Αυτή η γαμημένη κυριακή

Facebook Twitter
3

Από το μπλογκ kainavelos


[άβελ]-Ταφ είπε : να κοιμηθείς στο πάτωμα ,να κλείσεις και τα φώτα


Το 'χετε δοκιμάσει ποτέ; Σβήστε τα φώτα, ανάψτε μια φωτιά και ρωτήστε τους μεγάλους για τις ιστορίες τους. Ρωτήστε για τα περασμένα χρόνια. Ανάλογος ποιοτικά των ευκαιριών επί της πατρικής γης και ο βίος. Δεκαετία του 60', όταν οι πολλοί δεν είχανε να φάνε.

 Σε κάποια γειτονιά στα προάστια της Αθήνας, δίπλα στο μεροκάματο γεννιόταν και το πιάτο με το φαΐ. Εστία για το ζέσταμα του φαγητού οι φιάλες υγραερίου και για τη σύντομη συντήρηση των τροφίμων οι ''παγωνιέρες''. Ποτέ δε θα ξεχάσω την εικόνα που μου περιέγραψε: ''μέχρι τότε είχαμε για πάτωμα τσιμέντο, άγριο κι όταν ήρθαν στο σπίτι και ρίξανε μωσαϊκά, ξάπλωνα πάνω στο μωσαϊκό με τα χέρια ανοιχτά. Αυτό για 'μας ήτανε τότε πολυτέλεια. Μετά ήρθανε τα ψυγεία, οι ηλεκτρικές κουζίνες και τα λοιπά...''. 

Δεν ξέρω γιατί, αλλά η εικόνα αυτή με το μωσαϊκό μου φάνηκε τόσο δυνατή.. σχεδόν με τάραξε - σαν την πιο εύστοχα περιεκτική απάντηση που έλαβα ποτέ μου, σ' ένα ερώτημα που δεν είχα καν προλάβει ν' απευθύνω. Μια στερημένη γενιά που έπεσε λαίμαργα πάνω στην τούρτα της αστικοποίησης, καταβροχθίζοντας μαζί ιδεολογίες και ιδανικά. Μια γενιά που της έλειψαν υλικά και κατέληξε να λείπει ουσιαστικά. Μια γενιά που είχε την ουσία και διεκδίκησε το τίποτα ,χαμένη μέσα στο μωσαϊκό. μαγεμένη απ' την εναλλαγή χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών... σχεδόν μαστουρωμένη να στριμώχνεται για το μεγαλύτερο κομματάκι του ψηφιδωτού, νομιμοποιώντας τη βολή και την παρανομία της μ' ένα κάποιο αγωνιστικό παρελθόν. Ναι μ' ''ένα κάποιο'' αγωνιστικό παρελθόν! Γιατί χέστηκα για τις ιδεολογίες σας ρε πούστη μου! Δε θέλω ν' ακούσω για τις απόψεις σας! Θέλω ν' ακούσω για τις ζωές σας! 

  

Τώρα, λοιπόν, που όλοι προλάβανε και φάγανε κι όλοι προλάβανε κι εξαγοράσανε την πιο ακριβή τους φτώχεια, ψάχνονται κι αναζητούν μες στη μιζέρια τους θρησκείες και θεούς -από κείνους που μάθαιναν στην πατρική τους γη. Μια ελπίδα βρε αδερφέ !

 Δε λέω πως είναι προτιμότερη η πείνα και η κακουχία. Αλλά αυτή η υπερβολή μας έβγαλε τα μάτια βρε αδερφέ! κι εμείς οι νεότεροι έτσι γαλουχηθήκαμε. Με τη νοοτροπία αυτή των μεγάλων, που όχι μόνο νομίζανε πως είχανε, αλλά κυρίως, νομίζανε πως θέλανε. Και ό,τι θέλανε θα το 'χανε ..ξέρετε.. με τον ''τρόπο'' τους ..ξέρετε.. με το ''μέσο'' τους ..ξέρετε.. όλοι ξέρουμε..εκ των έσω! Και όλα για την πάρτη μας! Γιατί πάνω απ' όλα πρέπει να βολευτώ εγώ. Γιατί πάνω απ' όλους πρέπει να είμαι εγώ. Ναι, ξέρω πως αυτό που προέχει, λένε, πως είναι το συλλογικό συμφέρον, αλλά κάτσε τώρα να κάνουμε τη δουλειά μας ρε παιδάκι μου. Τώρα που έχουμε τον ''τρόπο'' και το ''χρόνο''!

  Κι έτσι περνάει ο ''χρόνος'' κι από παιδάκι γίνεσαι παιδί κι από παιδί μεγάλος κι ούτε που πρόλαβες να καταλάβεις πώς ο ''χρόνος'' έγινε χρήμα. Αλλά, τουλάχιστον, έμαθες τον τρόπο. Και θα τον συντηρήσεις. Γιατί έτσι σου μάθανε, έτσι μεγάλωσες κι έτσι θα γίνεις πιο μεγάλος απ' όσο είσαι . Και μη σε νοιάζει για τους άλλους. Θα βρουν κι αυτοί τον ''τρόπο'' ή μάλλον ..θα τον μάθουν.

 Τώρα, λοιπόν, που χάνεται η γη κάτω απ' τα πόδια σου, μιας και δανεική και τούτηνε την είχες (άνω τελεία) τρέχα στις εκκλησίες και τους παπάδες να βρεις την προσευχή που σου ταιριάζει. Κι όταν ούτε κι εκεί βρεις την ηρεμία σου, ψάξε και βρες κάπου ένα δέντρο, από 'κείνα που γλυτώσανε . Χωρίς πολλά αυτοκίνητα τριγύρω, ούτε κι ανθρώπους -εκτός από παιδιά, εκείνα εξαιρούνται. Κάτσε από κάτω και ψάξε μέσα σου για την αλήθεια ή ρώτα ,στην τελική, κάνα πιτσιρίκι εκεί γύρω. Και τώρα που πρέπει ν' αλλάξεις, για τελευταία φορά κράτα τον ''τρόπο'' σου και μη σε νοιάξει για τον άλλον. Κάνε ένα βήμα εσύ. Ένα γαμημένο βήμα. 

  

Γύρνα στη γειτονιά σου κι αυτή τη φορά, στην είσοδο της πυλωτής, πες και μια καλημέρα. Και δεν πειράζει που πάλι θα κλειστείς στους τέσσερις σου τοίχους. Μονάχα για αρχή μην ανοίξεις το γαμημένο το κουτί. Κι έπειτα κλείσε τα φώτα, για αρχή. Και ρώτα την αρχή. Και για συνέχεια, άσε με να επιλέξω το πάτωμα που θα ξαπλώσεις. Γιατί η διαφθορά κι η απληστία τσουλάνε στο γαμημένο το μωσαϊκό. Ενώ στο τσιμέντο το τραχύ, όλο και κάπου θα σκαλώσουν..

υ.γ.: ας λύσει κάποιος το γρίφο περί άνω τελείας παρακαλώ

Αρχείο
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αυτη η ..... κυριακη, ειναι -δυστυχως- η ιδια, εδω και παρα πολλες δεκαετιες. Αλλα οι περισσοτεροι απο εμας δεν προσπαθησαμε ουτε να την αλλαξουμε ουτε να την φτιαξουμε ποτε μας. Οταν καποτε μαθουμε οτι Κυριακη δεν ειναι απαραιτητα και μονο, -Εκκλησια- μπριζολες με τους συγγενεις-ποδοσφαιρο και μπυρες- ισως τα πραγματα να αλλαξουν λιγο. Απ την αλλη πλευρα βεβαια δεν εχω και μεγαλες ελπιδες... οταν καποιοι εχουν το "κουραγιο" να ομολογησουν οτι δανειο που πηραν, αξιας 4 δισεκατομυριων δραχμων, εξανεμιστηκε εντελως και δεν εμεινε δεκαρα λογω "λάθους επενδύσεων" (!!!) εμεις θα επρεπε ακομα να ακουμε αυτους τους "Κυριούς" ή μηπως θα επρεπε να τους αφησουμε να πανε σπιτι τους να βοηθησουν την αγιογαπητη συζυγο τους να καθαρισει την κουζινα; (αλλα ξεχασα οτι ισως η αξιογαπητη συζυγος τους δεν καθαριζει ουτε η ιδια, γιατι εχει Ρουμάνα υπηρετρια... )Εκκλησια-συγγενεις-μπριζολες-ποδοσφαιρο-μπυρες και απιστευτες "μπαρούφες" απο "πανεξυπνα" ατομα που χανουν απο "λαθος" 4 δισεκατομυρια δραχμες (οι "κακομοιροι"...) Και οσο συνεχιζουμε ετσι, αλλο τοσο και οι κυριακες μας θα ειναι παντα ιδιες, με μικρο κάπα και τρισαθλιες...