Cale, Cage, Cave

Facebook Twitter
0

 

 Γραφή

Cale,Cage,Cave

 

Πού είχαμε μείνει;

 

Ανάβει τσιγάρο. Με τον μεταλλικό αναπτήρα. Πίνει μια γουλιά. Κλείνει τα μάτια. Από τώρα πάει βολίδα στο τότε. Δεν μένει εκεί. Θυμάται. Λέει: «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται».

 

Εδώ είχαμε μείνει. Ότι, όπως θα συμφωνούσε ασμένως ο Karl Marx, αυτό που ακούς σήμερα στο πικάπ προαναγγέλλει (σντουβ!) αυτό που άκουγες στην εφηβεία σου. και μη μου πεις ότι έκανα λάθος και όφειλα να πω «αυτό που ακούς σήμερα στο πικάπ εξηγεί, ή διαυγάζει, ή, ή, ή, και τα λοιπά», διότι θα σπεύσω να σου πω και να επιμείνω: «προαναγγέλλει», και τράβα ρώτα και τον Μπόρχες.

 

Οπότε;

 

Οπότε, λοιπόν, η απάντηση στα απανωτά ερωτήματα περί αντιφάσεων είναι ότι δεν υπάρχουν αντιφάσεις, ότι όλα όσα στο σήμερα θάλλουν και πάλλονται αποτελούν προοίμιο των όσων θα ζήσουμε (εντάξει, το παρακάνω: θα πούμε ότι ζήσαμε) στο Τότε, στην Αυγή της Μεταπολίτευσης, στο Ξενία του Βόλου, στα σοκάκια της Πλάκας, στις ταβέρνες της Κυψέλης, στην Αλκυονίδα της Ιουλιανού, στο Στούντιο της Σταυροπούλου στην Πλατεία Αμερικής πιο κάτω, στο Refrain της Πατησίων σχεδόν απέναντι από την ΑΣΟΕ, στο Au Revoir της Πατησίων ακριβώς στο Κέντρο του Κόσμου, στο Mabillon των Παρισίων στο Δεύτερο Κέντρο του Κόσμου, και έτσι πάει ο κόσμος που λέει κι ο Μπίλλυ Πίλγκριμ στο Σφαγείο Νούμερο Πέντε.

 

Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας, μια και με ρωτάτε, να σας πω ότι ποτέ μα ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να πω εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, Κερτ Βόνεγκατ Όρσον  Γουελς Γκρέιαμ Γκριν και πάει λέγοντας, όχι, θα λέω Κουρτ Βόνεγκατ Όρσον Ουέλλες Γκράχαμ Γκρην, και φτάνει πια μ’ αυτά.

 

Τέλος, έχω να τονίσω και το εξής: αν μάθαμε κάτι σ’ αυτό το Σχολείο της Ζωής είναι ότι η γραμμή αρχίζει από τον Cale πάει στον Cage και καταλήγει στον Cave. Με την ίδια λογική του λέμε Σολωμός Καρούζος Λάγιος λέμε και Cale Cage Cave.

 

Που σημαίνει ότι για άλλους η Μεταπολίτευση ήταν Έξω οι Βάσεις του Θανάτου και για άλλους Λυρικός Επίλογος της Οδού Πατησίων, για άλλους Θάνατος στ’ Αφεντικά Δεξιά κι Αριστερά και για άλλους Αντισεισμικός Τάφος. Πάντως, για κάτι κουμάσια σαν κι εμάς όλα ήταν Λεπτομέρειες για το Τέλος του Κόσμου, όλα ήταν Κόκκινες Νύχτες, όλα Κορέκτ ήταν, και Θειάφι και Αποθέωση.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Ποιήματα και Συνθήματα

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ