπρο και το μαύρο μιας χρεοκοπίας

Facebook Twitter
0

via fotisk.posterous.com

Ο Σλόμπονταν και η Μαρία (τα ονόματα είναι φανταστικά, η ιστορία αληθινή...) είχαν εξαιρετικές δουλειές στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Υπάλληλος σε τοπικό σχολείο της Κράινα η Μαρία, ανώτερο στέλεχος σε τοπική βιομηχανία ο Σλόμπο. Είχαν το προνόμιο των καλών σπουδών, των συχνών ταξιδιών στις γειτονικές χώρες. Είχαν και δύο μικρά αγόρια όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στην Γιουγκοσλαβία. Σέρβοι της Κράινα, μιας περιοχής που διεκδικούσε – και τελικά απέκτησε – η Κροατία, βρέθηκαν εν μέσω πυρών. Ο διαβασμένος και πολυταξιδεμένος τεχνοκράτης Σλόμπο ένα πρωί βγήκε στο βουνό μαζί με τους άλλους Σέρβους της περιοχής. Για περίπου ενάμισι χρόνο πολεμούσε, με την Μαρία να μεγαλώνει μόνη της τα δύο αγόρια.

Οταν οι Κροάτες, με μια επιχείρηση – αστραπή και σε συμφωνία με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβις που απέσυρε δυνάμεις του σερβικού στρατού, κατέλαβαν την Κράινα, ο Σλόμπο επέστρεψε νύχτα στο σπίτι. Πήρε τη Μαρία και τα δύο του παιδιά, τη γριά μητέρα του (που έλεγε «πως δεν ήθελε να πεθάνει υπό κροατική κατοχή») και έφυγε μαζί με τα άλλα καραβάνια των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων. Είχαν 40 μάρκα στην τσέπη. Στο δρόμο προς το Μαυροβούνιο η μητέρα του πέθανε και την έθαψαν σε ένα χωριό. Σε ένα άλλο χωριό εγκαταστάθηκαν όπως – όπως για λίγους μήνες και μετά μετακόμισαν στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

Ηταν απάτριδες. Η ηγεσία του Μαυροβουνίου, υπό τον Μίλο Τζουγκάνοβιτς, δεν τους χορηγούσε για χρόνια υπηκοότητα επειδή γνώριζε πως θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης με την Σερβία σε ένα δημοψήφισμα. Περίπου 15.000 Σέρβοι πρόσφυγες έζησαν σχεδόν δέκα χρόνια στο Μαυροβούντιο με κάτι πρόχειρα χαρτιά, χωρίς να μπορούν να ταξιδέψουν (λες και είχαν τα λεφτά...) πουθενά, πλην της Σερβίας. «Ούτε ταινία από το βίντεο κλαμπ δε μπορούμε να πάρουμε» μου έλεγε ο Σλόμπο σε κάποιο ταξίδι μου στο Μαυροβούνιο. Δύο άνθρωποι με καλές θέσεις στην Κράινα βρέθηκαν να πωλούν είδη πρώτης ανάγκης έξω από το διαλυμένο (στη διάρκεια του πολέμου) νοσοκομείο της Ποντογκορίτσα για να ταϊσουν τα δύο παιδιά τους. Πολλοί άνθρωποι τους συμπαραστάθηκαν εκείνες τις μαύρες ημέρες. Κάποιους από αυτούς που τους βοήθησαν γνώρισα και εγώ όταν πρωτοπήγα στην Ποντγκόριτσα...

Δεν το έβαλαν κάτω: Ο Σλόμπο συνεταιρίστηκε με τοπικό επιχειρηματία και δούλεψε σκληρά, πολύ σκληρά. Σήμερα είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του Μαυροβουνίου. Αγόρασαν σπίτι, σπούδασαν τα παιδιά, άφησαν πίσω τον εφιάλτη της προσφυγιάς. Ο Σλόμπο δεν θέλει να μιλήσει για τις ημέρες που ήταν στον πόλεμο. Εχω πέντε χρόνια να τους συναντήσω, αλλά θυμάμαι που με προειδοποίησε πως δεν θα πει κουβέντα γι' αυτές τις ημέρες. Ξέρω, όμως, πως κάποια βράδυα που πίνει λίγο παραπάνω παίρνει τηλέφωνο στο παλιό του σπίτι στην Κράινα, στο οποίο σήμερα κατοικεί κάποιος Κροάτης, και μετά το κλείνει... Οταν πέθανε ο ηλικιωμένος πατέρας του, που είχε μείνει στην Κράινα γιατί ήταν δύσκολο να ακολουθήσει τους πρόσφυγες, δε μπορούσε να πάει στην κηδεία. Φοβόταν πως θα ήταν καταζητούμενος από το επίσημο κροατικό κράτος.

Γιατί γράφω και ξαναγράφω αυτή την ιστορία; Σίγουρα θα υπάρχουν δεκάδες άλλες, με πρωταγωνιστές Κροάτες που εγκατέλειψαν σερβικά εδάφη ή Βόσνιους που βρέθηκαν σε διασταυρωμένα πυρά. Την ξαναγράφω γιατί μου δίνει κουράγιο. Δείχνει πως οι κοινωνίες δεν μηδενίζονται, οι άνθρωποι ακόμα και μέσα στη δίνη του πολέμου και της χρεοκοπίας (χιλιάδες κάτοικοι της γειτονικής χώρας έχασαν τις καταθέσεις τους, τα σπίτια τους, ακόμα και τα παιδιά τους...) βρίσκουν τρόπους για να επιβιώσουν.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και τους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν είχαν την τύχη του φιλικού μου ζευγαριού. Ξέρω πρώην αστυνομικό στο Κόσσοβο που σήμερα εργάζεται σε μανάβικο του Μαυροβουνίου για να ζήσει τα παιδιά του. Ξέρω πρώην βιοτέχνη από το Βελιγράδι που κατεστράφη και πώλησε τα πάντα προκειμένου να σπουδάσει τα δύο παιδιά του. Τελικά ακόμα και τα χρυσαφικά της γυναίκας του πούλησε για να ανοίξει ιατρείο στην κόρη του που σήμερα είναι μια επιτυχημένη επαγγελματίας της σερβικής πρωτεύουσας. Ξέρω ανθρώπους που εδώ και είκοσι χρόνια κινούνται στη μαύρη οικονομία της Σερβίας για να επιβιώσουν και βρίσκονται μονίμως στα όρια της παρανομίας.

Εκτός από το θετικό μήνυμα, από την ιστορία του Σλόμπο και της Μαρίας, υπάρχει και το άλλο, το αρνητικό: Είκοσι χρόνια τώρα και οι περισσότεροι κάτοικοι της Σερβίας ή του Μαυροβουνίου δεν είδαν άσπρη ημέρα από τη χρεοκοπία που έφερε ο πόλεμος. Το δημόσιο μοιράζει συντάξεις πείνας, η ανεργία βρίσκεται ακόμα σε δυσθεώρητα ύψη (ειδικά στους νέους), χιλιάδες δημιουργικού και ικανοί άνθρωποι προτίμησαν την προσφυγιά από την πείνα. Εμείς οδεύουμε προς χρεοκοπία χωρίς πόλεμο, αλλά ας μη γελιόμαστε: Θαύματα δε γίνονται, στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια. Η οικονομία μας δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή των γειτονικών χωρών (π.χ. έχουμε τουρισμό και ναυτιλία), αλλά θα χρειαστεί καιρός για να κλείσει η πληγή που αφήνει μια (συντεταγμένη ή μη) χρεοκοπία.

Αρχείο
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ