Ένα παλάτι μπέη, στα περίχωρα της Τύνιδας, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα είναι το σπουδαιότερο μουσείο της Τυνησίας, το μουσείο Μπαρντό, που δέχτηκε την επίθεση τρομοκρατών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 άτομα.
Το προϊστορικό και εθνογραφικό μουσείο με τα διάσημα ψηφιδωτά του, αντανακλά τα σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού της Τυνησίας. Ποικίλα, που αντιπροσωπεύουν μια μικτή κληρονομιά. Άλλωστε ο πολιτισμός της Τυνησίας είναι ένα προϊόν 3.000 ετών με σημαντικές πολυεθνικές εισροές. Διαφορετικές κουλτούρες και πολλαπλές διαδοχικές δυναστείες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πολιτιστικού ψηφιδωτού της χώρας. Ο καρχηδονιακός μητρικός πολιτισμός, ο ρωμαϊκός, ο πολιτισμός των βανδάλων, των Εβραίων, των Χριστιανών, των Αράβων, ο ισλαμικός ο τούρκικος και ο γαλλικός. Αυτλό το μοναδικό μείγμα διαμόρφωσε τον πυρήνα του πολιτισμού της Τυνησίας, κατατάσσοντας τον στους μεγάλους πολιτισμούς της Mare Nostrum.
Διάσημο κυρίως για τα ψηφιδωτά, με συλλογές που αποτελούν αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Τυνησία, από τον δέκατο ένατο αιώνα και αντικατοπτρίζουν την πολυτάραχη ιστορία της περιοχής.
Το μουσείο Μπαρντό περιέχει μια σημαντική συλλογή από ρωμαϊκά ψηφιδωτά και άλλες αρχαιότητες από την Αρχαία Ελλάδα, την Τυνησία και την ισλαμική περίοδο. Διάσημο κυρίως για τα ψηφιδωτά, με συλλογές που αποτελούν αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Τυνησία, από τον δέκατο ένατο αιώνα και αντικατοπτρίζουν την πολυτάραχη ιστορία της περιοχής.
Τα σχέδια για να διπλασιάσει τους χώρους του με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, έμειναν στα χαρτιά. Η κάμψη που έχει υποστεί ο τουρισμός μείωσε τους επισκέπτες από 600.000 μόλις στο ένα τρίτο και αυτό από το 2011 και μετά. Μουσείο καθολικό και ανοιχτό σε όλους τους πολιτισμούς, μετά την εξέγερση στην Τυνησία το 2011, είχε υποστεί ζημιές και πολλές κλοπές. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του το '12 έγινε πολύ διστακτικά.
Το μουσείο του Λούβρου ανέλαβε την αποκατάσταση των αγαλμάτων που είχαν καταστραφεί, μιας δωδεκάδας που δεσπόζουν στο κέντρο του μουσείου.
σχόλια